Betegségek és megelőzésük

Rozácea (rezes arcbőr) kialakulásának megelőzése

Tünetek

A rozácea (rezes arcbőr) felnőttkori bőrbetegség, melynek súlyosbodása megelőzhető a heveny rohamok kivédésével vagy kezelésével. Az érin­tettek nagy része mégsem ismeri fel a jellegzetes korai tüneteket, vagy nem tulajdonít nekik jelentőséget. Ilyen az arc és az orr bőrének gyakori kipirosodása, majd maradandó vörössége vagy rezes színezete, melyet a bőr égő érzése, viszketése kísér; hólyagok, gennyes pattanások és maradandó dudorok is képződhetnek rajta.

Az esetek negyedrészében rozáceás elváltozások mutatkoznak a nyak, a mellkas, a fejtető és a fül bőrén, sőt a fültövön is. A betegség családi halmozódást mutat; az angol és ír származásúak valamiért különösen hajlamosak rá.

Tipp: felére csökken a rozácea heveny kiújulásának kockázata, ha az antibioti­kum-kúra után fél éven keresztül rendszeresen bekenjük az arcbőrt az orvos által felírt gyógyhatású krémmel.

Prevenció első körben

A kiváltó okok azonosítása és kerülése. A rohamok megelőzése szempont­jából az a legfontosabb, hogy tudjuk, mi váltja ki őket. Túlnyomó több­ségnél a napfény és a meleg idő a főbűnös, de az okok mezőnyében az érzelmi stressz is előkelő helyen áll. Egy kutatás szerint a rozáceások majdnem felénél a szél és a hideg, a megerőltető testmozgás, a szeszes­ital-fogyasztás és a forró fürdő okozza a tünetek heveny kiújulását. Arra is ügyelni kell, hogy mit eszik az ember: tapasztalatok szerint nem tesznek jót a túl fűszeres vagy csípős ételek (főleg a paprikás, ecetes, borsos, fokhagymás fogások veszélyesek).

A kiváltó okok azonosítása céljából rendszeresen írjuk be a noteszbe vagy az asztali naptárba, hogy melyik napon újultak ki a rohamok, és hogy nem sokkal előttük milyen hatások értek bennünket. Pár hét után már bizonyos szabályszerűséget figyelhetünk meg. A legerősebb hatások nyomán néhány percen belül kivörösödik az arc, gyengébb hatásokra órák – néha csak egy nap – múlva érkezik bőrreakció.

A napozás veszélyei. A nap ibolyántúli sugarai elsősorban úgy súlyosbít­ják a rozáceát, hogy hatásukra kivörösödik a bőr. A napozásnak azon­ban más káros hatásai is vannak: a Bostoni Egyetem (USA) bőrgyógyá­szai kiderítették, hogy a napfény olyan vegyületek termelésére készteti a szervezetet, amelyek serkentik a közvetlenül a bőrfelszín alatti érképződést (rozáceánál a bőr alatt futó erek tágulata okozza a kivörösödést, később pedig a maradandó vörösséget). A legjobb védekezés tehát az, ha nyáron, a legforróbb déli órákban nem mozdulunk ki a szobából vagy az árnyékból, illetve ha muszáj, széles karimájú kalapot teszünk a fejünkre, és bekenjük naptejjel az arcunkat, orrunkat.

Ugyanakkor vigyázni kell, mert a naptej is árthat. Ha lehet, alkal­mazzunk kisgyerekek érzékeny bőrére kifejlesztett bőrkímélő naptejet. Lehetőleg legyen a készítményben cink-oxid és mikronizált (mikron­méretű szemcsékké porlasztott) titán-oxid is, melyek fényvisszaverőként hatnak, azaz gátolják a rozácea kiújulását. Mivel azonban a D-vitamin termelődéséhez – mint korábban már többször említettük – nélkülözhe­tetlen a mértékletes napfürdőzés (napi tíz-húsz perces), a késő délutáni órákban mindenképpen menjünk a szabadba, akár naptej nélkül is.

Antibiotikumok és bőrnyugtató krémek. Az orvosok többsége a rozácea kezelését antibiotikummal, mégpedig általában tetraciklinnel kezdi, melyet kúraszerűen négy hétig kell alkalmazni, hogy elmulassza a bőr vörösségét és a dudorokat. Tartós javulást azonban ez a gyógymód nem hoz. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a tetraciklint alkalmazó páci­ensek kétharmadánál fél éven belül kiújult a rozácea.

Ezért az orvosok metronidazol vagy azelainsav hatóanyagú bőrnyugtató krémet vagy gélt is felírnak tartós alkalmazásra. Egy kísérlet rámutatott, hogy akik az antibiotikum-kúra után fél évig metronidazollal kenik az arcukat, azok közül feleannyinál újul ki a bőr rozáceás vörössége és dudorossága, mint akik a gyógyszerkúrát követően egyáltalán nem alkalmaznak ilyen bőrnyugtatót.

Prevenció második körben

A bőr védelme. A különféle bőrtisztító folyadékok, hidratálok, naptejek, pakolások, sminkek könnyen gyulladásba hozhatják a rozáceára hajla­mos bőrt. Az irritáció elkerülése érdekében csakis enyhe, kímélő hatású, hipoallergén készítményt használjunk.

Fontos, hogy fürdéskor, mosdás­kor a víz langyos legyen, soha ne túl meleg, továbbá kerülendő minden olyan eszköz vagy szer, mely mechanikai irritációt okozhat (durva szivacs, mosdókesztyű, bedörzsölő, bőrradír, hámlasztó stb.). Ha a smink, nap­tej, bőrápoló készítmény, pakolás, kenőcs vagy gyógykrém égetni kezdi a bőrünket, fürdés, illetve mosdás után várjunk félórát a felhordással, hogy az arcbőr tökéletesen megszáradjon.

Egészséges táplálkozás. Az egészséges bőrnek sokféle tápanyagra van szüksége (vízre, vitaminokra, ásványi anyagokra stb). Ha a rozáceás tünetek hátterében a nem megfelelő táplálkozás áll (igen, ez is előfordulhat), egy-egy gyanúsnak tartott étel öt-tíz napig tartó elhagyásával figyeljük a bőrtüneteket. Ha megvan a „bűnös”, igyekezzünk teljesen mellőzni az étrendből (sokaknál a csokoládé, a citrusfélék, a kávé, a tea okoz például panaszokat; másoknál a reflux áll a háttérben.

Általában elmondható, hogy a változatos, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást (teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, halak, növényi bioolajok) a bőr is meghálálja.

Összefoglalás

Okai. A bőrfelszín alatti hajszál­erek kitágulása. Leggyakrabban a napfény hatása áll a háttérben, de számos egyéb tényező, például örökletes hajlam is szerepet játszhat benne. Egyes adatok szerint az ember szőrtüszőiben élő mikroszkopikus atkák tevé­kenysége sem kizárható: a faggyúmirigyek eltömítésével gyulladásba hozzák a bőrt.

Figyelmeztető tünetek. A bőr kivörösödése vagy állandó­sult rezes színe többnyire az arcon és az orron. A rozácea terjedésé­vel pókhálószerűen előtűnnek a bőr alatti megduzzadt hajszál­erek; hólyagok és pattanások alakulhatnak ki; az orron, a hom­lokon, az állon dudorok keletkez­hetnek. Olykor a szem is érintett: égő érzés lép fel benne, mintha homok irritálná. Egyeseknél az orr és az orrkörnyék bőrének szövetállománya burjánzani kezd, és borvirágos orr (rinofima) alakul ki.

Új fejlemények. Aretinolt tartalmazó krémek és arclemo­sók felgyorsítják a sejtek cserélő­dését. Általában pattanások és ráncosodás ellen használatosak. Az újabb kutatások szerint a retinol (az A-vitamin egyik for­mája) rozácea ellen is hatékony, mert eltünteti vagy enyhíti a bőr rezes színét és a látható szederjességet. A retinólos készítménnyel azonban nem árt az óvatos­ság, mert kezdetben irritálhatja a bőrt; eleinte csak kis dózisban alkalmazzuk, és a biztonság kedvéért kérjük ki bőrgyógyász véleményét is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.