Cukorbetegség tanácsok

Ne félje megosztani panaszait orvosával! Komoly gond is rejtőzhet a probléma mögött!

Egyesek nem szívesen számolnak be az orvosnak az időről időre jelentkező ki­sebb-nagyobb panaszokról, zokniba rejtik a feldagadt lábujjakat vagy „elfelejtik” megemlíteni a hálószobában jelentkező problémákat. Pedig ami ártalmatlan gyomorrontásnak tűnik, vagy száraz foltnak a bőrön, lebegő „piszoknak” a szem­ben, enyhe bizsergésnek a lábfejben, az sokkal komolyabb dolgot is jelezhet.

Érthetően magyarázza el a tüneteket!

Ne csak azt mondja, hogy „pocsékul érzem magam”, hanem igyekezzen minél konkrétabban leírni a panaszait. Pél­dául: „Két hete bizsergést érzek a lábfejemben.” Próbáljon minél pontosabban fogalmazni, mondja el, mit tett a tünetek enyhítésére (ha tett valamit), és mi használt. Mindez sokat segít az orvosnak a diagnózis felállításában és a keze­lésben.

Fájdalom, égő érzés, zsibbadás, bizsergés

Ezek bármelyike a lábában, láb­fejében, karjában vagy kézfejében idegi károsodás (neuropátia) jele lehet. A tü­netek gyakran a lábfejben jelennek meg először, s eleinte jelentéktelennek tűnnek. Arról is be kell számolni, ha érintésre szokatlan érzékenységet tapasztal, ha gör­csöl a lába, vagy ha úgy érzi, bizonytalanul áll a lábán. A lábfej keringési és ide­gi problémáinak további jelei a rajtuk található nehezen gyógyuló sebek, vízhólyagok és berepedések.

Számszerűsített fájdalom

Hasznos lehet, ha panaszait tízes számskálán elhe­lyezve jellemzi, ahol az l-es az enyhe kellemetlenség, a 10-es pedig a gyötrő fáj­dalom.

Beszéljen a kínos tünetekről is!

Talán nehezére esik, hogy a gyakori vizelésről vagy a merevedési zavarokról beszéljen, ám tudni kell, hogy az orvosok renge­tegszer hallanak efféle problémákról, és sok hasznos tanácsot tudnak adni. Arról nem is beszélve, hogy a merevedési zavar, amennyiben nem pszichés eredetű, összefügg a vérkeringéssel, ezért figyelmet igényel.

Aranyszabály: Ismerni kell a tüneteket!

A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) leggya­koribb tünetei: zavartság, éhségérzet, gyenge­ség, remegés, verejtékezés, szapora szívverés, szédülés, nyugtalanság, ingerlékenység. A hiperglikémia (magas vércukorszint) tünetei: kimerültség, szomjúság, gyakori vizelés, homá­lyos látás, éhség és hirtelen fogyás. Nem fel­tétlenül tapasztalja valamennyi tünetet, s azok esetenként is változhatnak. Szokatlanabb tünet az orr zsibbadása és a fülcsengés.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.