Betegségek és megelőzésük

Szemölcs tünetei gyerekeknél, kezelés és megelőzés

Okai:

A szemölcs olyan, jóindulatú bőrelváltozás, amit vírus idéz elő. A „sze­mölcsvírus” közvetlen érintkezéssel, pl. az uszodában terjed. Leginkább a kézen, a talpon vagy a térden keletkeznek szemölcsök. Általában nem járnak fájdalommal. A talpon keletkező szemölcsök járás közben nyomásérzetet kelthetnek és elkezdhetnek vérezni, ha a felületük me­chanikus inger következtében „felszakad”.

Így jelentkeznek a panaszok:

A szemölcsök körülbelül 3-5 mm nagyságú burjánzások, felületük többnyire szabálytalan, hasadozott. Magányosan jelentkeznek, de cso­portosan is megjelenhetnek. Elhelyezkedésük jellegzetes, több kisebb szemölcs vesz körül egy „anyaszemölcsöt”.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A kellemetlen bőrelváltozások gyakran maguktól elmúlnak, megéri hát türelmesnek lennünk. Ha azonban nagy számban jelentkeznek a szemölcsök vagy ha gyermekünk szégyelli magát a bőrelváltozás miatt, kezeltessük a gyermekorvossal.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Vérehulló fecskefű: a vérehulló fecskefű friss tej nedvét vigyük fel a szemölcsre, és hagyjuk rajta megszáradni. Patikai készítmény for­májában is kapható. Addig folytassuk a kezelést, amíg a szemölcs el nem tűnik.
  • Körömvirág: a népi gyógyászat szerint a körömvirág friss nedve is eltünteti a szemölcsöt. Hasonlóképpen alkalmazzuk, mint a vérehul­ló fecskefüvet.
  • A szemölcsök kemények és szarusak, elsősorban a lábon jelent­keznek, de a tenyéren és az ujjakon is gyakran előfordulnak. Jelent­kezhetnek magányosan, de csoportosan is: Professional Medical (fekete antimonit), naponta kétszer.
  • A szemölcsök kemények, cakkosak vagy ezzel egyidejűleg nye­lesek is. Főként a kézen, az ujjakon vagy az arcon helyezkednek el; nyomásérzettel járhatnak, enyhén vérezhetnek, érintésre igen érzékenyek: Professional Medical (égetett mész), naponta kétszer.
  • A szemölcsök puhák, érintésre érzékenyek, többnyire magányosan jelennek meg, színük gyakran sárgásbarna. Az ujjakon, a kézen, az ar­con vagy a háton jelentkeznek: Professional Medical (tuja/életfa), naponta kétszer.
  • Hideg-meleg leöntés: stimulálja az immunrendszert, és erősíti a bőr helyi ellenállását is. Szaunában alkalmazhatjuk leginkább a leöntéseket. Erős, váltakozó hideg-meleg vízsugárral menjünk végig a gyer­mek kezein és lábain, fel és le.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Erősítsük gyermekünk immunrendszerét egészséges táplálkozással, sok gyümölccsel és zöldséggel, továbbá mozogjon sokat a friss levegőn. Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk a fürdés vagy tusolás után alapo­san törülközzön meg.
  • Nyilvános fürdőkben vagy hotelszobákban lehetőleg ne járkáljon gyermekünk mezítláb.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.