Gyermekbetegségek

Szájpenész gyermekeknél, kezeljük!

A hat hónaposnál fiatalabb (sokkal rit­kábban a nagyobb) gyerekek szájában jelentkező gombafertőzés. A szájpenész a gyerekek 30%-ánál figyelhető meg az első hetekben, és valószínűleg a szülés során, a szülőcsatornán keresztülhaladva az anya fertőzött hüvelyével való érintkezés során kaphatja el, esetleg a születés után fertő­zött tárgyakkal történő érintkezés útján.

Okai

A Gandida albicans okozza; ez a gomba természetes módon van jelen a szájüregben, ahol egyensúlyban él együtt más mikroorganizmusokkal. Ha ez az egyensúly felborul – ez előfordulhat más vírusos megbetegedések járulékos tüneteként, vagy szájon át szedett anti­biotikumok használatakor, néha aerosol formájában beadott kortizonoktól -, akkor megjelenhet a fertőzés. Ugyanezen okok miatt ez a gombafelelős a pelenka okozta bőrgyulladásért és a hüvelygombáért is.

Szoptatás és szájpenész

A felnőtt általában nem fertőződik meg, de ha az anya szoptat, tanácsos a gombaölő szert a mellbimbóra is felvinni, megakadályoz­va a felülfertőződést. Abban az esetben, ha gyomor-bél fertőzé­se is van a gyereknek, ami a nemi szervek és a végbélnyílás körül a bőrön jelentkezik, jó, ha a gombaölő krémet ott is használjuk.

Tünetek

Főként a nyelven, az fogínyen, az arc belső részén és az ajkon jelennek meg enyhén kiemelkedő, a tejhez hasonlatos fehér foltok. Eltávolításuk nehéz, az alatta levő nyálkahártya gyulladt, és időnként vérzik. A szájpenész hasonló a csecsemő nyelvén lévő tej maradékhoz, de a tej könnyen letörölhető, és nem gyulladt alatta a nyálkahártya.

Ha a fehér foltokon kívül láz és köhögés is jelentkezik, esetleg gyomorpanaszok gyötrik a babát, akkor gyaníthatóan a szervezet védekezéséért felelős immunrendszerrel is baj van. Ha a fertőzés hosszasan elhúzódik, a gye­rek elveszítheti az étvágyát, mert a nyelés fájdalmassá válik. Ezen kívül a csecsemőnek lehet Candida fertőzése a gyomor-bélrend­szerében, aminek a szájban is észlelhetők a tünetei, illetve bőrgombásodás tapasz­talható a nemi szervek, a végbélnyílás körül, ahol a gomba szívesen megtelepszik.

Terápia

A szájpenészt rögtön speci­ális gombaölő szerekkel kell kezelni. Ezek általában folyadékok, amiket naponta többször használjunk, amíg meg nem szűnik a fertőzés. Léteznek gombaölőszerek gél és tabletta formájában is. A kezelést rögtön a szoptatás után végezzük úgy, hogy a gyógyszer a lehető leghosszasabban maradjon a sérült részen. Ha evés előtt csi­náljuk, a tej rögtön lemossa, így hatékony­sága csekély. Egy másik módja a gyógyszer beadásának, ha a cumira kenjük a gyógy­szert, ami így hosszasabban érintkezik a sérült nyálkahártyával.

Megelőzés

Legjobb fegyver a tisztaság. Ne adjunk feleslegesen antibiotikumot, mert az növelheti a száj penész-fertőzés veszélyét. Amikor az anya szoptat, ügyelnie kell arra, hogy a mellbimbója ne maradjon nedves, ezért szoptatás után hagyja kicsit szabad levegőn, tisztálkodáskor csak vizet használjon. A nedves környezet kedvez a gombák elszaporodásának.

Tiszta cumi és játékok!

Időnként a csecsemők a fertőzést a cumisüvegtől, illetve a játszócumitól kapják. Legyen mindig kéznél elegendő mennyiségű tiszta cumi és játék. A gombaspórák nagyon könnyen eltávolíthatóak: egy alapos, 60°C-on tör­ténő mosás elegendő, ezért a cumisüveg, a játszócumi és a játékok ilyen módon történő fertőtlenítése megoldja a problémát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.