Gyermekbetegségek

Az ondózsinór elcsavarodása gyermekkorban

Az akut hereproblémák közül az ondózsi­nór elcsavarodása a kisgyermekek és a ka­maszok körében a leggyakoribb probléma. Ez gyulladást okoz a herében, ami hirtelen jelentkező fájdalommal jár. Az ondózsinór kötél formájú szerv, a benne lévő artériák és vénák gondoskodnak a here vérellátásáról, továbbá idegek is találhatók benne; ebben van az a vezeték, amely a spermiumokat szállítja a heréből az ondóhólyagokba. A torzulás a növekedés szakaszában bár­mely életkorban előfordulhat, de az esetek kétharmadában 12-18 éves korban, baleset következtében alakul ki, aminek az esélye az életkor előrehaladtával csökken.

Okai

Általában anatómiai okai vannak, mint például a here túlzott mozgékonysá­ga, ami néhány fiú esetében nem rögzült megfelelően a herezacskóban. A here a hasüregben alakul ki, és csak a terhesség utolsó három hónapjában száll, le a here­zacskóba ahol rögzül.

Az ondózsinór elcsavarodása

Ha nem rögzül elég erősen, akkor forogni fog saját maga körül. Ha elfordul, először a véna elzárul, ödéma keletkezik, megduzzad, ha az artériás folyás is elakad, nem kap több vért, a here bevérzik és elhal. Léteznek mechanikai kiváltó okai is a be­tegségnek: valamilyen sérülés, baleset.

Az ondózsinór elcsavarodása - here

Tünetek

Általában a fiúgyermek hirtelen erős fájdalmat érez a heréjében, a herezacskó kivörösödik. A fájdalom az ágyékra és az alhasra is átterjedhet. Előfordulhat láz, hányinger és hányás.

Diagnózis

Miután észleltük a herezacs­kó megnagyobbodását és kivörösödését, a fájdalom miatt nehéz a vizsgálat. Minden kísérlet, amivel a herezacskót fölemeljük, fájdalmat okoz. A here nem kitapintható, vagy ha mégis, úgy érezzük, följebb csúszott. A biztonság kedvéért, hogy más hereprob­lémáktól megkülönböztessük a tüneteket, ultrahang-vizsgálatot vagy Doppler-vizsgá­latot végeznek, amelyek alapján világossá válik a vérerek helyzete.

Terápia

Az ondóvezeték elcsavarodása sürgősségi, urológiai ügy. Ha a diagnó­zis és a kezelés nem történik meg rövid időn belül, és a here nem kap 8-12 órán keresztül vért, akkor elhal, és a fiú örökre meddő marad. A megmentése azonnal sebészeti beavatkozást igényel. Ha hat órán belül elvégzik a műtétet, akkor 92%, ha 6-12 órán belül, akkor már csak 62% az esélye a here megmentésének. Ha súlyosan sérült a here, akkor eltávolítják, és helyére hereprotézist tesznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.