Cukorbetegség tanácsok

Edzőterem, munkahelyi szűrés- mikor a munkahelyünk ad rá lehetőséget!

A munkaadók elemi érdeke, hogy alkalmazottaikat testmozgásra és rendszeres orvosi vizsgálatra ösztönözzék. Az egészséges munkavállaló elégedettebb, termelékenyebb, energikusabb, és kevesebb időt tölt táppénzen. Nem csoda hát, hogy a vállalatok egyre többféle programot kínálnak, amelyek azt célozzák, hogy alkalmazottaik törődjenek az egészségükkel. Használja ki ezeket!

Vegye igénybe a munkahelyi szűréseket!

Egyes vállalatok rendszeresen egészségügyi szűrésre küldik alkalmazottaikat, ahol többek között vérnyomást és koleszterinszintet mérnek, bőrrákszűrést végeznek, illetve szakorvosi vizsgálatra küldik azt, akinél rendellenességet találnak. Éljen ezekkel a lehetőségekkel! A cukorbetegeknek nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérjék vérnyomásuk és koleszterinszintjük alakulását, mert esetükben az átlagosnál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Támogatott edzések

Egyes vállalatok kedvezményes bérleteket ajánlanak a közeli edzőtermekbe, vagy visszatérítik a sportfoglalkozások díjának egy részét. Nem árt rákérdezni, hogy munkaadója nem ajánl-e ilyen ösztönzőket – de az is lehet, hogy épp önnek sikerül rávenni a céget egy ilyen program elindítására.

Tipp: Ha munkaadója hozzájárul az edzőtermi bérlet árához, éljen a lehetőséggel!

A munkahelyi környezet egészségesebbé tétele

A főnöke is tisztában van azzal, hogy az egészséges és jó közérzetű alkalmazottak jobban teljesítenek. Miért ne érdekelnék őt az ön ötletei arra vonatkozóan, hogyan lehetne egészségesebbé tenni a munkahelyet – különösen akkor, ha a javaslatok megvalósítása nem kerül sokba? Ha a büfében túl sok, olajban kisütött ételt és túl kevés zöldséget árulnak, tegyen konkrét javaslatot változtatásokra. Találjon ki megoldásokat arra, hogyan lehetne a kollégák körében népszerűsíteni az egészséges életmódot, például az ebédidőben szervezett közös sétákkal vagy a témába vágó előadások szervezésével. Mindez a karrierje szempontjából is hasznos lehet, hiszen látni fogják, hogy igazi csapatjátékos és kreatív módon tudja kezelni a problémákat.

Indítson házi fogyóversenyt!

Hogyan lehet a legbiztosabban csökkenteni a munkahelyre behozott csekély tápértékű és egészségtelen ételek mennyiségét? Nézzék meg, ki tud a legtöbbet fogyni bizonyos idő alatt, és legyen a versenynek némi tétje is. Még csapatokat is szervezhet a kollégákból: versenyeztesse mondjuk a postázó munkatársait a könyvelésben dolgozókkal. Hetente végezzenek ellenőrző méréseket, amelyek során a csapattársak megoszthatják egymással élményeiket és jól bevált fogyási módszereiket. A következő reggeli értekezleten kisebb valószínűséggel nyúl a kekszes tálba, ha tudja, hogy az ön helyes elöntésén múlik a csapat sikere.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.