Cukorbetegség

Nem hormonhatású fogamzásgátlási módszerek cukorbetegség esetén

Az elnevezés arra utal, hogy a fogamzás elkerüléséhez a felsorolt módszerek sem gyógyszert, sem egyéb segéd­eszközt nem vesznek igénybe, a védekezés az élettani fo­lyamatok figyelembevételével történik.

Naptár vagy ritmus módszer

Első alkalmazóiról, a ja­pán Ogino (Kyusaku Ogino [1882-1975]) és az osztrák Knaus (Hermann Knaus [1892-1970]) professzorokról Ogino-Knaus módszemek is nevezett eljárás azon az elven alapul, hogy a nő fogamzóképessége a menstru­ációt követő első 7-10 napban csökken. Hátránya, hogy csak szabályos periodicitással, 28 naponta ismét­lődő menstruáció esetén alkalmazható, valamint hogy nem számol a nem ritka, idő előtti tüszőrepedés lehe­tőségével.

Pearl-indexe alacsony (14=35). krém, tabletta, vagy zselé formájában kerülhet sor al­kalmazásukra, amelyek a test melegére elolvadnak, s többé-kevésbé egyenletes bevonatot képeznek. Gya­kori használatuk nem ritkán irritációt okozhat, elpusz­títhatja a normális hüvelyflórát, ezért elsősorban alkal­mi közösülések során jöhet szóba alkalmazásuk. Pearl-index: 1-7 közötti.

Kondom, vagy pesszárium és spermicid hatású helyi szerek

Ezek együttes használata: együttes alkalmazásuk ja­víthatja az egyes módszerek külön-külön biztonságos­ságát. A különböző szerek kombinációjából adódóan a Pearl-indexre vonatkozóan nincs egységes adat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.