Gyors felépülés

A pikkelysömör tüneti kezelése

Időszakosan kiújuló, kellemetlen bőrtünetek: megvastagodott, pikkelyesen hámló foltok alakulnak ki jellemzően a könyökön, a térden, a hajas fejbőrön és a deréktájon. A rendellenesség általában fiatal felnőttkorban alakul ki, oka a túl gyors bőrsejttermelés, ami a bőr megvastagodásához és külső rétegének gyulladásához vezet. A betegség sok embernél gátlásosságot okoz. A pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek minimalizálhatók és a bőr gyógyulása felgyorsítható.

Tüneti kezelés

Nincs két ember, aki egyformán reagálna a kezelésekre, ezért nagyon fontos, hogy több módszert is kipróbáljon, amíg rá nem talál az önnek leginkább hatásosra.

Íme néhány ötlet, amelyeket a pikkelysömörben szenvedők hasznosnak találtak:

  • Fürdés: a naponkénti langyos – nem forró – fürdő enyhítheti a bőr érzékenységét és segít az elhalt bőrsejtek eltávolításában. Adjon a vízhez bőrápoló fürdőolajat, zablisztet vagy keserűsót, viszont kerülje az illatosított szappanokat, amelyek irritálhatják a bőrét. Puha törülközővel itassa szárazra a bőrét, majd kenje be bőségesen hidratálókrémmel.
  • Napfény: a rövid ideig tartó napozás – hetente háromszor vagy négyszer 20 perc – segíthet kordában tartani a pikkelysömört. Vigyázzon azonban, nehogy túlzásba vigye a napozást. Ha hosszan ki van téve erős napfénynek, az ronthat az állapotán, vagy akár a pikkelysömör fellobbanását is kiválthatja.
  • Használjon műanyag fóliát! Kenje be a pikkelysömör által érintett területet bőrápoló balzsammal, majd éjszakára tegyen rá frissen tartó fóliát. Reggel langyos zuhany alatt mossa le a leváló pikkelyeket.
  • Halolaj: bár nem minden kutató talált kedvező hatást, többen arról számoltak be, hogy a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők kúraszerű szedése után enyhült a viszketés és csökkent a hámlás. A halolajban lévő ómega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és gátolják azokat az immunreakciókat, amelyek a feltételezések szerint a pikkelysömör hátterében állnak. Szedjen napi 1-3 g halolajat – de ne többet, mert az ennél nagyobb adagok zavart okozhatnak a véralvadásban.

Igaz vagy hamis?

A „pikkelysömör-diéta” segít enyhíteni a betegséget.

Hamis: Bár egyesek azt tapasztalják, hogy bizonyos ételek javítják vagy rontják a pikkelysömörüket, nincs olyan konkrét étrend, amely orvosolná a tüneteket okozó problémát. Az egészséges étrend segít a bőr egészségének megőrzésében, tehát egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint halat, sovány húst és teljes kiőrlésű gabonaterméket.

Jegyezze meg: A halolaj tartalmú étrend-kiegészítők sok esetben enyhítik a pikkelysömör tüneteit.

További tudnivalók itt

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.