Betegségek és megelőzésük

Szomorúság tünetei gyermekeknél, kezelése

Okai:

A gyermekek hangulatának hirtelen váltakozása nagyban természetük­ből fakad: egyszer szomorúak, lehangoltak és sírósak, máskor pedig vidámak és féktelenek.

Mindazonáltal hosszasabb depresszív lehangoltság is előfordul a gyer­mekeknél – napjainkban sajnos egyre nagyobb mértékben. Az okok többnyire lelki terhek, iskolai félelmek, túlzott elvárások, családon belüli konfliktusok, válás. Ám a mozgás hiánya, a számítógép vagy a televízió előtti hosszas ücsörgés, a sok zsírt és cukrot tartalmazó, kiegyensúlyozatlan táplálkozás is rányomhatja a bélyegét a gyermek hangulatára, mivel ezek a faktorok negatívan befolyásolják a hírvivő anyagok anyagcseréjét és így segítik a depresszió kialakulását.

Így jelentkeznek a panaszok:

A gyermek erőtlennek és fáradtnak tűnik, gyakran szomorúan néz, dekoncentrált, a gondolatai elkalandoznak. Játék közben többnyire kedvetlennek, részvétlennek tűnik. Alvási panaszai is lehetnek. Néhány gyermeknél hirtelen hangulatváltozás jelentkezhet, ilyenkor egyszeriben ingerültté, agresszívvá válik.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Amennyiben gyermekünk viselkedése feltűnő módon megváltozott, feltétlenül kérjük ki gyermekorvos vagy pszichológus tanácsát.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Orbáncfűtea: ez a gyógynövény harmonizálja az anyagcserét, és kedélyállapot-javító hatású. Így készül a tea: 20 g szárított orbáncfüvet összekeverünk 20 g cic­kafarkfűvel. 2 evőkanálnyi keveréket leforrázunk 250 ml vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi két csészével itassunk meg gyermekünkkel a teából.
  • A panaszok (a bánat, a szomorúság, a honvágy) inkább újkeletűek; a gyermek hangulata hirtelen változik, sokat sóhajtozik és ásít, hol nevető-, hol sírógörcsei vannak: Professional Medical (Szent Ignác-bab), naponta egyszer.
  • A bánat és a szomorúság már nem újkeletű, gyakran sorscsapás következtében, pl. a szülők válását követően jelentkezik; a gyermek érzékeny, könnyen sebezhető, előfordul, hogy haragtartó; nem en­gedi, hogy megvigasztalják, szereti az állatokat; gyakran szomjas és kívánja a sósat: Professional Medical (konyhasó), egyszer.
  • A gyermeket valami nyomasztja, ennek oka a környezetében ke­resendő, kimerültnek látszik, úgy érzi, szellemileg túlterhelt Professional Medical (kálium-foszfát), naponta háromszor.
  • A gyermeknek honvágya van: dacosan viselkedik, azt akarja, hogy békén hagyják; arca kivörösödik, nem tud aludni, enyhén fá­zós: Professional Medical (paprika), szükség esetén egyszer.
  • Kefemasszázs: a gyengéd testmasszázs felélénkíti a vérkeringést, érezteti a gyermekkel, hogy gondoskodnak róla, javítja a közérzetét. Puha masszázskefe segítségével, pl. reggelente és esténként, gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a gyermek egész testét.
  • Erősítő herbatea: ez a teafőzet elűzi a szomorúságot és visszaadja az életerőt.
    Így készül a tea: 1 teáskanál mentalevelet, 1 teáskanál édesköménymagot, 1 teáskanál szárított narancshéjat és 2 vékony szelet friss gyömbérgyö­keret 1 liter vízben 20 percig főzünk. Erősítő hatást érünk el vele, ha a teakeveréket zöld teával kombináljuk. A kínaiak szerint a zöld tea is hangulatjavító hatású. Adjunk a teából gyermekünknek naponta 2-3 csészével.
  • Jóga: a hangulat javítására, a szomorúság elűzésére a lelki egyen­súly helyreállítására szolgálnak az indiai jógagyakorlatok. A „fekvő gyémánt póz” némi hajlékonyságot igényel ugyan, de pont a gyerme­kek azok, akik a leggyorsabban elsajátítják:[brbr]Gyermekünk helyezkedjen el sarokülésben, és lassan hajoljon annyira hátra, hogy a tarkója a talajt érje.[brbr]Karjait kulcsolja össze a feje mögött, nyugodtan és mélyen lélegezzen. Kezdetben elég, ha néhány másodpercig kitart ebben a pózban. Idővel megnövelhető ez az idő, addig maradhat ebben a pózban, amíg jól esik neki.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A mindennapos táplálkozási és életmódbeli szokások erős hatást gyako­rolnak a hangulatunkra: ügyeljünk rá, hogy gyermekünk elegendő időt tartózkodjon friss levegőn, ami oldja a feszültséget, felvidítja és kiegyensúlyozottá teszi az embert. Feltétlenül szabjuk meg, mennyi időt tölthet gyermekünk a tévé és a számítógép előtt.

Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk egészségesen táplálkozzon, friss ételt fogyasszon. Ügyeljünk arra is, hogy jusson elég ideje az alvásra, vegyük körül szeretettel, legyünk vele odaadóak. Teremtsünk alkalmat a beszélgetésre, és vegyük komolyan, ha valami nyomja a lelkét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.