Élelmiszerek

Alma kalória tápanyag tartalma

Alma tápanyag tartalma
Energia-összetevők (g)
Fehérje0,4
Sav0,4
Szénhidrát7
Energiatartalom kJ130
kcal31
Hamutartalom g0,4
Víztartalom g90,5
Ásványi anyagok mg
Foszfor8
Kalcium5,5
Kálium112
Magnézium6
Nátrium2
Cink0,046
Kobalt0,001
Króm0,002
Mangán0,037
Nikkel0,011
Réz0,028
Vas0,3
Vitaminok
B1 (tiamin) µg50
B2 (riboflavin) µg50
Niacin (PP faktor) mg0,5
Pantoténsav mg0,09
B6 (piridoxin) mg0,07
Biotin µg1
Folsav µg6
B12 (cianokobalamin)0
A (retinol) µg0
Karotin mg0,05
C (aszkorbinsav) mg5
E (tokoferol) mg0,6
D (kalciferol) µg0
Egyéb jellemzők:
Élelmi rost g3,7
Oxálsav mg-
Purin mg-
Szénhidrát-és cukoralkohol
szacharóz g1
glukóz g2,4
fruktóz g5,7
össz. szénhidrát g9,1
szorbit g0
xilit g0

Bár a Bibliában az alma a bűnre csábító gyümölcs és a Paradicsomból való kiűzetés kivál­tója, hírnevén ez mit sem csorbított. Épp ellenkezőleg: a táplálkozástudományi szakem­berek és az orvosok egyetértenek abban, hogy kiválóan egyesíti magában az élvezetet és az egészséget. Meglehet, ennek az-az egyik oka, hogy fogyasztása igen egyszerű – jól megmosva, kézbe fogva fogyasztható, s ettől világszerte az egyik legnépszerűbb tízórai­vá, uzsonnává vált. Az alma nem terheli túl szervezetünket felesleges kalóriákkal, hanem éppenséggel jó adag egészséges hatóanyagot biztosít számára.

Honnan származik az alma?

 Az almafélék csoportjába tartozó gyümölcs Kína délnyu­gati vidékéről származik. A rózsafélék családjában az al­mafa az első kultúrnövény. A vad fajták mutációja és keresztezése révén alakultak ki az első, nagy szemű gyümölcsöt hozó, ízletes fajták. Nemesítés, válogatás és ke­resztezés folytán több mint ezerféle nemes almafajtát si­került kitenyészteni. Feltételezések szerint napjainkban világszerte hozzávetőleg 20 000 almafajta létezik. Mint­hogy az almatermesztést mind az északi, mind a déli fél­tekén meghonosították, alma egész évben kapható.

Termési időszak szerint megkülönböztetünk nyári, őszi, téli és hosszan eltartható almafajtákat. A szupermarketekben kapható almák többsége esetében szembe kell néznünk azonban a kémiai veszéllyel: legrosszabb esetben a virág­zástól a termés éréséig akár hússzor is permetezhetik a gyümölcsöt. A természetbe való ilyen durva beavatkozás akkor is helytelen, ha az a rövidebb érési idő vagy a gyü­mölcs hosszabb eltarthatósága érdekében történik.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az alma 85%-a víz, és 100 grammonkénti átlag 54 kilo­kalóriájával a leginkább kalóriaszegény gyümölcsfélékhez tartozik. Táplálkozás-élettani szempontból a biotermesz-tésű alma sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik. C-vita­min-tartalma ideális annak érdekében, hogy ne csak a téli hónapokban erősíthessük vele immunrendszerünket. Az alma C-vitamin-tartalma mindazonáltal fajtájától füg­gően igen eltérő.

Legfontosabb tudnivalók az almáról dióhéjban

  • A helyben termett almát nem szabad viasszal kezelni, így az alaposan meg­mosva héjastul fogyasztható. Az im­portárut meg kell hámozni, mert annak bevonata (pl. méhviasz) emberi fo­gyasztásra alkalmatlan.
  • Az alma egy bizonyos természetes gázt, etilént bocsát ki, amely sietteti több gyümölcs és zöldség érési folya­matát. Ezért az almát hűvös helyen, elkülönítve kell tárolni.
  • Az étkezés után fogyasztott alma nem helyettesíti ugyan a fogmosást, de masszírozza az ínyt, és tisztítja a foga­kat.
  • Napi két nagy, napon érett alma bizto­sítja C-vitamin-szükségletünk egyhar­madát.
  • A rendszeres almafogyasztás csökkent­heti a rák kialakulásának kockázatát.
Az alma egészségre gyakorolt hatása: Elsősorban a bioalma tekinthető a gyümölcsök egyik királynőjé­nek: erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, és szabá­lyozza a bélműködést.

Legmagasabb a C-vitamin-tartalma a Berlepschnek, azt követi az idared, majd az aranyparmezán, a boskop és a Granny Smith. Az almában van azonban kvercetin is, egy növényi festékanyag, amely a C-vitaminnal együttműköd­ve teszi az almát a védekezőrendszer nagymesterévé. Fel­tétlenül említésre méltó az oldható pektin, valamint a nem oldódó cellulóz formájában benne található ballasztanyag, ezek mind az emésztést, mind a méregtelenítést segítik. A gyümölcscukor, illetve a gyümölcssav mennyiségétől függ, hogy az adott almafajta édes, vagy inkább savanykás ízű.

Az alma egészségtani jelentősége

Az alma C-vitamin-tartalma megtanítja az immunrendszert a baktériumok és vírusok ártalmatlanítására. Ez érvényes a káros UV-sugárzás és a környezeti ártalmak formájában bennünket fenyegető szabad gyökökre is, minthogy a C-vi­tamint szabadgyök-csapdának is szokás nevezni. A C-vita­min az almában is megtalálható, bioaktív kvercetinnel együtt fejti ki leghatékonyabban hatását: gátolja a rákos sejtek kialakulását, és védi az ereket az érelmeszesedéstől.

Minthogy jelentős mennyiségű vízben oldódó ballasztanya­got, pektint tartalmaz, aktivizálja a renyhe bélműködést, egyben meg is nyugtatja a bélrendszert, például idegesség vagy hasmenés esetén (az utóbbi esetben finomra reszelve a leghatékonyabb). A ballasztanyagok következtében alma fogyasztásakor a vércukorszint csak kissé emelkedik; az al­ma segíti a szervezet méregtelenítését, a felesleges kolesz­terinmennyiség kiürülését. E hatásokkal védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Hogyan vásároljunk almát?

Ha módunkban áll, mindenképpen válasszuk a permetezésmentesen termesztett bioalmát, amelynek héját nem kezelték viasszal. Ezt az almát alapos mosás után héjastul fogyaszthatjuk, így nem vesznek kárba a közvetlenül a héj alatt található vitaminok, ásványi anyagok és bioaktív anyagok.

Almás joghurt

 Hozzávalók (2 személyre)

2 alma, 1 kávéskanál mazsola, 1 kávéskanál narancslé, 300 g joghurt

Almás joghurt elkészítése

Az almát megmossuk, negyedeljük, kima­gozzuk, majd apró kockára vágjuk. Az al­makockákat, a mazsolát és a narancslevet a joghurthoz keverjük, majd két tálkában elosztva kínáljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.