Cukorbetegség

Alfa liponsav (ALA) -nak van pozitív hatása a cukorbetegségre?

A cukorbetegséggel összefüggő neuropatía oka az egyik elmé­let szerint az, hogy megduzzadnak az idegsejtek. Ha a duzza­dás okait keressük, akkor kiderül, hogy a glükóz és egy enzim együttes hatására a sejtek vizet vesznek fel, amit visszatarta­nak.

Itt jön a képbe az alfa-liponsav (ALA). Ez a nagy hatású antioxidáns gátolhatja a duzzadást okozó enzimek egyikének működését. Ráadásul az ALA meg is védi a sejteket a szabad gyökök kártételétől – ezek az igen ártalmas molekulák a felte­vések szerint szintén szerepet játszanak az idegkárosodásban.

Alfa liponsav miben található meg?

A szervezet maga is előállít valamennyi ALA-t, és egyes ételek, például a paraj is tartalmaznak keveset, ám e források messze nem képesek biztosítani a megfelelő mennyiséget. Ezért van szükség ALA-t tartalmazó étrend-kiegészítőkre.

Kutatások az ALA-val kapcsolatban

A kutatók is jóval alaposabban tanulmányozták az ALA-t, mint sok más alternatív kezelési módot, s bár az eredmények még nem egyértelműek, de biztatóak. Egy 328 fő bevonásával készült vizsgálat során azok, akik három héten át naponta kaptak ALA-injekciókat, jóval kevesebb neuropatías fájdalom­ról számoltak be, mint azok, akik nem kaptak kezelést.

A bizonyítékok elemzése céljából egy német cukorbetegség­-kutató intézet munkatársai nemrég négy különböző, tudomá­nyosan megalapozott vizsgálat eredményeit összegezték, és megállapították, hogy az ALA használata idején a páciensek átlagos neuropatías tünetei folyamatosan javultak. Az Egyesült Államokban – egyebek közt a Mayo Klinikán végzett vizsgála­tok hasonló eredménnyel zárultak.

Ha kipróbálja

Főleg injekció formájában alkalmazták az ALA-t, de állítólag tablettában adagolva is képes a neuropatías panaszok enyhítésére; a javasolt adag itt napi 100-600 mg. Az ALA-t Németországban már 30 éve vizsgálják és használják kórházi kezelések során, s a ritka allergiás reakcióktól (bőrkiü­tések) eltekintve nagyon kevés probléma merült fel vele kap­csolatban.

A thiaminhiányos állatoknál viszont mérgezőnek bizonyult, ezért az ALA-t tanácsos thiamint tartalmazó étrend­kiegészítővel vagy multivitaminnal együtt szedni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.