Cukorbetegség

Az akupunktúra segíthet a cukorbetegeken?

Tényleg lejjebb viheti a vércukorszintjét az, ha vékony tűket szúrnak a bőrébe?

A hagyományos kínai gyógyászat művelői szerint igen – bár az okok a nyugati orvostudomány számára érthetetlenek. A kínai orvoslás szerint a betegségeket az okoz­za, hogy felborul az életenergia áramlásának egyensúlya; ez az energia a meridiánoknak nevezett útvonalakon áramlik a szervezetben. Az akupunktúrás kezelés során a meridián­rendszer meghatározott pontjain szúrnak be tűket, amelyek állítólag helyreállítják ennek az energiának az egyensúlyát, és javítják az egészséget.

A különböző életműködésekhez különböző pontokat társítanak. A hasnyálmirigy akupunktúrás pontjának stimulálása fokozhatja az inzulintermelést, míg a húgyhólyag pontjáé segíthet a gyakori vizelés kezelésében.

Sokáig kuruzslásnak tartották…

A nyugati orvosok sokáig egyszerű kuruzslásként tekintet­tek az akupunktúrára. Nem tudták értelmezni a meridiánrend­szert, hisz egyetlen hasonló anatómiai rendszert sem ismertek. A legtöbben még ma is magánrendeléseken részesül­nek akupunktúrás kezelésben, s az állami egészségügyi ellátás nem finanszírozza hazánkban ezt a kezelési módot, bár napja­inkban egyre kiterjedtebb az alkalmazása.

A kutatások során azonban minden megváltozott

A hozzáállás megváltozása részben azoknak a magas szín­vonalú nyugati tudományos kutatásoknak köszönhető, ame­lyek igazolták, hogy az akupunktúra hatékonyan enyhítheti a fájdalmat, ezért különösen hasznos lehet a neuropátiában szenvedők számára.

Kutatási eredmények! A Manchesteri Királyi Kórház egyik tanul­mánya szerint a 2-es típusú cukorbetegségben és krónikus neuropátiában szenvedők 77 százalékánál jelentős javulást tapasztaltak az elsődleges és másodlagos tünetekben az aku­punktúrás kezelések alatt.

A kezelések utáni időszakban a pá­ciensek 67 százaléka hagyhatta abba a gyógyszerszedést, vagy csökkenthétté jelentősen az adagot. Hogyan éri el az akupunktúra ezeket az eredményeket?

Kimutatták, hogy az akupunktúrás pontokban az átlagosnál sűrűbb az idegek hálózata, és ezek stimulálása a jelek szerint természetes fájdalomcsillapító vegyületek termelésére készteti az agyat.

Csökkenti a vércukorszintet?

Hogy az akupunktúra bír-e vércukorszint-csökkentő hatás­sal, azt nem tudjuk pontosan, mert a kutatások javát Kínában végezték, ahol a tanulmányok nem mindig felelnek meg a nyu­gati tudományos normáknak. A Journal of Traditional Chinese Medicine című szaklapban megjelent, több kínai tanulmányt összegző áttekintés szerint az akupunktúra megközelítőleg 50 százalékkal csökkentette a betegek vércukorszintjét. A ta­nulmányok egyikében az átlagos vércukorszint az akupunktúrás kezelés hatására 21,2 mmol/l-ről 6,5 mmol/l-re csökkent.

Ha kipróbálja:

Ne számítson látványos változásokra a vércukorszintjében. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sokféle probléma kezelésére ajánlja az akupunktúrát, a 2-es típusú cukorbetegség és a neuropátia nem tartozik ezek közé. Feltétlenül tájékoztassa a kezelést végző személyzetet, ha neuropátiája van, vagy elégtelen a vérkeringése, mert ilyen­kor különösen óvatosnak kell lenni, amikor tűket szúrnak a lába és lábfeje nehezen gyógyuló bőrébe.

Miből áll az akupunktúrás kezelés?

A tűk behelyezésekor általában szúrást érez, csiklandozást vagy tompa fájdalmat, de ez hamar elmúlik. A kezelés során általában 4-12 akupunk­túrás pontba szúrnak tűket 15-30 percre. Miután a tűk a he­lyükre kerültek, a kezelést végző gyakran kézzel csavargatja vagy mozgatja azokat, hogy így szabályozza az energia áram­lását; ez tompa fájdalmat okozhat, és kellemetlen lehet, de úgy vélik, fontos szerepe van abban, hogy vegyületek szaba­duljanak fel az idegrendszerben. Emellett előfordul, hogy a tűket melegítik, illetve gyenge áramot kapcsolnak rájuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.