Cukorbetegség kérdések

Vendégségben hogyan étkezhet a cukorbeteg? Praktikus tanácsok!

Az étkezés „szabadsága” döntően az alkalmazott kezelési rendszer függvénye. Életmódkezeléssel – azaz megfelelő ét­rend és napi gyakoriságú fizikai aktivitás alkalmazásával, il­letve szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítményekkel az anyagcsere-egyensúlyban lévő betegek étkezéseinek időpontja kevésbé, az alkalmanként fogyasztható szénhidrá­tok mennyisége és energiatartalma azonban meghatározott.

Ha nem otthon eszünk, mindenképpen kerüljük a cukros ételeket!
Ha nem otthon eszünk, mindenképpen kerüljük a cukros ételeket!

Ha azonban az étkezés kristályos állapotú cukrot nem tartal­maz, és a fogyasztott szénhidrátok mennyisége nem haladja meg délben az 50-60, vacsorára a 40-50 grammot, jelentős anyagcsere-kisiklással nem kell számolni.

A szokottnál inten­zívebb vagy hosszabb tartamú fizikai aktivitás is ellensúlyoz­hatja a bővebb étkezést.

Más a helyzet inzulin adagolásával egyensúlyban tartott cukorbetegség esetén.

Hagyományos kezelés, napi kétszeri in­zulin adagolásakor az étkezések száma, ideje és szénhidráttar­talma meglehetősen kötött.

Az étkezés idejében legfeljebb 1/4-1/2 óra eltérés lehetséges, s az adott időben fogyasztandó szénhidrátmennyiség sem lehet 10-15 grammal több a szoká­sosnál, anyagcsere-kisiklás veszélye nélkül. Intenzív inzulin-kezelés esetén, vagy inzulinpumpát használó személy esetében nagyobb rugalmasság engedhető meg.

Tartsuk be az étkezési szabályokat!
Tartsuk be az étkezési szabályokat!

 Azért ne bízzuk a véletlenre!

Célszerű azonban, ha a beteg ezt is előzete­sen egyezteti a kezelőorvosával.

Megoldást jelenthet az inzulininjekciók gyakorítása, azaz a tervezett gyorshatású inzulinadagok két részletre bontása, esetleg eggyel több gyorshatású inzulin alkalmazása vagy 1-2 egységgel megemelt dózis beadása a tervezett étkezés idő­pontja és mennyisége függvényében. Gyorshatású inzulinana­lógokat alkalmazó kezelési rendszerekben napi három étkezés is elegendő lehet, és soron kívüli ét­kezés esetén soron kívüli gyorshatású analóg is beiktatható.

Válaszunkban abból indultunk ki, hogy az anyagcsere a tervezett „vendégség” idején egyensúlyban van. Ha azonban elmarad a kívánttól, szám feletti étkezés vagy az egyeztetett­nél nagyobb szénhidrátmennyiség fogyasztása nem tanácsol­ható.

Milyen étrendmódosítás szükséges kedvtelésből folytatott sportolás Idején? De nem minden esetben!

Az étrend módosítása – az előző kérdésben szereplő gondo­latmenettel egyezően – ez esetben is az alkalmazott kezelési rendszer függvénye.

Életmódkezelést folytatók, illetve az inzulinelválasztást nem fokozó vércukorcsökkentő gyógysze­reket szedők esetében vércukoreséstől nem kell tartani, ezért a nem megerőltető, kedvtelésből végzett fizikai tevékenység (kertészkedés, séta, úszás stb.) speciális teendőt nem igényel.

Inzulintermelést fokozó vércukorcsökkentő tablettát szedők­nek gyakoribb étkezés, óránként 10 gramm gyorsan felszívó­dó szénhidrát fo­gyasztása javasolt. Tekintettel arra, hogy e készítmények több­sége hosszú hatású, napi egyszeri bevételt igénylő, a fizikai te­vékenység viszont rendszerint csak rövidebb időre korlátozó­dik, a gyógyszeradag csökkentése nem javasolható.

Javasolt a a vércukor gyakori önel­lenőrzése!
Javasolt a a vércukor gyakori önel­lenőrzése!

Inzulinkezelés esetén a többlettevékenység idejére eső in­zulin dózisának csökkentése javasolt, a vércukor gyakori önel­lenőrzése mellett.

Ez napi kétszer adott intermedier hatású, vagy gyors + intermedier hatású inzulint kapók, intenzív inzulinkezelés alatt állók vagy inzulinanalógokkal kezeltek eseté­ben egyaránt tanácsolható.

A dóziscsökkentés mérté­ke a testmozgás idejének, intenzitásának, illetve a beteg inzu­linérzékenységének függvénye, ezért gyakori vércukor-önellenőrzés segítségével „titrálása” szükséges.

Nem követünk el hibát, ha a tervezett mozgás előtt beadott inzulinmennyiséget 1-2 egységgel mérsékeljük. Nem szabad elfelejteni, hogy intenzívebb fizikai tevékenység anyagcsere-javító hatása a mozgás befejezése után is még egy ideig érvényesül, ezért naponta több inzulininjekciót alkalma­zók esetében pl. intenzív Inzulinkezelés során a következő inzulininjekció(k) adagjának csökkentése is szükséges lehet.

Minden tervezett többlet fizikai tevékenység előtt tehát vércukor-önellenőrzés ajánlott.
Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy amennyiben a mért érték >14,0 mmol/l, a tevékenység meg­kezdésével várjunk mindaddig, amíg az érték 2-3 mmol/I-rel csökken. Óvatosság ajánlható azonban már 12 mmol/l-t elérő vagy meghaladó vércukorszint esetén is.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.