Bőrápolás

A bőr gombás fertőzései

Bőrünk felületén normális állapotban gombák milliói élnek. A baktériumok és a gombák között egészséges egyensúly áll fenn. Ha a bak­tériumok pl. antibiotikum-kezelés miatt kipusz­tulnak, a gombák szabadon szaporodnak, ter­jednek és fertőznek. Egyesek eleve hajlamosabbak gombás fertőzé­sekre, bár ennek jelenleg nincs különösebb or­vosi magyarázata. A visszatérő gombás fertőzés oka lehet cukorbetegség, vagy más súlyosabb alapbetegség, ezért gombás fertőzés esetén ér­demes az orvost felkeresni.

Közönséges bőrgomba

A rendkívül kellemetlen betegséget gom­ba okozza. Az érintett bőrfelületen vörös, hámló, viszkető foltok láthatók. Főleg a ha­jas fejbőrön és az ágyékon fordul elő. Gom­baellenes krémek hatására gyorsan múlik.

Atlétaláb

A lábujjak között kialakuló viszkető, fájdal­mas kiütést okozó gombák kedvelik a me­leg és nedves környezetet. A körmöket is érintheti, így ezek deformálódnak. Sporto­lók, speciális cipőket viselők esetén gyako­ribb, mivel a láb izzad, és a fertőzés hama­rabb kifejlődik. A lábujjak közei gomba­ellenes krémekre gyorsan gyógyulnak, de a körömelváltozásokat hosszasabban kell kezelni körömlakkok, tabletták alkalmazá­sával.

Bőrgomba

(Fenti kép) A képen mezőgazdasági dolgozó bőr­gombás elváltozása látható. A fertőzés ebben az esetben birkáról terjedt át az emberre.

Szájpenész

A Candida albicans nevű gomba egészséges állapotban is a bőrön él. Könnyen megfer­tőzheti a száj és/vagy a hüvely nyálkahár­tyáját. (Az utóbbi a hüvelyi kandidiázis ne­vű betegség.) Szájpenésznél a szájüreg és a nyelv vörös, ég, fehéres-sárgás foltokkal van bevonva. Sokszor antibiotikum-keze­lés következménye, mert a baktériumok ki­pusztulása után a gombák elszaporodnak.

Egészséges emberekben a szájpenész né­hány napos kezelés után elmúlik, cukorbe­tegeknél vagy más krónikus betegségben a fertőzés visszatérhet. Candida-ellenes krémek és tabletták alkalmazhatók, hüve­lyi kandidiázisban pedig hüvelykúpok is.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.