Bőrápolás

A terhes nő bőrének jellemzői és „elváltozásai”

A terhes nő bőrének egyik legjellemzőbb tulajdonsága a nedvdús­ság. A hajszálerek falai áttetszőbbek. Az irha és a bőralja savós átivódás folytán fellazul. A terhesség alatt jelentékeny súlygyarapodás következhet be. A terhes nő arckifejezése megváltozik, arcvonásai markánssá, ajka vastagabbá válik.

A verejtékmirigyek a terhesség alatt kisebb fokú túlműködést mutatnak. A faggyúmirigyek elválasztása a terhesség első felében inkább csökken, csupán a végén emelkedhet. A körmök növekedé­se mindig fokozódik. Ismeretesek azok az esetek, amikor minden visszatérő terhességben szakállszerű, erős szőrzet képződik, de a szü­lés után 5-6 hónappal ismét eltűnik.

Terhességi foltok

A terhesség alatt élettani jelenség az egyébként is pigmentdús testtájé­kok sötétbarna, feketés elszíneződése. A terhességi folt (chloasma uterinum) a terhesek arcán fellépő, éles határú, sárgásbarna, néha összefolyó festék­folt, amely csaknem egyforma erősséggel részarányosán a homlokon, a halántékon, a szem körül, az orrháton, a felső ajkon pillangó-, szem­üveg- vagy bajuszszerűen helyezkedik el. Napfényre fokozódhat.

Nemcsak terhes nőkön mutatkozhat a folt, sokszor észlelhető méh- és petefészekgyulladás következtében, valamint a pajzsmirigy vagy a mellékvese megbetegedésénél is. Ezért a máj folt jelentkezése esetén ajánlatos az általános orvosi kivizsgálás. Előfordul azonban minden kimutatható ok nélkül is.

Terhességi csíkok

A terhességi csíkok (striae gravidarum) orsó- vagy sávszerű, éles ha­tárú csíkok, amelyek leggyakrabban a hason, combon, mellen fejlőd­nek ki, és a hasadási vonalaknak megfelelően futnak le a bőrön. Terheseken a külső nemi szerveken és az alsó végtagon a visszér­tágulatok gyakran kifejezett, öblös csomókká fokozódnak.

Festenyzett fibromák

A terhesség második felében, olykor a gyermekágyban lágy, nye­les festenyzett fibromák léphetnek fel. Főleg a nyakon és egyéb, dör­zsölésnek kitett helyen (hónaljredő stb.) keletkeznek. Szülés után, ha megfelelő a vérellátásuk, nem mindig fejlődnek vissza.

A terhesség alatt egyes bőrbetegségek (akne, pikkelysömör) ja­vulhatnak, de a gombás és vírusos hüvelyfertőzések szaporodhat­nak. Ezek ismerete az újszülött szempontjából sem közömbös.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.