Betegségek és megelőzésük

A fül, az orr és a gége funkciója

Az orvostudományban a fül, az orr és a gége (to­rok) együttesen a fül-orr-gégészet tárgykörét képezik. Ennek oka, hogy egymáshoz közel ta­lálhatók, és belülről egymással is közlekednek (az Eustach-kürt révén). A szervezet sokféle módon küzd a fertőzések ellen, az érzékeny szervek megvédéséért, és azért is, hogy a mélyebben fekvő szervekbe (pl. tüdő) a fertőzések már ne juthassanak el.

A fertőzés – természe­ténél fogva – egyik üreges szervből a másikba könnyen átjut, ezért gyakori a torokfájás, az orr­melléküreg-gyulladás és a középfülgyulladás. A fül, orr és torok fő funkciói a szaglás, íz­lelés és hallás, valamint az egyensúlyérzé­kelés és a légzés.

A fül

A fülben levő szervek felelősek a hallásért és az egyensúlyérzésért.

 

Fül felépítése 2

Fül felépítése

 

A fül három rész­ből áll: külső fül, középfül és belső fül; mindegyik szerepet játszik a hanginger feldolgozásában és továbbításában az agy­ba idegimpulzus formájában. Hallásunk a környezetünkről tájékoztatja az agyat, a nyelv és a beszéd segítségével pedig kom­munikálunk másokkal.

Az orr

Az orr a légzőrendszer része, és a szaglá­sért felelős szerv. Az orrban levő recepto­rokat a szagok ingerlik, és innen jut az ide­gi inger az agyba. Az emberi szagérzékelés kevésbé fejlett, mint az állatoké, de mintegy 10 000-féle szagot meg tudunk különböztetni.

Fül, orr, gége

Szagérzékelésünk áttételesen az ízérzékelésért is felel. A nyelv érzékeli az alapve­tő ízeket (édes, sós, keserű, savanyú) és az ételekből áradó aromákat, amelyek e négy alapíz variációiból adódnak. Az orr szerepe az ízérzékelésben akkor tudatosul, amikor pl. orrdugulás esetén az ízeket is kevésbé érezzük. Az orr nyálkahártyája kiserekkel gazdagon be van hálózva, ez melegíti fel a belélegzett levegőt.

Az orrnyálkahártya csillószőrei segítik az idegentestek megkötését, hogy ne kerülhessenek a mélyebb légutakba, a tüdőbe. Egyszerre csak egyik orrlyu­kunkkal lélegzünk; az orrlyukak felváltva zárják le az orrüreg két oldalát, hogy a nagy­ mennyiségű levegő a belégzéshez ne tudja kiszárítani a nyálkahártyát.

Szagérzékelésünk az ízérzés szempontjá­ból is nagyon fontos, hiszen segít az ízek kö­zötti finom különbségeket is érzékelni.

Hogyan hallunk?

A hangok a fülekbe nyomáshullámok gyanánt érkeznek. A külső fül trombitaszerűen viselkedik, összegyűjti és fókuszálja a hangokat a dobhártyára, és rezgésbe hozza azt. Ezek a rezgések jutnak el a középfülbe, ahol három hallócsont (kalapács, üllő, kengyel) adja át a hangrezgést a belső fülnek, a rezgést felerősítve. A belső fül ún. ovális ablakába jutnak, és a csiga nevű hallószervbe kerülnek. A spirális felépítésű csiga a hangingereket ideg­impulzusokká alakítja, és ezek a halló­idegen keresztül jutnak el az agyba.

Hogyan egyensúlyozunk?

Az egyensúlyozás képessége létfontos­ságú a felegyenesedett tartás miatt, továbbá az elesés meggátlása szem­pontjából. A belső fülben található egyensúlyszer segíti az egyensúly meg­tartását, mivel érzékeli a fej helyzetét és mozgásának irányát, az egyensúly­szerv három, egymásra merőleges félkörívből álló labirintusból s bennük lévő folyadékból áll. A fej elmozdulásával a kis járatok is megmozdulnak, és érzé­kelik a mozgás irányát. Az agy az ízüle­tekből érkező információkból ki tudja szá­mítani a test helyzetét és az egyensúly megőrzéséhez szükséges mozgásokat.

A torok

Az orrüreg és torok hátsó részén egy gyű­rűszerű védőrendszer „ül”, amely védi a mélyebb légutakat a fertőzésektől. A Waldeyer-gyűrűnek nevezett képződ­mény a garatmandulákból, orrmandulák­ból és a nyelv hátsó végén levő nyirokcso­mókból áll. A garatban a gége fölött talál­kozik a légcső és a nyelőcső, itt halad át az étel, ital és a levegő. Nyelés alkalmával egy porcos fedél, a gégefedő lecsapódik, s ez­zel meggátolja, hogy a légutakba étel vagy folyadék juthasson.

Gége

A gége úgy működik, mint egy billen­tyű, vagyis az ételt távol tartja a légutaktól, szerepe pedig a beszéd- és hangkép­zés. A gégében található hangszalagok megfeszüléskor hangot keltenek, a hang modulálását, a beszéd képzését a szájüreg, a nyelv és az ajkak végzik.

Jegyezzük meg! A fül, orr és torok egymással szoros kap­csolatban állnak. Ha az egyik megbetegszik, az általában a másik kettőre is hatással van, ezért is tartozik egy szakterülethez.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.