Fájdalom enyhítése

Heveny glaukómás roham kialakulása és gyógyítása – tünetek

Tünetek

  • Színes karikák látása a fényforrások körül.
  • Az egész szem erős, lüktető fájdalma.
  • Fényérzékenység.
  • Könnyezés és kivörösödés, különösen a szivárványhártya, a pupillát körülvevő színes korong körül.
  • Az érintett szem pupillája kitágult, és akkor is ebben az állapotban marad, ha éles fény éri.
  • A szaruhártya homályossá válik, a beteg fénygyűrűket láthat, látása gyorsan romlik.

Veszélyeztetett csoportok

A heveny glaukómás roham általában az idősebbek között fordul elő. A nők veszélyeztetettebbek. Ha a családban már előfordult nyílt zugú glaukóma (zöldhályog), akkor nagyobb az állapot kialakulásának kockázata. A szem formáját befolyásoló öröklött jellegzetességek is szerepet játszanak kialakulásában. A glaukóma más szembetegségeket is kísérhet, különösen azokat, amelyek pupillatágulattal járnak, vagy amelyek a csarnokvíz felszívódásának a zavarát okozzák.

Kialakulása

A glaukóma mindkét típusára jellemző a szemgolyón belül megnövekedett nyomás. A szemcsarnokot a csarnokvíz nevű híg folyadék tölti ki, amely a hátsó szemcsarnokban termelődik, és a pupillán keresztül jut az elülső szemcsarnokba. Innen a szivárványhártya körül elhelyezkedő parányi kivezető csatornákon át szívódik fel. Zöld hályog kialakulása esetén a folyadék áramlása vagy felszívódása akadályba ütközik, ezért a szemcsarnokban nő a nyomás. A nyomás áttevődik a szemgolyón keresztül a látóidegre: annak vérellátása romlik, és az ideg fokozatosan elsorvad.

A glaukóma leggyakoribb típusa, a nyílt zugú glaukóma esetén a pupilla normális tágasságú. Ez a betegség tünetmentesen fejlődik ki, s csak előrehaladott állapotában okoz tüneteket, addigra azonban a látás már végérvényesen károsodhat.

zárt zugú glaukomaAz esetek 10%-ában a kitágult pupilla akadályozza a csarnokvíz felszívódását. Ez zárt vagy szűk zugú glaukómát okoz, és ezzel együtt heveny glaukómás rohamokhoz vezet. A roham hirtelen lép fel, s rendszerint az egyik szemet érinti. A szivárványhártya és a szaruhártya közötti tér, amelyben a kivezetőcsatornák elhelyezkednek, rendellenesen összeszűkül.

Ha a pupilla kitágul – ez történik, amikor belépünk egy rosszul megvilágított szobába vagy szemcseppet kapunk szemvizsgálat során -, az összehúzódó szivárványhártya elzárja a kivezetőcsatornákat. Ha a pupilla kitágult állapotban marad, a nyomás nagyon gyorsan megnő a szemben, s ez éles, nagyon erős fájdalmat okoz. Azonnali kezelés nélkül a látás gyorsan romlik, és maradandó vakság alakul ki. Azonnali kezelés hatására a tünetek megszűnnek, de a rohamok ismétlődhetnek, minden egyes alkalommal további látásromlást okozva.

Mit tegyünk?

Mielőbb keressük fel az orvost vagy az ügyeletet.

Kezelés

Gyógyszerelés

A kezelés közvetlen célja a szemnyomás csökkentése. Ezt egyrészt a csarnokvíz termelésének csökkentése révén, másrészt a pupilla összehúzódásának serkentésével érik el. Karbonihidráz bénítóknak nevezett gyógyszereket is adnak a csarnokvíz termelésének csökkentésére. Kezdetben ezeket a gyógyszereket injekció, később tabletta vagy szemcsepp formájában kapja a beteg. A csarnokvíztermelés hosszú távú csökkentésére béta-blokkoló szemcseppeket is adhatnak.

Ezeket a tünetek megszűnése után is adagolják csökkenő gyakorisággal, olyan mennyiségben, amellyel a rohamok visszatérését meg lehet akadályozni. Súlyos esetekben vizelethajtókat is használnak a folyadék szemből való kivonására. Ilyen többek között a mannitol, amelyet intravénásán juttatnak a szervezetbe, vagy a glicerin, amit itatnak.

Műtéti kezelés

A visszatérő rohamok megelőzésére szolgáló operáció a szivárványhártya-bemetszés (iridotomia). Ha nincs gyulladás, a beavatkozás azonnal elvégezhető, különben addig várnak vele, amíg a gyulladás elmúlik.

Hogyan használjuk a szemcseppet és a szemkenőcsöt?

Mossuk meg a kezünket alaposan. Ha a cseppeket vagy a kenőcsöt saját magunk használjuk, hajtsuk hátra a fejünket, és nézzünk felfelé. (Ha valaki más cseppenti vagy keni a szemünkre, akkor jobb, ha lefekszünk.) Mutatóujjunk segítségével húzzuk lefelé az alsó szemhéjunkat úgy, hogy a szemhéj ne feküdjön rá a szemgolyóra. Majd csöppentsük a cseppet, vagy nyomjuk a kenőcs vékony csíkját a létrejött résbe, pislogjunk, hogy a gyógyszer egyenletesen eloszoljon a szemgolyó felületén. Ne érintsük a cseppentőt vagy a tubust a szemhez, nehogy fertőzést okozzon.

Az akut zöld hályog kezelés nélkül már néhány napi késedelem esetén is maradandó vakságot okozhat. Bármely súlyos szemfájás fellépése sürgősségi eset. Ha szemorvosunk nem elérhető az adott pillanatban, menjünk a sürgősségi betegellátást végző ügyeletre.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.