Cukorbetegség

Csökkentse a vércukorszintjét alvással!

A napközbeni feszültség csökkentésének egyik egészen egyszerű – de sokak által figyelmen kívül hagyott  módja az, hogy éjszaka eleget alszik.

Az alvás hatása a vércukorszintre

Hát nem lenne nagyszerű, ha csak lefeküdne, és mire felkel, máris jobban tudná szabályozni a vércukorszintjét? Könnyen lehet, hogy ez lényegében bekövetkezik, ha eleget alszik. A legújabb kutatások szerint az alváshiány is hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Ennek az, az egyik oka, hogy a rossz alvók körében gyakori az alvási apnoe, egy olyan rendellenesség, amely gátolja a normális légzést, és a cukorbe­tegséggel is kapcsolatban állhat. Vannak azonban arra vonat­kozó bizonyítékok is, hogy maga az alvás is segíti a szerveze­tet a glükóz hatékonyabb felhasználásában.

Egy vizsgálat során megállapították, hogy a mindössze 5 órát alvóknak 40 százalékkal alacsonyabb az inzulinérzékenysége mint a 8 órát alvóknak.

Ön eleget alszik?

Valószínűleg nem. A magyar lakosságnak mintegy 50 százaléka küzd alvászavar­ral, illetve alváshiánnyal.

Úgy tűnik, olyan problémáról van szó, amelynek a megol­dása nemcsak egyszerű, de kellemes is: több időt kell az ágyban töltenie. De az alvás tekintetében a minőség legalább olyan fontos, mint a mennyiség, és nem mindig könnyű olyan­kor elaludni, amikor az ember szeretne – főleg, ha valami miatt feszült.

Szerencsére, ha eddig követte a 10 százalékos programot, akkor már nagyon sok mindent tesz azért, hogy megfelelő időtartamú, mély alvásban legyen része: egészsége­sen táplálkozik, sokat mozog, és a stresszt is tudja kezelni. Ám ha mindezek ellenére szüksége van segítségre, próbálja ki az alábbi módszereket.

Íme a módszerek:

  • Ne aludjon sokáig! A hétvégi nagy alvások kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek a hét közbeni alváshiány pótlására, ám lehet, hogy többet ártanak, mint amennyit használnak, ugyanis kizökkentik a szervezetet megszokott ritmusából, ami megnehezítheti az éjszakai alvást. Ha szeretne többet aludni, feküdjön le korábban, és keljen fel a megszokott időben, majd ragaszkodjon ehhez a ritmushoz, így a biológiai órája gondoskodni tud arról, hogy esténként elálmosodjon.
  • A hálószoba legyen az alvásé! Ne tegyen tévét a háló­szobába, és az ágyban ne foglalkozzon számlákkal vagy egyéb iratokkal.
  • Éjszaka nincs szükség szellemi energiákra. Az iz­galmas könyvet már jóval a lefekvés ideje előtt tegye le, és ha csak lehetséges, ne bonyolódjon olyan beszélgetésekbe, ame­lyek vitához vezethetnek.
  • Vesse papírra az aggodalmait! Ha éjszaka álmatlanul hánykolódik, mert aggasztó gondolatok gyötrik, lefekvés előtt szánjon egy fél órát arra, hogy összeírja a problémáit, és leje­gyezze melléjük a lehetséges megoldásokat is. Ha úgy érzi, hogy sikerült megoldania akár egyet is, valószínűleg könnyeb­ben fog elaludni.
  • Ha nem tud elaludni, ne erőltesse! Amennyiben 30 perc után sem képes elaludni, keljen fel, máskülönben csak egyre frusztráltabb lesz. (Egy amerikai tanulmány önkéntes résztvevői, akiknek anyagi ösztönzést kínáltak a gyors elalvá­sért, hamarosan azt tapasztalták, hogy nehezebben tudnak elaludni, mint azok, akikre semmiféle nyomás nem neheze­dett.) Maradjon félhomályban, vegyen elő egy unalmas köny­vet, vagy nézzen valami egyhangú tévéműsort, amíg újra el nem álmosodik.
  • Ha éjszaka felébred, maradjon az ágyban! Jobb esélye lesz az újbóli elalvásra, és a szervezete akkor is pihen, amikor nem alszik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.