Egészségmegőrzés

Boldogtalan házasságban, párkapcsolatban élek – Mennyire káros?

A kár

Meglepően nagy. Egy nagyobb felmérésben londoni kutatók több mint 9000 hivatalnokot kérdeztek meg házasságukról, majd 12 éven át figyelemmel kísérték életüket. Kiderült, hogy a negatívan nyilatkozók körében a következő évek során 34 százalékkal több szív- és érrendszeri probléma jelentkezett – a nemet, az életkort, a munkakört, továbbá a szívbetegségre való hajlamot is figyelembe véve –, mint azoknál, akik házasságukat kedvezően vagy semlegesen ítélték meg.

Bebizonyosodott, hogy a kortizol nevű stresszhormon szintje és a vérnyomás is magasabb azok esetében, akik nincsenek megelégedve házasságukkal, párkapcsolatukkal. E két élettani tényező fokozott stresszt idéz elő, amely – ha tartósan fennáll – szívinfarktust és agyérgörcsöt okozhat. Más vizsgálatok is megerősítik, hogy a boldogtalan párkapcsolat növelheti a szívbetegség kockázatát, s elhízást, depressziót, immungyengeséget, gyomorfekélyt idézhet elő.

A kiegyensúlyozott élet a kulcs

A kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolat ugyanakkor óvja az egészséget: elősegíti a szervezet regenerálódását, gyorsabbá teszi a betegségekből való felépülést, elősegíti a fertőzések leküzdését. A Birminghami Egyetem kutatói 180 idősebb személyt vizsgáltak meg a városi társadalom legkülönbözőbb rétegeiből, miután influenza elleni védőoltást kaptak. Kiderült, hogy a házasemberek – főleg a boldog házasságban élők – szervezetében az immunizálás nyomán hatékonyabb antitest-termelődés indult meg, mint az egyedül élőknél. A legrosszabb hatásfokú immunizálódást azoknál regisztrálták, akik a vizsgálat előtt veszítették el a párjukat.

Jóvátehető? Valószínűleg.

Sok felmérés igazolja, hogy a házastársi kapcsolat önmagában is hosszabb életet biztosít, míg azok között, akik sohasem házasodtak meg, az átlagosnál gyakoribb a korai elhalálozás – ez főleg a férfiakra igaz –, s az elvált emberek halálozási aránya is magasabb, amin érdekes módon az sem javít, ha ismét megházasodnak, és új párkapcsolatuk kiegyensúlyozott.

A házasélet talán azért egészségvédő hatású, mert a házastárs mindenféle értelemben támasz a másik számára, akiben ez biztonságérzetként tudatosul. A kutatások szerint a házas ember általában jobban vigyáz az egészségére, mint az egyedül élő – például reggelizik, bekapcsolja a biztonsági övet, többet mozog, rendszeresen jár orvoshoz, kevésbé hajlamos a dohányzásra.

A kutatások is kimutatták

Természetesen a kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolat kedvezőbb hatású, mint a boldogtalan házasság. Egy több mint 15 ezer házaspár bevonásával végzett svájci felmérésből ugyanakkor kiderült, hogy a többség közös életéből nem hiányoztak a boldog mézeshetek, ám ez az állapot átlagosan csak körülbelül egy évig tartott. Egy másik vizsgálat szerint a boldogtalanná vált, de együtt maradt párok többségénél öt éven belül minden rendbe jön (ezért tenni is kell), sőt harmonikusabbá válhat a kapcsolat, mint korábban.

Együtt kell átvészelni a kritikus időket

Minden kapcsolatban vannak neuralgikus pontok (például az első gyerek születése, anyagi problémák, életvitel, féltékenységi ügyek, egy esetleges állásvesztés vagy nyugdíjba vonulás stb.). Többnyire azok a párok maradnak együtt, akiknél a két fél képes alkalmazkodni egymáshoz és a változásokhoz, akik között a belső kötőerő nagyobb, mint a külső tényezők hatása. Ha a kölcsönös megértés holtvágányra jut, érdemes segítséget kérni párkapcsolati és családi konfliktusok megoldására szakosodott mediátortól, pszichológustól – így az esetleges válás is kevesebb traumát okozhat.

A párkapcsolati problémák lelkileg és fizikailag is érintik az embert. Anglia leghíresebb mediatori és családgondozó szervezetének ügyfelei közül majdnem minden második arról számol be, hogy miután segítséget kapott, ritkábban kellett orvoshoz járnia, és gyógyszeradagját is csökkenthétté.

A változtatás további előnyei

A boldog házasság használ az egészségnek – leginkább azért, mert vidámság, kikapcsolódás, örömök és intimitás forrása, ami oldja a stresszt, vagyis csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. Az egészség tartós megőrzését alighanem a kiegyensúlyozott, harmonikus, szeretetteljes és szoros párkapcsolat képes leginkább biztosítani az életben.

A gyógyulás útja

Ne várjuk, hogy párunk tökéletes legyen! A szakemberek szerint szinte minden párkapcsolatban van 6-10 olyan visszatérő probléma, amely a felfogásbeli vagy nézetkülönbségek miatt talán sohasem fog megoldódni, ezek azonban magát a házasságot egyáltalán nem fenyegetik.

A szó veszélyes fegyver

Állítólag 5-10 pozitív megnyilatkozás szükséges ahhoz, hogy helyre lehessen hozni azokat a károkat, melyeket egyetlen bántó megjegyzéssel okoztunk. Többet tehát az előbbiekből és kevesebbet az utóbbiakból!

Ne akarjuk megváltoztatni a másikat

Probléma esetén először mindig saját magunkban keressük a hibát. A szakemberek szerint szinte soha nem vezet eredményre, ha a másikat próbáljuk megváltoztatni. A mi pozitívabb hozzáállásunk hamar nyilvánvalóvá válik, s az esetek többségében párunkból is hasonló reakciót vált ki.

Az érintés fontossága

A szeretetteljes érintések nyomán boldogságot kiváltó vegyületek (endorfinok) szabadulnak fel – nem csak a másikban: bennünk is.

A szeretet művészete

Aki a párját kiismerte, tudja, hogyan szerezhet neki örömöt, hogyan mutathatja ki odaadó szerelmét, testi-lelki vonzalmát. S itt most ne csak a nemi életre gondoljunk, habár ott is kezdhetjük. Hazaérkezéskor őszinte örömmel öleljük át és csókoljuk meg a párunkat. Kedveskedjünk például finom vacsorával, ébresszük egy esős nap reggelén jó erős feketével.

Mindennap együtt

Ha a napirendben helye van a fodrásznak, kedvenc tévéműsorunknak vagy a klubdélutánnak, férjen bele a párunk is. Soha ne hagyjuk ki a vele való 20-30 perces beszélgetést, mondjuk el egymásnak a velünk történteket, tennivalóinkat, álmainkat, terveinket, és szakítsunk időt az intimitásra is.

Ne párunk legyen indulataink céltáblája

Ha mindig párunk a bűnbak, egy idő után egyszerűen elfelejtjük, hogy pozitív tulajdonságai is vannak, amelyek remélhetőleg túlszárnyalják esetleges hibáit. Az örökös kritizálás, lenézés, ellenségeskedés sehová sem vezet. A kapcsolatot érintő problémáinkat nyugodtan és őszintén tárjuk fel, anélkül, hogy párunkat megbántanánk.

A másik fél meghallgatása

Ne örökösen csak a magunkét hajtogassuk: hallgassuk meg és vegyük figyelembe azt is, amit a párunk mond. Már ennyi elég lehet a közös nevező megtalálásához.

A konfliktuskezelés ideje

A problémákat akkor vessük fel, amikor mindkettőnknek van ideje és kapacitása a megvitatásukhoz. Alkalmatlan időpont tehát például egy fárasztó nap utáni este, az éjszaka közepe, vagy amikor éhesek vagyunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.