Éhség kontroll

Mi az a „lelki eledel”?

Ne legyünk hobbievők!
Ne legyünk hobbievők!

Amikor érzelmileg éhesek vagyunk, az étel utáni vágy olyan érzés, mintha éheznénk. Noha épp most fejeztünk be egy teljes étkezést, az érzelmi éhség hirtelen támadása miatt azt hisszük, hogy a gyomrunk üres. Éhesnek érezzük magunkat!

A gyomrunk nem éhes, a szívünk és a lelkünk éhezik, és kifosztottnak vagy üresnek érzi magát!

Az állandó sóvárgás minden típusa más-más kielégítetlen szükségletet jelez, beleértve a szórakozás, a gyengédség, az elismerés, a romantika és az ellazulás iránti igényeket is.

Ha ezeket a szükségleteket nem elégítjük ki, akkor mindig megjelenik a félelem, vagy annak haragként, feszültségként vagy szégyenként való megnyilvánulása:

 • A félelem visszatart bennünket azoktól a változásoktól, amelyek javíthatnák az életünket.  Ezek közé tartozik a félelem a kudarctól, az elhagyástól, a visszautasítástól, a méltatlanságtól, vagy ha attól félünk, hogy szélhámosnak tartanak bennünket.
 • A harag kielégítetlen szükségleteinkből ered. Ez különösen igaz akkor, ha a körülményeinkért egy külső erőt okolunk, amely megakadályoz, hogy jobbá tegyük az életünket. Van, aki a házastársát, a gyerekeit, a neveltetését, a műveltség hiányát, a nemét, a származását vagy a pénzügyi helyzetét hibáztatja. Ez abból fakad, hogy fél felelősséget vállalni a változásokért. Sokkal könnyebb külső forrásokat okolni céljaink meghiúsulásáért.
 • A feszültség az életünkben lévő stressz fizikai és érzelmi megnyilvánulás. Mindenki él át stresszt, mégis több stresszt tapasztalunk, ha eltávolodunk életfeladatunktól és az isteni úttól. Mindaddig, amíg a célunkkal harmóniában dolgozunk, az univerzum elősegíti munkánkat, erősnek, energikusnak és felfrissültnek érezzük magunkat.
 • A szégyen azt jelenti, hogy az ember méltatlannak, bizonytalannak, képzetlennek vagy alkalmatlannak érzi magát. Azt jelenti, hogy kétségbe vonjuk a képességeinket vagy a jóságunkat. A szégyen időnként a valós vagy képzelt bűneink miatt érzett bűntudatból ered. Egyetlen bűnbe érdemes csak energiát fektetni: amikor megállapítjuk, hogy hallgatunk-e arra a belső hangra, amely irányít bennünket. Amikor eltávolodunk attól, amiről tudjuk, hogy helyes, azt önbecsülésünk sínyli meg, az eredmény pedig a szégyen.
Ne gyötörjük magunkat!
Ne gyötörjük magunkat!

Minden állandó sóvárgáson végigfut egy közös szál: szükségünk van valamilyen „lelki táplálékra”. Ezen önmagunkat szerető gondolatokat és önmagunkért, a lelkünkért végzett gesztusokat értek — azokat a lépéseket, amelyektől úgy érezzük magunkat, mintha jó érzéseket árasztanánk.

A következő felsorolás ad néhány módszert arra, hogy lelki táplálékhoz juttassuk magunkat:

Keressen spirituális ösztönzést. Emlékszik fiatalabb korából a mély beszélgetésekre az élet értelméről? Nem volt-e jó érzés? Ez egyfajta lelki táplálék volt, amelyet — ha ön is olyan, mint a legtöbb elfoglalt ember — egy ideje már nem tapasztalt.

Az elfoglalt felnőtteknek meg kell tervezniük a módszereket arra, hogy spirituális ösztönzésben részesüljenek. A legtöbb célhoz hasonlóan ez sem fog véletlenül bekövetkezni, íme, néhány javaslat a spirituális úton való előrejutásához:

 • Folytasson meghitt beszélgetéseket házastársával, legjobb barátjával vagy lakótársával. Ez közelebb hozza önöket egymáshoz, és az érzelmi meghittség egyfajta lelki táplálékot ad.
  Vegyük körül magunkat barátainkkal!
  Vegyük körül magunkat barátainkkal!
 • Csatlakozzon egy spirituális csoporthoz. Sok közösségi lap közöl hirdetéseket olyan csoportokról, amelyek a Csodák tanítása című könyvet, a Bibliát vagy nagy filozófiai írásokat tanulmányoznak. Válasszon egyet! Bármi, ami ösztönzi a lelkét, szeretettel és gyermeki áhítattal tölti meg a szívét, egyfajta lelki táplálékot jelent.
 • Olvasson vagy hallgasson spirituális anyagokat. Rámutat, hogy ha a fizikai testmozgást menet közben esetleg nem élvezzük, a testünknek még akkor is hasznára válik a dolog. Az ima és a meditáció ugyanilyen, és „nem tud nem működni”. „Ha imádkozol, lelki békében lesz részed.”
 • Találjon ki valami kreatív hobbit. Lelkünk kreatív kifejezésének vannak fizikai megnyilvánulási lehetőségei. Ha valaki természetes módon kreatív, és az utóbbi időben nem foglalkozott művészettel, akkor szeretni fogja azt a természetes csúcsélményt, amelyet akkor érez, ha ismét kapcsolatba lép énjének ezzel a részével. Ha a kreatív vállalkozások az ön számára még nem természetesek, tucatnyi tanfolyam közül választhat.
  Keressen egyet, ami érdekli, és iratkozzon be még ma! Kipróbálhatja például a következőket: festés, fényképezés, szobrászat, üvegfestés, varrás, kézműveskedés, ékszerkészítés, valamilyen hangszeres zene, tánc, írás, filmkészítés, kalligráfia és foltvarrás.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.