Női egészség

Cukorbetegség- az elhízás kockázati tényezőt jelent kialakulásában!

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin elősegíti, hogy sejtjeink fel tudják használni a számukra szükséges üzemanyagot; ennek a folyamatnak a része a vérben lévő glükóz sejtekbe való fölvétele, ami az inzulin segítségével megy végbe. Ha valaki l-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, szervezetében vagy nem termelődik elegendő inzulin, vagy az nem működik megfelelően; de e kettő együtt is előfordulhat. Az inzulintermelés csökkenése azt eredményezi, hogy az agysejtek kivételével a sejtek nem tudják fölvenni a cukrot, így a glükóz szintje túlságosan megemelkedik a vérben. A vér magas cukortartalma ellenére a sejtek „éheznek”. Minden agysejtünknek és vörösvértestünknek folyamatos glükózellátásra van szüksége, a túl magas koncentráció azonban életveszélyes lehet.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) jelenleg nem gyógyítható, de típusától függően hatékonyan kordában tartható tornával, diétával és gyógyszerekkel.

Ha a rendellenesség gyorsan alakul ki, az arra utal, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei nem működnek; ez autoimmun folyamat is lehet, amelyet a saját szövetekre támadó immunsejtek okoznak. Ez az l-es típusú, vagy inzulinfüggő cukorbetegség, amelyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek (noha felnőttkorban is kialakulhat).

Ma világszerte több mint háromszázmillió embert fenyeget a cukorbetegség

Ha a cukorbetegség fokozatosan fejlődik ki, „inzulinrezisztencia” áll a háttérben, mely összefügg az elhízással, és egyes családokban gyakran előfordul. Az inzulin továbbra is normálisan termelődik, ám a gyakori bőséges étkezések miatt egy-egy hatalmas inzulinlöket jut a vérbe; a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, vagyis ellenállnak az inzulin sejthártya-nyitoga-tó kísérleteinek. Mivel a vérben ott a sok cukor, a hasnyálmirigy még több inzulint termel, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és már nem termel megfelelő mennyiségű inzulint. Ekkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amely általában negyvenéves kor fölött jelentkezik (ezért nevezték ko-rábban felnőttkori cukorbetegségnek).

A terhességi cukorbetegség magzati károsodást is okozhat. Fontos a mielőbbi kezeltetés!

A terhesség alatt ellenőrzik, hogy a vizeletben van-e bármi nyoma cukornak. Bizonyos esetekben azért jelenik meg cukor a vizeletben – általában a 24. hét után -, mert a méhlepény hormonjai megváltoztathatják a szervezet inzulinra adott válaszát, mely így kevésbé hatékony. A vérben megnő a cukor mennyisége, a felesleg egy része a vizeletbe jut.

Ha nem kezelik, a magzat túlságosan nagyra nőhet, ami megnehezítheti a szülést, és magzati hipoglikémia (alacsony vércukorszint) is kialakulhat.

A probléma megszűnéséhez gyakran elegendő az étrend megváltoztatása, de vannak nők, akiknek a szülésig inzulint kell kapniuk. Miután a méhlepény is kilökődött, a cukorbetegség általában elmúlik, de az érintett nők 30-50 százalékánál később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki. Fokozott a veszélye a húgyúti fertőzéseknek és a preeklamp-sziának (terhességi magas vérnyomás). Gyakran a csecsemőket is veszélyezteteti a betegség későbbi kialakulása.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség? A testsúly csökkentése és a rendszeres testmozgás sokat segíthetnek!

Az l-es típusú cukorbetegség kezelését jelenleg alapvetően az élethosszig tartó rendszeres inzulininjekciók jelentik, bár a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás szintén alapvető.

Látásvizsgálattal is fény derülhet a cukorbetegségre még azelőtt, hogy tüneteket okozna az

Akiknél nem ismerték fel a 2-es típusú cukorbetegséget, azok közül sokan egy rutin látásvizsgálat során értesülnek a betegségről, miután a szemész változásokat vesz észre a retinán. A szemfenéki erek károsodása látáscsökkenést vagy akár vakságot is okozhat. Lézeres kezelésekkel lassítható a folyamat.

Napi harmincperces tornával kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek mintegy harmada testmozgással és diétával kontrollálni tudja betegségét. Időnként ezt gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni.

Mire számíthatunk cukorbetegként? Milyen hosszú távú következményekkel jár a betegség?

A cukorbetegek számára a legfőbb hosz-szú távú kockázat a hipertónia és a magas koleszterinszint. Ez szív-ér rendszeri betegséget vagy stroke-ot okozhat, károsíthatja a látást és a perifériás (környéki) idegeket. Vesebetegség is előfordulhat.

Ha szájon át szednénk az inzulint, tönkretennék az emésztőrendszer enzimjei. Ezért leggyakrabban a bőr alatti irharétegbe szokták injektálni: nappal egy gyorsan ható formáját, amely ellensúlyozni tudja az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést, éjjel pedig hosszú hatású készítményt. Huszonnégy óra alatt négy injekcióra is szükség lehet. Használha-tunk fecskendőt, speciális, eldobható, patronos tollat vagy egy sűrített levegővel működő fecskendőt. Azok, akiknek szabálytalanul ingadozik a vércukorszintje, használ-hatnak bőr alá ültetett pumpát is, amely folyamatosan adagolja az inzulint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.