Cukorbetegség kérdések

Együtt jár-e a magas koleszterinszint a magas vércukorszinttel?

Mielőtt erre a kérdésre válaszolnánk, röviden át kell tekinte­nünk a vérzsírértékek, az ún. vérzsírtükör kérdését.

A telítetlen zsírsavak fogyasztása is megfelelő szinten tartja a koleszterint.
A telítetlen zsírsavak fogyasztása is megfelelő szinten tartja a koleszterint.

 Kezdjük az elejéről:

Különö­sen fontos ez azért, mert míg a koleszterinszint jelentősége vi­szonylag általánosan ismert, más, legalább ennyire fontos tényezőké kevés­sé került a köztudatba. A vér zsírnemű anyagait összességé­ben Hpideknek nevezzük, mivel a véráramban fehérjékhez kö­tötten fordulnak elő, lipoprotein elnevezésük is használatos.

Fő összetevőik a koleszterin és a triglicerid.

A koleszterinen belül speciális laboratóriumi vizsgálóeljárással négy frakció különíthető el, amelyek egymástól molekulatömegükben és – ami ennél a gyakorlat számára még fontosabb – az ér­rendszert érintő hatásaikban különböznek.Közülük az ún. alacsony sűrűségű koleszterin az érelmeszesedést elősegítő hatású, míg a nagy sűrűségű rész érfalvédő természetű.

 Az alacsony sűrűségű koleszterin az érelmeszesedést segíti elő!
Az alacsony sűrűségű koleszterin az érelmeszesedést segíti elő!

Érelmeszesedést fokozó hatású a triglicerid is. Az LDL-koleszterinen belül újabban egy foko­zottan veszélyes alcsoportot is elkülönítettek.

Ez az ún. kis-nagy sűrűségű koleszterin különösen érzékeny oxidatív hatásokra, könnyen átjut az érfalon, és ott megtelepedve ennek károsodását okozhatja. Minél magasabb a vér LDL-koleszterin-, illetve trigliceridtartalma, minél alacsonyabb a HDL-koleszterinkoncentrációja, annál veszélyeztetettebb a beteg a keringési betegségekkel szem­ben.

A vérzsírtükör alakulása 1-es és 2-es típusú cukorbetegségnél:

A vérzsírtükör alakulása 1-es és 2-es típusú cukorbetegség­ben eltérő, 1-es típusú cukorbetegségben, jó anyagcserehely­zet mellett – a cukorbetegségtől független, öröklött zsíranyag­csere-zavar hiányában nem kell számolni a vérzsírértékek eltérésével.

Kedvezőtlen (szénhidrát) anyagcsere-állapotban a vér triglicerid-, valamint kisebb mértékben összkoleszterin-szintje emelkedhet, míg az ún. védő frakció, a HDL-koleszte­rintartalma csökkenhet. Az anyagcsere normalizálásával azonban ezen eltérések is rendeződnek.

2-es típusú cukorbetegségben és előállapotában, az ún. metabolikus szindrómában a vérzsírtükör megváltozása szin­te mindig megtalálható.

Emelkedik a vér (szérum) triglicerid, csökken HDL-koleszterin-tartalma, nőhet az LDL-kolesz­terin szintje, emelkedhet az összkoleszterin-koncentráció is.

Az össz- és LDL-koleszterin értékének emelkedése azonban nem szükségszerű. A jellemző eltéréseket a trlglicerídszint emelkedése és a HDL-koleszterintartalom csökkenése, vala­mint egy számított mutató, az LDL-/HDL-koleszterin hánya­dos növekedése képezi.

Ezt a jellegzetes konstellációt a szak­irodalom – érelmeszesedést elősegítő hatása miatt – aterogén dizlipldéniiának nevezi. Kedvezőtlen anyagcsere-állapot ese­tén – ez esetben is a szénhidrát-anyagcserét, – a triglicerid-tartalom és az összkoleszterinszint e betegségformában is emelkedhet.

Ez tovább súlyosbítja a betegséget egyébként is kísérő eltéréseket, jelentős mértékben hozzájárulva az állapo­tot jellemző fokozott keringési kockázathoz.

E rövid áttekintésből is kitűnik, hogy a vércukor- és vér­zsíreltérések nem szorosan függenek össze. Rossz glikémiás állapotot mindig kísér vérzsíreltérés is, ez utóbbi azonban rendezett anyagcsere mellett is előfordulhat.

Hányinger esetén a  az inzuíinszükséglet nő!
Hányinger esetén a az inzuíinszükséglet nő!

 Hogyan étkezzen a cukorbeteg hányingerrel, há­nyással járó társbetegségek fellépésekor?

A hányinger, hányás a megszokott étkezési ritmust nehezíti. Kézenfekvőnek tűnhet, hogy ha a cukorbeteg nem vagy keve­sebbet eszik, nem vagy kevesebb inzulint is kell kapnia. Ez azonban nem így van.

A hányinger, hányás valamely társbe­tegség tünete lehet. Ilyenkor pedig az inzuíinszükséglet nem csökken, hanem nő.

A legfontosabb teendő ezért a szokásos inzulinadag beadása és a gyakoribb vércukor-ellcnőrzés mellett az adott időtartarara cső szénhidrátmennyiség bevitele a megfelelő formában.

Ha a beteg folyékony-pépes táplálékot képes fogyasztani, ez lehet a megfelelő beviteli forma, ami a kívánt szénhidrát­mennyiség mellett a szükséges folyadékfelvételt is biztosítja. Alkalmas lehet e célra vízben főtt krumpli pépesített formája, sárgarépapüré, reszelt alma, banánpiiré, rántott leves. Termé­szetesen a felsoroltak szénhidráttartalma különböző, a szük­séges mennyiség kiszámítandó.

Előfordulhat, hogy a beteg ezt nem, de folyadékot, pl. enyhén citromos limonádét vagy teát még el tud fogyasztani, leghelyesebben gyakran (fél-egy órán­ként), alkalmanként csak kis mennyiséggel (1/2-1,5 dl) terhel­ve a gyomrot. Ha a táplálékbevitel e formája sem biztosítha­tó, infúziós folyadék- és szénhidrátpótlás szükséges, ami fel­tétlenül kórházi ellátást igényel.

Fogyókúra esetén mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvosunkkal!
Fogyókúra esetén mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvosunkkal!

 Módosítani kell-e a vércukorcsökkentő gyógysze­res, illetve az inzulinkezelést, ha a táplálékfelvétel tartósan csökken. Illetve ellenkezőleg, túlzottan jó étvágy esetén?

A teendőket alapvetően az határozza meg, hogy a táplálékfel­vétel csökkentése szándékos-e, avagy azt a betegtől független ok, betegség okozza. Előbbi esetben a vércukorcsökkentő gyógyszerek, így akár az inzulin adagja is csökkentendő. Ha a táplálékfelvétel csökkenése jelentős és hosszan tartó, szükség lehet az addigi kezelés.

A tervezett fogyókúrát és annak mód­ját ezért minden esetben a házi- vagy kezelőorvossal egyeztet­ni kell. Ha a csökkent étvágy betegség kísérő tünete, a kezelés esetleges módosítását az állapot súlyossága és tartama hatá­rozza meg.

Kezdetben elegendő lehet a vércukor gyakoribb ellenőrzése, de előfordulhat, hogy a háttérben zajló betegség következtében az inzulinszükséglet megnő, majd az állapot ja­vulásával vagy gyógyulásával az eredeti szintre tér vissza.

A túlzottan jó étvágy rendszerint többlet szénhidrátbevitel­lel jár, és a kezelés módosítása nélkül vércukor-emelkedéshez vezethet. Emiatt szükséges lehet a beállított kezelés módosítá­sa abban az esetben, ha a fokozott szénhidrátbevitel hosszabb Időn át tart.

Másképp fogalmazva ez azt jelenti, hogy tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állók esetében a gyógyszer adagjának alkalmi növelése nem tanácsos, mert a magasabb vércukorszintet nem biztosan védi ki, viszont növelheti a mel­lékhatások előfordulását.

Inzulinkezelésben részesülők eseté­ben az alkalmazott kezelési rendszer függvényében szükség le­het néhány egységgel több inzulin beadására, ennek módját és idejét azonban előzetesen a kezelőorvossal egyeztetni kell. Tartósan, a szükségesnél több energia- és szénhidrátbevitel, a fizikai aktivitás megfelelő mértékű növelése nélkül súlygyara­podáshoz vezethet, ami szükségessé teheti az addigi kezelés megváltoztatását. Szélsőséges esetben előfordulhat pl, hogy a tablettás kezelés már nem biztosít megfelelő anyagcserekontrollt, s inzulin adására kell áttérni.

Cukorbetegek esetében ezért a súlygyarapodás lehetőség szerint kerülendő.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.