Gyermekbetegségek

Veleszületett glaukóma gyermeknél

A szemben lévő nyomás megnövekszik; a betegség megtámadhatja csak az egyik vagy mindkét szemet. Nagyon ritka, általá­ban tíz-, húszezer újszülöttből egyet érint. A fiúk gyakrabban szenvednek veleszületett glaukómában, és általában örökletes.

Okai

A szem veleszületett fejlődési rendellenessége, ami már az anyaméhben kialakul. Általában hat hónapos korig fény derül rá.

Veleszületett glaukóma(Jobbra egészséges, balra glaukómás szemzug)

A csarnokzug fejlődési rendellenes­sége okozza a csarnokvíz termelésének és elvezetésének egyensúlyának felborulását, ezért a szem belső nyomása megnövekszik, ami károsítja a retinát és a szem többi részét.

Tünetek

Az első riasztó jel a szemgolyó méretének megnövekedése. A kisgyerekek­nél a szem fehérje rugalmasabb, és mielőtt bármilyen károsodást vagy tünetet mutat­nának, szép nagy szemük lesz (figyeljünk oda, ha a gyereknek túl nagy a szeme). Egyéb tünet még a szem erős könnyezése, az erős fény zavarja a gyereket, a szaruhártya homályos. A látóideg károsodása hetek vagy hónapok után jelentkezik. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szaruhártyája homályos, csökken a látásélességük.

Diagnózis

Nagyon fontos, hogy korán diagnosztizálják, mert a látószervek és az ehhez tartozó agyi területek fejlődése az első életév végéig alakul ki. Minél később születik meg a diagnózis, annál rosszab­bak a kilátások. Köszönhetően a gyakori gyermekorvosi kontrollvizsgálatoknak, a diagnózis többnyire időben megtörténik, amit a szemorvos szem nyomás-vizsgálattal erősít meg.

Terápia

A gyógyítás történhet gyógy­szerekkel, megfelelő szemcseppekkel vagy sebészeti úton, ami által javul a csarnokvíz elfolyása, és csökken a belső szemnyomás. Minél hamarabb megtörténik a sebészeti beavatkozás, annál kisebb károsodás lesz a látásban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.