Betegségek és megelőzésük

Rövidlátás kezelése

A rövidlátók a közeli tárgyakra jól tudnak fóku­szálni, de a távolabbi tárgyakra nem, ezért azo­kat homályosan látják. A problémát a szemgo­lyó különféle anatómiai hibái okozhatják: a sza­ruhártya és retina távolságának eltérései, vagy a szaruhártya fénytörő képessége.

A rövidlátást homorú (konkáv) lencsével lehet korrigálni, szemüveg- vagy kontaktlencsék formájában. Ma már lézersebészeti úton is lehet kezelni ezt a hibát: ilyenkor kissé elvékonyítják, ellapítják a szaruhártyát, és ettől a rövidlátás javul.

Szemvizsgálat

(Kép fent) A látásélesség és fénytörés vizsgálatára alkalmas optikai eszközzel az optometrikus pontosan meg tudja állapítani a látás hibáját, és a megfelelő lencsét ajánlja.

A rövidlátás kisgyermekeknél, 6 éves kor alatt ritka, de serdülőkorban a látásélesség gyorsan változhat. Úgy látszik, minél ha­marabb alakul ki a rövidlátás, idővel annál súlyosabbá válhat. Ha a látásélesség gyor­san romlik, a szemek vizsgálatát követően szemüveget írnak fel, amelyet akár fél­évenként is cserélni kell.

Megelőzés

Ha valaki szemüveges, nagyon fontos, hogy megelőző jelleggel rendszeresen jár­jon szemészeti kontrollra, mert egyéb be­tegségek is előadódhatnak: retinaleválás, zöldhályog, sárgafolt-elfajulás stb. A rövid­látók különösen veszélyeztetettek ilyen szempontból, ezért fontos a szoros kontroll.

A normális látás

Normális látás

Rövidlátó fókuszlátás

Rövidlátó fókuszlátás

Hogyan fókuszál a szem?

A fénysugár az ún. akkomodáció folyama­tában a szaruhártyán és a lencséken ke­resztül a retinára jut. Az akkomodáció lé­nyegében a sugárizmok működése: ezek nyújtják vagy ernyesztik el a lencséket a fény beesési szögének megfelelően. Távo­li tárgyakra fókuszáláskor a lencse meg­nyúlik, elvékonyodik, hogy a fény ponto­san a retinára jusson, közeli tárgy esetén viszont a lencse domborúbbá válik, így fó­kuszál. A fókuszálás a szaruhártya fóku­száló képességétől függ, valamint a szaru­hártya-retina távolságtól, vagyis a szem­golyó hosszától.

Lézeres szemsebészet

Lézeres úton kivehető a szaruhártya egy kis darabja, így az laposabb lesz, s ettől az enyhén rövidlátók látása javul. „Lézerrel végzett szaruhártya-sebészet” a beavatko­zás neve (LASIK), de nem minden rövid­látónál alkalmazható.

Retinaleválás

A rövidlátók érzékenyebbek erre a károsodásra, amelynél a retina leválik a vérellátását biztosító, alatta levő rétegről. Ennek részleges vagy teljes vakság lehet a következménye. A beteg villanásokat, foltokat észlel, vagy apró lebegő részecskéket lát (ilyeneket egyébként normális állapot­ban is észlelhetünk). Ha szemünk előtt tartósan árnyékot vagy sötétebb részt látunk, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.