Cukorbetegség tanácsok

Mielőtt szakrendelőbe megy, fogadja meg a következő tanácsokat!

Egy évben valószínűleg csak néhányszor találkozik a kezelését felügyelő szakor­vossal, ezért kellő felkészüléssel hozza ki a lehető legtöbbet ezekből az alkalmak­ból. Ez később kifizetődhet, ha nem kell egy elmaradt laborvizsgálat vagy egy fontos, de elfelejtett kérdés miatt újra felkeresni a rendelőt.

Írja össze a kérdéseit!

Az orvosnál tett látogatás olyan gyorsan elröppen, hogy közben nehéz felidézni mindazt, amit meg akart kérdezni. Jobban át tudja tekinteni a listáját, ha az egyes kérdések alatt helyet hagy a jegyzeteknek és ki­pipálja azokat, amelyekre választ kapott. Ilyen módon még ha másfelé terelődik is a beszélgetés, a jegyzeteibe pillantva bármikor ellenőrizheti, mit is akart még kérdezni.

A laborvizsgálatokat időben végeztesse el!

Szükség lehet a felülvizsgálathoz néhány laborleletre, és ha ezekkel az utol­só pillanatig vár, nem biztos, hogy időben megkapja az ered­ményeket.

A laborvizsgálat megszervezése

Derítse ki, be kell-e jelentkezni a laborba, mikor fogadják, és milyen beutalóra van szükség. Azt is tudakolja meg, hogy mely vizsgálatokat kell éhgyomorra végezni, és fontos-e, hogy a laborvizsgála­tokat bizonyos számú nappal a szakrendelésen való megjelenése előtt végez­tesse el.

Tekintse át az étrendjét!

Kellő elővigyázatosság híján nem megfelelő étkezés­sel leronthatja a legkorszerűbb, cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását is. Ezért néhanapján tegye fel magának azt a kérdést, hogy vajon mindent elkövetett-e an­nak érdekében, hogy egészségesebben és jobb időbeosztás szerint táplálkozzon. Általában mikorra időzíti az étkezéseket (a cukorbetegség elleni gyógyszereket étkezés előtt vagy közben kell bevenni)? Milyen gyakran és milyen ételeket eszik étteremben? Mekkora adagokat fogyaszt – kicsiket, közepeseket, nagyokat vagy óriásiakat? Vigyáz-e arra, hogy ne egyen cukros vagy szénhidrátban gazdag ételeket? Az orvos valószínűleg feltesz majd néhány kérdést táplálkozási szoká­saival kapcsolatban.

A találkozás előtt úgy egyen-igyon, mint máskor!

Kivéve ha az orvos uta­sítása szerint éhgyomorra kell megjelennie a rendelésen. Ha a vizsgálat előtti napon bármi okból másképp étkezett, vagy valami megerőltető tevékenységet folytatott, feltétlenül mondja el az orvosnak, mivel ez befolyásolhatja annak ered­ményeit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.