Betegségek és megelőzésük

Szorongás tünetei gyermekeknél, kezelése

Okai:

A szorongás gyakori jelenség a gyermekek között. Vannak külső, félelmet kiváltó tényezők (pl. egy nagy, veszélyes külsejű kutya, csa­ládon belüli konfliktusok), melyek a lelket nyomasztják, vagy akár egy szigorú tanár, aki keményen büntet. Sokkal gyakoribb azonban a gyerekeknél a „belső” félelem. A kisgyermekek pl. boszorkányoktól, szellemektől, rablóktól vagy egyéb fantázia szülte alakoktól retteg­nek. Félnek egyedül lenni a sötétben, ezért csak lámpafény mellett akarnak elaludni.

Így jelentkeznek a panaszok:

A félelemnek számos megnyilvánulási formája lehetséges. A gyerekek gyakran kiegyensúlyozatlanok és sírósak, de felléphet alvászavar, dadogás, ágybavizelés is. Néhányan agresszívnek, szétszórtnak, iz­gágának tűnnek.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A félelem általában ártalmatlan és idővel elmúlik. Ám ha a panaszok tartósnak bizonyulnak vagy feltűnően erősödnek, ajánlatos kikérnünk gyermekorvos, gyermekpszichiáter vagy -pszichológus véleményét. Meg kell találnia a félelem okát, s döntenie kell arról, hogy szüksé­ges-e a gyermeket gyógykezelésnek alávetni, hogy ily módon nyerje vissza lelki egyensúlyát.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • A lélekre ható gyógynövények: egyes nyugtató és lazító hatású gyógynövények keveréke kiegyensúlyozó hatású, segíthet gyerme­künknek lehiggadni és lelki megnyugvást találni. Erre alkalmas gyógynövény a levendula, a citromfű, a golgotavirág és az orbánc­fű.
  Így készül a gyógynövény tea: 30 g levendulavirágzatot, 30 g citromfűlevelet, 20 g golgotavirágot, 10 g orbáncfüvet összekeverünk, majd 150 ml forró vízzel leöntünk. 10 percig, fedő alatt állni hagyjuk. Este, elalvás előtt adunk belőle gyermekünknek egy csészével.
 • Gyermekünk fél az egyedülléttől, a sötétségtől és az ismeretlen dolgoktól. Kissé szégyellős, könnyen enged, gyakran sírja el magát: Professional Medical (kökörcsin), naponta kétszer.
 • Bizonyos helyzetekben kényszeres félelem ragadja el, amelytől néha egész testében reszket. Gyakori nála a hasmenés, nem igazán képes egy feladatra koncentrálni: Professional Medical (sárga jázmin), na­ponta háromszor.
 • Komoly vizsgadrukkja van, ami gyakran hasmenéssel jár. Kap­kod, semmit sem képes nyugodtan elvégezni: Professional Medical (ezüst-nitrát), naponta háromszor.
 • A gyermek természetét ideges nyughatatlanság és izgatottság jellemzi. Hamar elfárad, kimerül, könnyen aggódni kezd. Külö­nösen az iskolai félelmeket viseli rosszul: Professional Medical (cink), naponta háromszor.
 • Aroma fürdő: igen ajánlott a meleg kádfürdők alkalmazása, ami a gyermekben biztonság, melegség érzetét kelti, félelmét pedig el­mulasztja. Illatos aromaesszenciát adhatunk a vízhez, pl. levendu­lát, citromfüvet, rózsát vagy borókát, melyek tovább növelik a víz lazító hatását.
 • Fűszerpárna: a szellem és a lélek megnyugtatására a hagyomá­nyos kínai orvoslás fűszerpárnát ajánl, melybe fahéj, szegfűszegvi­rág, kapotnyak és sisakvirággumó kerül.
  Így készül a fűszerpárna: a hozzávalókat egy serpenyőben külön-külön, szárazon pirítjuk, durvára vágjuk, összevegyítjük és mullszövet zsákba varrjuk. A zsákot a gyermek ágyának fej felőli végére erősítjük vagy az íróasztalára helyezzük, amíg a házi feladatot írja.
 • Fejmasszázs: az ősi indiai gyógyítók lehangoltságra, szorongásra és félénkségre a fej hátsó része és a tarkótájék masszírozását ajánl­ják. Használhatunk illóolajat, pl. citromolajat a masszázshoz.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A félelmek legerősebb ellenszere az egészséges önbizalom, ezért igye­kezzünk erősíteni gyermekünk önbizalmát azzal, hogy újra és újra megdicsérjük, bátorítjuk és erőt adunk neki. Fontos a biztonság és a védettség érzete. Azok a gyermekek, akik úgy érzik elfogadják, óvják őket, magabiztosabbak és kevésbé gyötrik őket félelmek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.