Cukorbetegség tanácsok

Cukorbetegen nem mindegy, hogy mivel oltod a szomjad!

A legtöbben szívesebben fogyasztják szilárd formában a kalóriákat, mint italként. Több kutatás eredményei is azt jelzik, hogy a magas energiatartalmú italok sem olyan laktatóak, mint valami, amibe beleharaphat. Az alábbi tanácsok segítenek megakadályozni, hogy az italok a máskülönben egészséges étkezést veszedelmes „energiabombává” változtassák.

Óvakodjon az ízesített ásványvizektől!

A víz manapság már egyáltalán nem csak az, ami a csapból folyik. A palackozott víz gyakran színes, és hozzáadott vitaminokat, gyógynövényeket vagy koffeint tartalmaz. E különleges vizeket a hagyományos ásványvizek vagy üdítők alternatívájaként kínálják. De vajon megérik-e az (általában elég magas) árukat? Valószínűleg nem. Ráadásul e termékek jó része a közönséges vízzel szemben nem is energiamentes, ezért feltétlenül olvassa el a címkéjüket. Egy palack akár két egység szénhidrátot tartalmazhat, s ezt – valamint az energiatartalmat – feltétlenül vegye figyelembe a napi étrend összeállításakor.

Fele-fele

Ha van valamilyen ízesített víz vagy egyéb, energiatartalmú ital, amelyet szeret, ne fossza meg magát az élvezettől – csak mielőtt iszik belőle, hígítsa a kétszeresére tiszta vízzel. A bőséges folyadékfogyasztás mindenki számára fontos – de a cukorbetegek számára kétszeresen is az. Javítja a keringést és segít abban, hogy a vesék kiürítsék a szervezetből a méreganyagokat. Még a cukorbetegséggel összefüggő vese-károsodás kockázatát is csökkentheti. Ha tehát nagyon nem kedveli a „sima” vizet, és az ízesített italokkal több folyadékot tud elfogyasztani, akkor egyezzen ki 50-50 arányban.

Mi a helyzet a kávéval?

Szinte hetente jelennek meg új, a kávé egészségügyi hatására vonatkozó kutatási eredmények. Egyes tanulmányok szerint az ital védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések és a Parkinson-kór ellen, mások szerint a kávé az egyik legfontosabb antioxidáns-forrás, mivel jelentős mennyiségű ilyen hatású polifenolt tartalmaz. Valószínűleg ennek az anyagnak köszönhető a keringési betegségekkel szembeni védőhatása. Ez azonban még nem minden. A kávéban lévő vegyületek egyike, a klorogénsav állatkísérletekben vércukorszint-csökkentő hatásúnak bizonyult. Az italban olyan klorogénsav-származékok is találhatók, amelyekről feltételezhető, hogy fogékonyabbá teszik a szervezetet az inzulinra. Ez is közrejátszhat abban, hogy a rendszeres kávéivók körében a jelek szerint kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A Harvard Egyetem munkatársai 80 000 nő bevonásával végzett vizsgálatukban megállapították, hogy napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása nagyjából harmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Nyugodtan üljön be tehát egy hangulatos kávézóba, de naponta lehetőleg csak két kávét igyon, és a kettő között teljen el legalább négy-hat óra.

Cukrozatlan jeges tea üdítő helyett

Ezzel nemcsak megkíméli magát a hagyományos üdítőkben lévő cukortól, de antioxidánsokhoz is jut, amelyek védenek a betegségekkel szemben.

A kávé legyen kávé! A kávézókban rengetegféle ízesített, ezzel-azzal kevert és megszórt italt ajánlanak kávéként. Az egyszerű feketekávé cukor nélkül gyakorlatilag energiamentes. Ha egy kevés tejet ad hozzá, akkor legfeljebb 10 kcal (41,7 kJ) energia lehet benne. Minél több kiegészítőt adnak azonban a kávéhoz, annál magasabbra kúszik ez az érték: a karamellel édesített presszókávé tejszín¬habbal a tetején például 110 kcal (459 kJ) energiát és 9 g zsírt (ebből 6 g a telített zsírsav) tartalmaz.

Kérjen „sovány” kávét!

Természetesen nem a kávé sovány, hanem a tej, amelyet hozzáadnak, ha tejeskávét rendel. Ilyen kávé való azoknak, akik nem ital formájában szeretnék bevinni a kalóriákat.

A kávékülönlegességekre desszertként tekintsen! Minél több ízesítőt adnak egy kávéhoz, annál magasabbra nő az energiatartalma – olyan magasra, hogy egyes esetekben egészségesebb volna fagylaltot ennie. Egy cukrozott tölcsérben elfogyasztott, kétgombócos vaníliafagylalt nagyjából 185 kcal (771 kJ) energiát és 8 g zsírt (ebből 5 g telített zsírsav) tartalmaz. Egy csésze fahéjas kapucsínóban – kávé, cukor, tejszínhab és szórások – ezzel szemben 420 kcal (1751 kJ) energia, 16 g zsír (ebből 10 g telített zsírsav) és 61 g szénhidrát van. Ennek az italnak még a „light” változata is 41 g szénhidrátot és több mint 300 kcal (1251 kJ) energiát tartalmaz. Ezek az italköltemények nem frissítők, hanem desszertek, ezért csak különleges alkalmakkor szabad belőlük fogyasztani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.