Betegségek és megelőzésük

Torokfájás okai gyermekeknél, kezelése

Okai:

A torok nyálkahártyájának izgalma folytán jelentkezik a torokfájás, s majd minden esetben vírusos eredetű megfázás áll a dolgok hátterében. Ritkábban bakteriális fertőzések is okozhatnak torokfájást, pl. gennyes mandulagyulladás kapcsán.

Így jelentkeznek a panaszok:

Jellegzetes kaparó, égő érzés jelentkezik a torokban. Ezenkívül problémás lehet a nyelés, és rekedtség is felléphet. A torok nyálkahártyája vörös, a mandulák megduzzadhatnak, lepedék képződhet rajtuk. Gyakran társul a torokfájáshoz láz, bágyadtság, fejfájás, valamint végtagfájdalom.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a torokfájás markánsabbnak tűnik, két napon belül nem enyhül, ha magas lázzal párosul, a mandulán pedig gennyes pontok képződnek, azonnal keressük fel a gyermekorvost. Ha a nyelés, esetleg a légvétel is problémássá válik, a torokban idegentestérzés jelentkezik, szintén kérjük ki orvos tanácsát. Ezek a tünetek gennyes mandulagyulladásra engednek következtetni, ami antibiotikumos kezelést igényel.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Zsálya-kamilla tea: mindkét gyógynövény enyhén csillapítja a torok gyulladásos izgalmát és fájdalmát. Adjunk gyermekünknek naponta három-négy csésze langyos teát. Így készül a tea: 2 teáskanál zsályalevelet és kamillavirágzatot Vi liter vízzel leforrázunk. Jó 8 – 10 percig hagyjuk állni a teát, majd leszűrjük.
  • A gyulladás hirtelen jelentkezik, szúró vagy égő érzés kíséri. A gyermek szája és torka vörös és forró, komoly nehézséget okoz neki a nyelés; száraz, hideg levegő, pl. menetszél váltja ki a torokfá­jást. A gyermek nyughatatlan és félénk benyomást kelt: Professional Medical (sisakvirág), akut esetben 1-6 óránként, később naponta háromszor.
  • Heves, lüktető torokfájás, nyelési nehézségek; a mandulák erősen meg vannak duzzadva, a száj száraz, a nyelv málnavörös színű, a ga­rat vérvörös; a gyermek nagyon nyugtalan: Professional Medical (maszlagos nadragulya), az akut fázisban 1-6 óránként, később naponta három­szor.
  • Szúró fájdalom a torokban, a garat nyálkahártyája üvegesen duz­zadt, főként a nyelvcsap körüli területek; a gyermeknek komoly nyelési nehézségei vannak; hideg borogatás, hideg italok, illetve hűvös levegő hatására enyhülnek a panaszok: Professional Medical (mézelő méh), az akut fázisban 1-6 óránként, később naponta háromszor.
  • Hideg túrós borogatás: a torok borogatása enyhíti az égő érzést, hű­sít és nyugtatólag hat. Így alkalmazzuk: nedves vászonkendőre ujjnyi vastagon a hűtőszekrényből kivett túrót kenünk, majd a gyermek torkára helyezzük. Gyapjúken­dővel vagy törülközővel körbetekerjük. Naponta többször ismételjük, legalább 15 percig fennhagyjuk.
  • Sós vizes gargalizálás: nagyobb gyermekek esetében a gargarizálás hatékonyan enyhíti a panaszokat. Egy csapott teáskanál főzősót egy pohár meleg vízben feloldunk. Reggel és este, szükség esetén napköz­ben is gargarizáljon vele a gyermek anélkül, hogy a sós vizet lenyelné.
  • Édesgyökér: az édesgyökér főzete régi, kínai, torokfájás esetén alkalmazott háziszer. Patikában beszerezhető; egyéb gyógynövé­nyekkel, pl. kamillával és zsályával elegyítve teát készíthetünk belőle, melyből naponta többször is ihat a gyermek.
  • Tej borssal és mézzel: az ősi indiai orvoslás meleg tejet ajánl torok­fájás esetén, amihez némi borsot és mézet adunk. Adjunk belőle egy csészével a gyereknek, hogy kortyolva fogyassza el.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • A gyermek jelenlétében kerüljük a dohányzást. A passzív dohány­zás is irritálja a légutak érzékeny nyálkahártyáját, illetve gyengíti az ellenálló képességet.
  • Ellenőrizzük lakószobáink levegőjének páratartalmát, főként a gyermekszobában. 50 százalék feletti értéket kell, hogy kapjunk, ellenkező esetben a levegő kiszárítja a nyálkahártyát, amely így fogékonyabb lesz a fertőzésekre. Légpárásítóval, szobaszökőkúttal vagy a fűtőtestre helyezett, vízzel teli edénnyel kellemes klímát ala­kíthatunk ki szobáinkban. Ne feledjük azonban, hogy ha légpárásítót alkalmazunk, azt rendszeresen ki kell tisztítani.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.