Bőrápolás

Az öreg bőr jellemzői, elváltozásai

Az öregedés elkerülhetetlen, de lényegesen lassítható folyamat. A bőr öregedésének tünetei, amelyek nem tekinthetők kóros állapotnak, a szervezet egészének öregedéséhez kapcsolódnak.

Bőrsorvadás tünetei (70 év felett)

Az öregkori fiziológiás bőrsorvadást csak a hetedik évtizedben lehet megfigyelni, bár vörös hajú, vékony bőrű egyéneknél általában már korábban megjelenik. A bőr szürkéssárga lesz, rugalmassága csök­ken, ráncossá, lecsüngővé válik, megvékonyodik. Sokszor szárazság­érzés és viszketés is kísérheti. A bőr vékonysága miatt az erek jól előtűnnek, a szőrzet kihull, és gyakran pigmentzavarok lépnek fel. Az öreg bőr sebgyógyulási hajlama rosszabb.

A faggyúmirigyek túlburjánzása elsősorban az orr- és homloktájon figyelhető meg. 50 év felett a szemhéjakon és a szemüvegtől fedett helyeken fekete comedók százai lehetnek csoportosan és elszór­tan. Ezt a fokozott szaruképződés mellett hormonzavarok is okoz­hatják.

Értumork megjelenése

A bőr öregkori érelváltozásai közül gyakoriak az éles határú, 2-5 mm átmérőjű, sima felszínű, élénkvörös vagy kissé kékesvörös értumorocskák. Főleg a lábszárakon és combokon helyez­kedhetnek el az apró, seprű vagy csillag alakú hajszálértágulatok.

Verruca senilis

A 40. életév után szokott kezdődni és az öregedéssel párhuza­mosan szaporodik az öregkori verruca (verruca senilis). Helye főleg a törzs és a karok, ritkábban az arc és a nyak. A kezdetben sárgás, puha, felrakódásszerű szemölcsök később sötétbarnává változnak. Egyenetlen, zsírosan hámló felszínűek. Az öreg bőrön előforduló szarutúltengések mindig szakorvosi vizsgálatot igényelnek.

Őszülés és hajhullás

Az őszülés fiatalkorban betegség következménye vagy öröklött tulajdonság lehet. Időskorban természetes, és először rendszerint a halántéktájon, majd a szakállban tapasztalható. Az öregkori hajhul­lás negyven-ötven év után elsősorban férfiakon mutatkozik. Ez az öre­gedéssel járó élettani jelenség. Oka, hogy idősebb korban a haj sze­mölcsök hajszáltermelő működése csökken, ezért a haj öregkorban mindig megritkul. Emellett gyakoribb a férfiaknál a korpázással já­ró seborrhoeás hajhullás is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.