Cukorbetegség tanácsok

A munkahelyen is van lehetőséged az egészséges táplálkozásra!

Mindenkinek szüksége van valamilyen eszközre a munkájához – lehet az kalapács, számítógép, mobiltelefon vagy ügyféladatbázis. Emellett minden bizonnyal szükség van tiszta fejre is, amelyet – akár egészséges, akár cukorbeteg – csak egyenletes vércukorszinttel biztosíthat magának. Valószínűleg némi erőfeszítést igényel, hogy a munkahelyén is az előírások szerint táplálkozzon, de talán segít, ha ezt a feladatot úgy fogja fel, mint a legkedvesebb ügyfelének, jelen esetben saját magának nyújtott szolgáltatást.

A vacsorával együtt készítse el az ebédet is!

Ha a munkahelyén lévő étteremben nem kínálnak egészséges fogásokat, a legjobb, ha visz magával ennivalót. Ez nem is olyan nagy feladat, mint amilyennek elsőre gondolná. Annyi a dolga, hogy már előző este, vacsorafőzés közben elkészítse a következő napra szánt ebédet. Ha már úgyis a konyhában van, igazán nem többletmunka. Az egyik lehetőség az, hogy egy adaggal többet készít, és elteszi magának másnapra. Ha viszont nem akarja kétszer egymás után ugyanazt az ételt enni, készítsen valami mást a vacsora hozzávalóiból. Vágjon le például egy-két szeletet a sült csirkemellből, és tegye egy pitába némi hagyma, alma és egyéb zöldségek kíséretében, vagy aprítsa fel a húst, és keverje össze teljes kiőrlésű lisztből készült tésztával és brokkolival.

Hűtőzacskóban szállítsa az ebédet!

A hőszigetelt zacskóban gond nélkül eláll ebédig az étel még akkor is, ha a munkahelyén nincs hűtőszekrény. Nézzen körül a konyhafelszerelési és ajándékboltokban, s vegyen magának ételhordó edényt. A modern termosztáskák némelyike remekül illik a férfiaknak, hisz’ olyan, mint az egykori fém ételdobozok voltak, a nőknek gyártott változatok pedig csinos kézitáskának tűnhetnek.

Kérdezzen meg egy dietetikust, hogy miféle ebédeket javasol!

Ha eltökéltségét lassan kikezdi, hogy nap mint nap ugyanazt a néhány ételt eszi ebédre, kérjen tanácsot egy képzett dietetikustól. E szakembereknek rengeteg kreatív ötletük van az egészséges táplálkozással kapcsolatban, és biztosan ajánlanak egy sor gyorsan elkészíthető ételt, amely az ön ízléséhez igazodik.

A munkahelyen is úgy táplálkozzon, mint otthon!

A házon kívül elfogyasztott zsír és energia ugyanúgy számít, mint amelyet a saját ebédlőasztalánál fogyaszt el. Akkor hát miért van az, hogy otthon minden részletre odafigyelve főzi meg a fogásokat, a munkahelyén viszont mintha mindenről elfeledkezne? Nemcsak az a fontos, hogy lehetőleg saját készítésű ételt vigyen magával a munkahelyére, hanem az is, hogy munka közben is ugyanúgy álljon hozzá a dolgokhoz, mint odahaza.

Új ízek: Hordozható csili

Miért érné be bárki egy egyszerű szendviccsel amikor saját készítésű meleg ebédel, is ehet? Aki az alábbi, fehérjében gazdag fogási elfogyasztja, az egész nap jóllakottnak érzi magát.

Aprítsunk fel 3 mogyoróhagymát és 2 gerezd fokhagymát. Pirítsuk 2 kiskanál repceolajon 3 percig egy nagyobb lábosban. Adjunk hozzá 1 evőkanál csiliport, 1 kiskanál őrölt köményt és 50 dkg sovány darált pulyka- vagy csirkehúst. Pirítsuk a húst közepes hőfokon 5 percig. Adjunk hozzá egy doboz (450 g) lecsurgatott és leöblített konzerv vesebabot és 1 doboz (450 g) darabolt konzervparadicsomot. Főzzük 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt melegítsük fel.

Szervezzen „levesklubot”!

A levest mindenki szereti, és a legtöbb embernek vannak is kedvenc receptjei. Beszéljék meg, hogy minden héten lesz egy nap, amikor a klub valamelyik tagja az összes tag számára elegendő levest hoz be a munkahelyre. Persze nem árt lefektetni néhány alapszabályt: a levesekben nem lehet tejszín vagy kókusztej, sem túl sok só. Az is remek ötlet, ha az alkalmi szakács sokszorosítja a leves receptjét, és odaadja az érdeklődőknek.

Fogjon össze az egészségtudatos kollégákkal!

Ha a levesklub már jól működik, és akadnak más kollégák, akik unják, hogy mindennap törniük kell a fejüket azon, hogy mit főzzenek, majd el is kell készíteniük a munkahelyen elfogyasztani kívánt ebédet, állapodjon meg velük, hogy megosztják a feladatot. Mindenki megkapja a hét valamelyik napját, s az erre a napra kijelölt személy hozza a egészséges ebédet a többiek számára is. Ily módon minden érintettnek hetente csak egyszer kell ebédet főznie, ráadásul egy egész sor olyan új receptet is megismerhet, amelyeket azután maga is tetszés szerint variálhat. Ha szerencséje van, az új fogásokat családja is megkedveli.

Ha hozatja az ételt, jelölje meg az egészséges fogásokat az étlapon!

Gyakran előfordul, hogy valaki odalép önhöz egy ételfutár szórólapjával, és felajánlja, hogy rendeljenek róla valamit közösen. Jó néhány olyan fogás szerepel a listán, amellyel bőven áthágná a napi zsír-, energia- vagy nátriumkorlátját. De erre is van megoldás, csak el kell végezni egy kis házi feladatot, azaz keresni kell a szórólapon két-három olyan ételt, amely nem ütközik táplálkozási programjának szabályaiba. Ezek közül válasszon egyet, és pillantásra se méltassa a többit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.