Betegségek és megelőzésük

Szájpenész okai gyerekeknél, hogyan kezeljük?

Okai:

A szájpenész a bőr és a nyálkahártya fertőzése, melyért a Candida albicans élesztőgomba a felelős. A szájpenész gyakran jelentkezik csecsemőkor­ban, nagyobb gyermekek esetében azonban ritkán. Valószínűleg az immunrendszer gyengesége játszik benne szerepet. Ez a magyarázata annak is, hogy miért jelentkezik a szájpenész újszülött korban különösen gyakran: ebben az életszakaszban az immunrendszer még nem elég érett, hogy megálljt parancsoljon a gombának,

Így jelentkeznek a panaszok:

A gomba főként az emésztőrendszerben terjed szét. Ezért van, hogy a csecsemőknél a szájban főként a nyelven, a garat nyálkahártyáján, illetve a fenéken, a végbél környékén jelenik meg. Először apró, vörös foltok mutatkoznak ezeken a helyeken, gyakran azonban a bőr vagy a nyálkahártya egésze kivörösödik.

Később fehéres lepedék jelentke­zik, ami tejre emlékeztet, és letörléssel nem távolítható el. A csecsemő gyakran elutasítja az anyja mellét vagy a cumisüveget, mivel nehezére esik a szopás. A fenéken égő érzéssel és viszketéssel jár a fertőzés, a csecsemők sírósak, főként pelenkacserekor.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Szájpenész gyanúja esetén mutassuk meg a csecsemőt a gyermekorvos­nak. Súlyosabb lefolyású szájpenész esetén helyi alkalmazású szereket ír fel az orvos, továbbá nisztatin hatóanyagú készítményeket, melyek az emésztőrendszerben veszik fel a harcot a gombás fertőzéssel.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Ratánia- és mirhatinktúra: mindkét gyógynövény gyulladásgátló ha­tású és segít elmulasztani a szájpenészes lepedéket. Így alkalmazzuk: egyforma mennyiségű ratánia- és a mirhatinktúrát (kapható a patikákban) elegyítünk. Néhány cseppet vízzel felhígítunk. Egy fültisztító pálcikát belemártunk, és beecseteljük vele a gyermek, száj nyálkahártyát.
  • A száj nyálkahártyán fehéres lepedék található, irritált és ég: a csecsemőknél pelenkadermatitis mutatkozik: Professional Medical (nátrium-tetraborát), naponta háromszor.
  • A fogíny és a száj nyálkahártya szivacsosán duzzadt, a gyermek­nek szájszaga van, erős nyálképződés mutatkozik: Professional Medical (higany), naponta háromszor.
  • Teafaolajos ülőfürdő: a pelenkadermatitisre (fenéken kialakuló élesztőgomba-fertőzésre) jó hatással van az ausztráliai teafaolaj. Fer­tőtlenítő hatású, és megakadályozza az élesztőgomba szétterjedését. Tegyünk a gyermek kádvizébe két-három cseppet az olajból, és ültes­sük bele a gyermeket, a popsi környékét jól öblítsük ki.
  • Szezám mag főzet: az ősi Kínában a szezámmagot hatékonyan alkal­mazták a gyulladásos folyamatok leküzdésében. Kezeljük a gyermek popsiját speciális szezámmag kivonattal.
  • Lenolaj: vigyünk fel hidegen sajtolt lenolajat a gyermek popsijára, így csillapíthatjuk az irritációt, és a bőr képes lesz a regenerálódásra.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Mellőzzük a cukor használatát. Ne adjunk édesített teát vagy gyümölcslevet, illetve édességet a gyermeknek. A cukor elősegíti az élesztőgomba elterjedését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.