Fogyás és egészség

Hogyan fogyjunk le szülés után?

A várandósság a hölgyek életének egyik talán legizgalmasabb életszakasza. A kis jövevényre várakozva azonban számos változást észlelni a testen, mely jelentős terhelésnek van kitéve a hónapok múlásával. A kilenc hónap alatt egy lassan 3-3,5 kilóssá gyarapodó babának ad otthont a női test, melynek következtében a kötőszövetek megnyúlnak, a bőr és a mellek állapota is átalakul, s ez az állapot bizony sokszor a szülést követően is megmarad. Törődjünk hát bele abba, hogy már sohasem fogunk úgy kinézni, mint a terhesség előtt? Létezik megoldás arra, hogy visszanyerjük alakunkat, és megszabaduljunk a felszaladt plusz kilóktól?

A szépség a szülést követően sem múlik el!

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a várandósság során megélt változások egy része gyakorlatilag teljesen nyomtalanul múlik el a szülést követő hónapokban. A plusz kilóktól is meg lehet szabadulni diétával és rendszeres testmozgással, viszont vannak olyan területek, melyeken csak a plasztikai sebész szikéje segíthet. Bár nem törvényszerű, hogy a keblek lógni fognak, de sok hölgy tapasztalja a jelenséget, pláne az elhúzódó szoptatást követően. Az önelfogadás nagyon fontos, s ha nincsen lehetőségünk, vagy nem szeretnénk a plasztikai sebészet kínálta lehetőségekkel élni, attól még igenis lehetünk vonzóak és nőiesek.

Az anyaság jelentette boldogság, és a nőként való kiteljesedés olyan pozitív hozadékot adnak életünkhöz, melyért cserébe néhány stria, vagy a mell kötőszövetének kisebb változása igazán nem nagy ár.

Milyen változásokra lehet számítani?

A várandósság, a szülés és a szoptatás időszaka igencsak igénybe veszi a női testet. Vannak olyan tipikus változások, melyekkel a legtöbb nő szembesülni szokott. Sokaknál jelentkezik súlyfelesleg, melyet a terhesség ideje alatt szednek fel, és ez gyakran a szülést követően is megmarad- ha csak nem teszünk ellene. Vannak, akiknél a csípő kiszélesedik, másoknál a szeméremcsont kerül előrébb, hogy legyen hely a babának a pocakban. A mellméret növekedését általában pozitív hozadékként szokták elkönyvelni a kismamák, nem úgy, mint a keblek feszességének elvesztését.

Terhesen sok zöldséget fogyasszunk!

A bőr és a kötőszövetek állapota is jelentősen megváltozhat, striák jelenhetnek meg, és a hason levő bőr is megnyúlhat. Természetesen ez nem törvényszerű, mint ahogy az átlag 8-10 kiló hízás sem. Vannak, akik már két-három hónappal a szülést követően pont úgy néznek ki, mintha nem osztották volna meg testüket kilenc hónapig a kis pocaklakóval. Tény azonban, hogy a legtöbben nem ilyen szerencsések. Lássuk, mit tehetünk az önbizalmat jelentősen befolyásoló kellemetlenségek ellen!

Sok múlik a megelőzésen!

Nagyon fontos, hogy már a várandósság kezdetén is tisztában legyünk azokkal a területekkel, melyek fokozott figyelmet érdemelnek a későbbi külső miatt. A szülés előtti alak könnyebben visszanyerhető, ha nem a „kettő helyett eszek” –elvet követjük, és odafigyelünk arra, mi kerül a tányérra. A striák kialakulása ellen a bőr speciális krémmel történő bedörzsölése ajánlott, s ilyen módon a már kialakult csíkok is halványíthatóak. Fontos, hogy megfelelő melltartót viseljünk a várandósság idején is.

diéta és sport

Diéta és sport a titok nyitja!

Az étrendbeli változtatások és a rendszeres testmozgás segítségével jelentős átalakulást érhetünk el. Ha nagyobb feleslegtől szeretnénk megszabadulni, úgy számíthatunk arra, hogy a bőr állapota ennek kárát látja majd, de még így is jobban járunk, mintha súlyfelesleggel élnénk a továbbiakban. A hasizomgyakorlatok segítségével sokat tehetünk a feszesebb vonalakért, de a pulzust feltornázó mozgásformák sem maradhatnak el. Az intervallum edzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hatékonyságuknál fogva.

Kötényhas és lógó mellek: van, hogy csak a plasztikai sebész segíthet!

20-30 kilós fogyás után szinte biztos, hogy megjelenik a kötényhas, de a nagymellűek esetében a lógó keblek látványa is rossz hatással lehet a kismama önbizalmára. Egyes esetekben valóban csak a plasztikai sebésztől várhatjuk a segítséget. A klinikák ma már részletfizetési lehetőséggel és speciális „kismama-helyreállító” csomagokkal is várják az érdeklődőket. Ha tehát komoly pszichés terhet jelent a megváltozott külsővel való megbarátkozás, akkor jó választás lehet az orvostudományt segítségül hívni.

Önbizalomhiány és párkapcsolati problémák

A nők a szülést követően gyakran elégedetlenek testükkel, és ez a partnerrel való viszonyra is rányomja bélyegét. Különösen így van ez azoknál, akik jelentős súlyfelesleget szedtek fel, vagy bőrük, mellük állapota változott meg. Az intim kapcsolatra is hatással levő önbizalomhiány olyan irányba is viheti a kapcsolatot, melyet egyetlen nő, anya sem szeretne. Tenni azonban lehet ez ellen, hiszen a diéta és a mozgás segítséget jelentenek a korábbi külső visszanyerésében. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a férfi, aki gyermekünk apja, nem csak az apróságot, de bennünket is szeret. Ez pedig a kisebb-nagyobb testi hibákat nem csak várandósság után, de alapvetően is képes feledtetni.

zoldseg_egyunk

Szoptatás idején nem szabad diétázni!

A súlyfeleslegtől való megszabadulás biztos módja, ha odafigyelünk arra, mit eszünk.

Fontos: Arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy a szoptatás idején napi 1800 kalória alá soha nem szabad menni.

A zöldség és a gyümölcs remek választásnak bizonyul az étkezések közötti időben, így biztosan nem kell éhségtől tartani. A sovány húsok éppen úgy ajánlottak, mint a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a natúr joghurt, kefir, és a tej, melyek jelentős kalciumforrásnak bizonyulnak.

Az egészséges fogyás érdekében türelemmel kell lenni!

A hozzáértők azt mondják, hogy a felesleg leadásához legalább annyi időre van szükség, amennyi alatt feljöttek a plusz kilók. Nem érdemes tehát siettetni a fogyást, a heti fél-egy kilónál többet általában csak az egészség rovására lehet leadni. A babának is egy egészséges, boldog anyukára van szüksége, nem egy olyan emberre, aki a folyamatos megfelelési kényszer és a drasztikus diéták miatt lassan elveszíti önmagát.

igyal-lassan-vizet

Ne mondjon le a finom falatokról, de azok alapanyagait válogassa meg körültekintően. Fontos, hogy sok folyadékot igyon, hiszen ez nélkülözhetetlen az egészség megőrzése és a szervezet méregtelenítése szempontjából. A szoptatás után kipróbálhat olyan étrend-kiegészítőket is, melyek hatékonyabbá teszik a mozgást és a diétát, így az L-karnitin, a króm, vagy például a zöld tea kivonatot tartalmazó készítmények remek választásnak bizonyulnak. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne csak ezektől várja az áhított súlycsökkenést, hanem változtassa meg étrendjét és mozogjon is rendszeresen!

Mit kínál a plasztikai sebészet?

Vannak olyan területek, amelyeken még a rendszeres mozgással és a diétás táplálkozással sem lehet segíteni. Ekkor kerül képbe a plasztikai beavatkozás, amely mellett egyre többen teszik le a voksot. A plasztikai műtétek nagy segítséget jelenthetnek azoknak a hölgyeknek, akiknek mellei összeestek, lógni kezdtek, vagy a fogyás után jelentkezett a lógó has problémája. A ma már rutineljárásnak számító beavatkozásoknak köszönhetően az anyuka visszanyerheti önbizalmát, ami közvetetten a babának és az egész családnak jót tesz. A leggyakrabban választott eljárásnak a mellplasztika és a hasplasztika bizonyulnak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.