Cukorbetegség tanácsok

Cukormérés és injekciózás a munkahelyen. Hogyan?

Iktatni kell az iratokat, fel kell hívni az ügyfeleket, be kell fejezni a jelentést. Egy munkanap során rengeteg tennivaló akad – de legalább ugyanilyen fontos az is, hogy gondoskodjon a stabil vércukorszintről. Ahogy az ebédet sem hagyhatja ki, úgy előzetes tervezéssel könnyen beillesztheti a napirendjébe vércukorméréseket és az injekciók beadását is.

Végezze diszkréten a mérést és az injekciózást!

Ön valószínűleg már nem tartja nagy dolognak a vércukormérést, sőt talán az inzulininjekciók beadását sem, hiszen ezek ugyanolyan mindennapos tevékenységek az ön számára, mint a zuhanyozás és az öltözködés. Munkatársainak azonban kellemetlen lehet a látvány, amikor apró vércsepp buggyan ki az ujjából a szúrás nyomán, vagy bead magának egy injekciót. Nem kell szégyenkezni emiatt, de azért tanácsos tekintettel lenni másokra, akiket esetleg zavar a látvány.

Figyelmeztető jelzés

Ha nagyon a körmére ég egy határidős munka, és még váratlan problémák is jelentkeznek, megeshet, hogy elfeledkezik a beütemezett vér cukormérésről. Pia a mérőműszeren van riasztó funkció, amely hangjelzéssel figyelmeztet arra, hogy mikor kell mérni, kapcsolja be a jelzést, a készüléket pedig tegye olyan helyre, ahol biztosan meghallja. Amennyiben a műszeren nincs figyelmeztető hang, vagy ha nem akarja, hogy a munkatársak tudomást szerez¬zenek a problémájáról, állítson be a számítógép naptárában egy előreugró ablakos figyelmeztetést, vagy állítsa be ezt a funkciót a mobilján, illetve a karóráján.

Több műszakos napirend

Amennyiben hol nappal, hol éjszaka dolgozik, megtapasztalhatta, mennyire nehéz az alvását ehhez igazítani. A cukorbetegeknek a vércukormérési időpontokat is a munkarendjükhöz kell igazítaniuk. Egy jegyzetfüzetben írja fel az egyik oldalra a nappali műszakban érvényes vércukor¬mérési, étkezési és gyógyszerezési időpontokat, egy másik oldalra pedig az éjszakai műszakra vonatkozókat. Ha segítségre van szüksége a napirend kialakításához, kérje ki orvosa tanácsát, illetve beszélje meg a dietetikussal.

Legyen mindig kéznél ennivaló vészhelyzet esetére!

Ha fennáll annak a veszélye, hogy vércukor- glükózszintje vészesen alacsony értékre süllyed, mindig tartson mások számára is könnyen hozzáférhető helyen olyan ételeket amelyekkel gyorsan növelhető a vér, tartalma. Ez lehet például egy zacskó savanyú cukor, dobozos gyümölcslé vagy pár szem, szőlőcukor.

Védőtartályban vigye haza a tűket!

Ha egyszerűen a szemétbe dobná az elhasznált tűket és fecskendőket, azzal esetleg sérülést okozna, ráadásul az önt kevésbé ismerő kollégáknak furcsa gondolatai is támadhatnak. A tűk szállítására alkalmas tartályok ma már viszonylag olcsók és könnyen elférnek a táskában. Tegye a tartályt az íróasztala fiókjába vagy más, csak ön által használt helyre, s munka után vigye haza, majd dobja a veszélyeshulladék-gyűjtőbe.

Előre feltöltött inzulintoll

A munkahelyen, illetve általában az otthontól távol praktikusabb az előre feltöltött inzulintoll, mint a tűk és fecskendők. Ez az eszköz egy toll méretű kis adagoló, amelyben egy patronban található az inzulin. A hormon a kívánt dózisban a kiválasztott időpontban nagyon vékony tű segítségével juttatható be a bőr alá. A több napra elegendő inzulint egy ampullában tartalmazó toll különösen előnyös olyankor, ha a betegnek az otthonán kívül, napközben többször is be kell adnia magának az inzulint.

Mit kérhet a munkáltatótól?

Ha változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a munkahelyén is kezelni tudja cukorbetegségét, beszélje ezt meg a főnökével. Valószínűleg hajlandó lesz kisebb módosításokra, feltéve, hogy ezek nem túl bonyolultak és nem kerülnek túl sokba. Méltányolandó kérés például, hogy legyen hol tartani az ételeit, legyen egy hely, ahol beadhatja magának az inzulint, illetve hogy a főnök tanúsítson némi rugalmasságot, és engedélyezzen egy vagy akár több rövid szünetet, aminek fejében korábban kezdi vagy később fejezi be a munkát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.