Cukorbetegség

Az igazság az alkoholról

Az alkohol (etanol) tulajdonképpen a cukrok egy fajtája. Sok tekintetben a fruktózhoz hasonlóan viselkedik. A szervezet nem tud belőle energiát kinyerni, ezért fogyasztása nem növeli a vércukor vagy az inzulin szintjét. Azonban le kell bontani, és ezt a munkát a máj végzi. Mint mindenki előtt ismert, a túl sok alkohol tönkreteszi a májat.

Az alkohol hatása a szervezetre

A máj az alkoholt acetil-aldehiddé alakítja, ami oxidán-sok létrehozásával és gyulladások elősegítésével károsítja a májat. Az acetil-aldehid ezután acetáttá alakul, amit aztán el lehet „égetni” némi energia előállításáért, a maradék azonban LDL-lé alakul, így növelve az LDL-kolesz-terin szintjét, azután pedig trigliceridekké, amelyeket zsírként tárol a szervezet. Az alkohol tehát a fruktózhoz hasonlóan hizlal. Ha a máj túl sok zsírt hoz létre, akkor ez a májban is felhalmozódik, zsírmájat előidézve.alkohol-hatasaiAz izmokban lévő túl sok zsír miatt az izmok inzulinérzékenysége megszűnik, így közvetve az alkohol is hozzájárul az inzulinrezisztenciához annak ellenére, hogy nem vált ki inzulin-kiválasztást. Ez tehát a rossz hír, és ez a magyarázata annak, hogy a sok alkohol miatt miért romlik a májműködés és fejlődik a „sörhas”.

A túl sok alkohol és fruktóz megbetegít

A túl sok alkohol és fruktóz hosszú távú hatásai lent láthatóak. Az alkohollal ellentétben a fruktózt az agy nem metabolizálja, ezért berúgni nem lehet tőle, csak meghízni. Mindenesetre mindkettőt méregként kezeli a szervezet, ezért legjobb őket kerülni vagy minimálisra csökkenteni fogyasztásukat, különösen, ha valaki diabétesszel küzd.

A túl sok alkohol és fruktóz hosszú távú hatásai

Krónikus alkoholfogyasztásKrónikus cukorfogyasztás
Magas vérnomyásMagas vérnomyás
Szív- és érrendszeri betegségekSzív- és érrendszeri betegségek
Magas koleszterin szintMagas koleszterin szint
Hasnyálmirigy gyulladásHasnyálmirigy gyulladás
ElhízásElhízás
KöszvényKöszvény
ZsírmájZsírmáj
Magzati alkoholszindrómaMagzati inzulinrezisztencia
FüggőségHozzászokás vagy függőség

Változtassunk az alkoholfogyasztási szokásainkon!

Ha valaki diabéteszes, annak jobb kerülnie az alkoholt az antidiabetikus diétám elején. Ezután, feltéve, hogy a vércukorszint már stabil, hetente 2 egységnyi alkoholnál többet nem javaslok, míg a vércukor egyensúlya be nem áll, ezután pedig természetesen legfeljebb napi 1 egységet a lehető legalacsonyabb GL értékű italból.

Ez lehet egy kis pohár száraz vörös- vagy fehérbor, pezsgő, rövidital tisztán vagy egy „Bloody Mary”. Amíg a vércukor-szint nincs teljesen kézben tartva, továbbra is azt javasoljuk, hogy heti néhány egységnél több alkoholt senki ne fogyasszon. A britek naponta 70 millió csésze kávét isznak – durván minden felnőtt kettőt. Sokan beleesnek a cukor-nikotin-koffein csapdába, azt gondolván, hogy ez a kombináció jót tesz az energiaszintnek.

Jegyezzük meg! Ez a fenti elegy azonban a növekvő fáradékonyság, szorongás és súlygyarapodás táptalaja. Sokan rákapnak a koffeinre és a cukorra, hogy „pörögjenek”, miközben súlyt szednek föl és romlik az egészségük. Ha valaki leáll a cukorról, a koffeinről és a nikotinról, és emiatt vacakul érzi magát, az azt jelzi, hogy kémiailag függővé vált ezektől. Azért nem kell aggódni, 4 napon belül sokat javul a közérzet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.