Egészségmegőrzés

Sokat nézem a tévét – milyen hatásai vannak rám?

A kár

Minél többet ül valaki a tévé előtt, annál nagyobb mértékben fenyegeti az elhízás és a cukorbetegség. Egy nagy-britanniai tudományos felmérésből, melyet több mint 9000 személy bevonásával végeztek, az derül ki, hogy a normál testsúlyú emberek naponta átlagosan 2,3, a túlsúlyosak 2,6, az elhízottak legalább 3 órát tévéznek. Az összefüggés egyszerű: a sokat tévéző ember kevesebbet mozog, és többet eszik.

Több tévé, több kalória

Ugyanez a felmérés azt is kimutatta, hogy akik naponta legalább 2 órát nézik a tévét, azok több pizzát, cukros üdítőt és zsíros, kalóriadús, rostszegény, egészségtelen nassolnivalót tömnek magukba, mint akik keveset ülnek a készülék előtt. Ezek után nem csoda, hogy más felmérések szerint a sok tévézés a cukorbaj kockázatának növekedését is magával vonja, mindkét nemnél. Heti 21-40 órás tévénézés megduplázza a diabétesz kialakulásának esélyét.

Ráadásul a tévéhez nőtt ember a kutatások szerint hamarabb válik amnéziássá, mint az, aki értelmes, aktív tevékenységgel, például valamilyen hobbival, társaságba járással, rejtvényfejtéssel tölti a szabadidejét.

Jóvátehető? Teljes mértékben.

Aki a televízió helyett az aktív kikapcsolódást választja, illetve megteremti a tévézés és az aktív szabadidő közötti egészséges egyensúlyt, több kalóriát éget el, fittebb lesz, vagyis csökkenti a tunya életmódból eredő betegségek kialakulásának kockázatát.

A változtatás további előnyei

Több idő jut alvásra, javul a közérzet, a vitalitás, a testi-lelki egészség, szellemileg frissebb marad az ember, több időt szentelhet a családi kapcsolatoknak és a társasági életnek – mindez az akaraterő próbája is, tehát jót tesz az önbecsülésnek, a nyomasztó énkép átértékelésének.

A gyógyulás útja

A 2 és V2-es szabály

A szakemberek azt javasolják, hogy napi 2 óránál többet ne töltsünk a tévé előtt, viszont legalább V2 órányi aktív testmozgást iktassunk be napirendünkbe.

Ismétlés a butulás anyja

Ne nézzünk meg olyan műsort, amit már láttunk. Ha késő este egy sokszor látott filmet, vígjátékot vagy szappanoperát kezdünk bámulni, azonnal kapcsoljuk ki a tévét.

Céltalan csatornaváltogatás (szörfözés)

Csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha valamit meg akarunk nézni. Ha gyakran tévézünk úgy, hogy nincs határozott néznivalónk, az annak a jele, hogy sok fölös szabadidőnk van, amit értelmesebben is eltölthetnénk.

Káros tévévacsora

Az ember a tévé előtt ülve pillanatok alatt több száz kalóriát magába tömhet, szinte észrevétlenül. Számos fogyókúra egyenesen előírja, hogy ételt otthon csak az étkezőasztalnál fogyasszunk.

Aktív tévézés

Érdemes tornázni tévézés közben – próbálkozzunk felülésekkel, helybenjárással. Helyezzük el a szobabiciklit vagy a futópadot a készülék előtt, így a műsor alatt is lehet kondizni.

Takarítás a reklámblokk alatt

Ürítsük ki a szemetest, porszívózzunk, indítsuk be a mosógépet – óránként körülbelül 20 percnyi házimunkával sok fölös kalóriát elégethetünk, hasznosan töltjük az időt, szebb lesz a lakás, s közben véget ér a reklám, mely úgyis csak fogyasztásra inspirál.

Tevékenyebb életet

Tévézés helyett járjunk társaskörbe vagy klubba, kertészkedjünk stb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.