Cukorbetegség tanácsok

Dönts bölcsen a büfében, ha cukorbeteg vagy!

Sokan a szendvicsbüfékben veszik meg ebédjüket, mivel úgy vélik, ott egészsé­gesebben táplálkozhatnak, mint a gyorséttermekben – és ebben igazuk is van, feltéve, hogy megfelelően választanak. Nem árt észben tartani, hogy a büfében kapható egyes szendvicsek és karhosszúságú szalámis bagettek egy dupla sajtburgernél is többet árthatnak a diétának. íme néhány kitűnő tanács, hogyan vá­lasszon sovány, zöldséggel tűzdelt falatokat a büfében.

Mielőtt a zsömlébe harap, gondoljon a szénhidráttartalmára!

Egy átlagos zsömlében nagyjából 30 g szénhidrát van – vagyis legalább kétszer annyi, mint egy szelet teljes kiőrlésű búzakenyérben. A kutatások szerint a vér glükózszintjét sok esetben az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége, nem pedig azok jellege határozza meg. Ha megeszik egymás után két zsömlét, az hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, tehát jobban jár, ha megveszi mind a kettőt, de csak egyet fogyaszt el, a másikat pedig elteszi egy kicsit későbbre, hogy egyenletesebb ma­radjon a szénhidrátbevitel.

Tipp: Néhány egyszerű változtatással egészségesebbé teheti a szendvicsét!

Csínján a felvágottakkal!

Egy felvágottal szinte az egész napi nátrium- és telítettzsírsav-adag nyakára hág. Egyetlen szelet marhapárizsiban 87 kcal (363 kJ) energia és 302 mg nátrium van. Ehhez képest a füstölt pulykamellsonka csak 28 kcal (117 kJ) energiát és 257 mg nátriumot tartalmaz szeletenként.

Ne engedje, hogy a szendvicset megrakják hússal!

Ha a csemegepultnál készítteti el az ebédjét, csak két szelet felvágottat tetessen a szendvicsbe, majd kérjen hozzá ropogós, ízletes zöldségeket: salátaleveleket, paradicsomot, papri­kát, hagymát vagy babcsírát.

Majonéz és sajt nélkül

Még a sovány pulykamelles szendvicsben is sok lehet a zsír, ha sajtot és majonézt tesznek bele. Egészségesebbé teheti az ebédre fogyasz­tott szendvicset, ha például majonéz helyett mustárt rak bele, máris 10 g-mal ke­vesebb zsír lesz benne. Mondjon le a „speciális” szószokról is, mivel azok álta­lában szintén majonézzel készülnek.

Teljes kiőrlésű lisztből sütött zsömle

Noha ezzel is ugyanannyi szénhidrátot fogyaszt el, mint a fehér zsömlével, ez lassabban szívódik fel, és egy kevés rost­hoz is hozzájut.

Még jobb, ha nem is eszik zsömlét!

A szendvicsbüfék többségében kaphatók dobozba csomagolt saláták hússal vagy a nélkül. Ha ezt eszi ebédre kenyér vagy zsömle nélkül, máris megspórolt egy nagy adag szénhidrátot. Utána ehet vala­milyen gyümölcsöt.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.