Cukorbetegség tanácsok

Cukorbetegen is mozogjon szabadság alatt!

Akár üzleti útról, akár vakációról van szó, elég valószínű, hogy jó néhány órát üldögél, amíg célhoz ér, megérkezve pedig valószínűleg többet eszik a kelleté­nél. Igyekezzen úgy ellensúlyozni a tétlenség és a túlzásba vitt evés hatását azzal, hogy az otthontól távol is minél többet közlekedik gyalog.

Járja be a környék legszebb parkjait!

Akár hosszabb üdülésre utazik, akár csak egy hétvégére, tájékozódjon, milyen látványosságok várnak önre, különös tekintettel a sok gyaloglást igénylő helyekre, például rezervátumokra, parkokra, kertekre és múzeumokra. Meglepően nagy utat lehet megtenni egy-egy kellemes délután folyamán, miközben az állatkert lakóit csodálja.

Nézelődjön két keréken!

Érdeklődjön az utazási irodában, van-e a meglátoga­tandó városban kerékpáros városnézés, vagy szerveznek-e a város környékén kerékpáros kirándulásokat. A buszos városnézéshez képest jóval lassabb tempó­ban és sokkal közelebbről tekintheti meg a látnivalókat, bekapcsolódhat a város vérkeringésébe. Ráadásul a gyaloglással ellentétben néhány óra alatt jó néhány látnivalót megtekinthet, s talán a lába sem fog megfájdulni.

Séta a főutcán

Egy idegen város hangulatának megízlelésére az egyik legjobb módszer az, ha felkeresi azokat a tereket és utcákat, ahol a helyiek korzóznak. Kinézheti, melyik étterembe menjen vacsorázni, vásárolgathat, s összeismerked­het néhány helybélivel, akiktől esetleg bennfentes tanácsokat kaphat az útiköny­vekben nem szereplő látnivalókra vonatkozóan.

Keljen korán!

Ha szabadtéri múzeumba, történelmi kastélyparkba vagy arboré­tumba készül, menjen oda nyitásra. Ilyenkor általában még kevesebb a látogató, s az idő nagy részét nézelődéssel, nem pedig a belépőjegyért történő sorban állással fogja tölteni. A napszúrás vagy leégés veszélye is kisebb a korai órákban. Ha viszont attól tart, hogy délelőtt nagy a zsúfoltság, időzítse a látogatást a késő délutáni órákra.

Ne takarékoskodjon a naptejjel!

Miután az év nagy részét zárt helyen tölti, érthető, hogy a nyaralás idején napfényre vágyik. Fontos tudni, hogy egyes, a cukorbe­tegség kezelésére használatos gyógyszerek, mint a glipizid és a gliburid, fokozhatják a bőr fényérzékenységét. Egy súlyosabb leégés pedig növelheti a vércukorszintet, s akár fertőzéshez vezethet. Használjon tehát legalább 30-as fényvédő faktorú napozószert, és kenjen belőle többet magára, mint amennyit elegendőnek gondolna (a kutatások szerint a legtöbben nem használnak elég napozószert,és csak kevesen kenik be újra magukat). Ha nehézséget okoz a láb és a lábfej bekenése, kérje meg egy útitársát, hogy segítsen, vagy vásároljon spray-t, amellyel könnyebb bánni.

Ismerkedjen meg a helyiek kedvenc időtöltésével!

A régi mondás úgy tartja: „Ha Rómába mész, tégy úgy, mint a rómaiak!” Nos, nincs ez másképp a világ más tájain sem. Ha valamilyen tengerparti országba utazik, bizonyára kedvelt nemzeti sportjuk a szörfözés. Nos, esetleg próbálja ki ön is. Ha eljut a távoli Ar­gentínába, vegyen tangóleckéket, Görögországban pedig tanuljon meg szirtakit táncolni. Bárhová utazik is, mindenhol találhat olyan tevékenységeket, amelyek révén jobban megismerheti az országot és lakóit, közben mozoghat is.

Mozgásban gazdag fotós túra!

Mielőtt elutazna, állítson össze egy listát legalább 25 olyan dolog­ról, amelyet le szeretne fényképezni a vakáció során. Például madarakat a ter­mészetes élőhelyükön, egy-egy híres templomot vagy várat, a napkeltét, a tájat autók, utak és hirdetőtáblák nélkül vagy egy magas helyről ön elé táruló pano­rámát. Az a cél, hogy minél többet kelljen gyalogolni, hogy eljusson az összes betervezett látnivalóhoz. Hazatérve jutalmazza meg magát egy fényképalbum­mal, amelybe beragasztja a díjnyertes képeket.

A múzeumokat a déli hőségben keresse fel!

Bármilyen gondosan keni be ma­gát napozószerrel, a legforróbb órákat – a dél és két óra közti időszakot – cél­szerű árnyékban tölteni. Cukorbetegsége miatt a leégett bőr lassabban gyógyul vagy el is fertőződhet, és a szervezete lehűtése is nehézkesebb, mint másoknak. Ilyenkor tehát látogasson hűvös templomokat, menjen múzeumba, harapjon va­lamit egy árnyas kertvendéglőben, vagy menjen hajókirándulásra, de ne a fedél­zeten tartózkodjon.

Figyelem: Cukorbeteg­sége miatt előfordulhat, hogy nagy melegben szervezete ne­hezen hűl le.

Vigyen magával tornazsákot!

Ha gyakran megy üzleti útra, készítsen össze egy csomagot a test­edzéshez szükséges dolgokkal. Tartsa ezt mindig összecsomagolva, hogy kéznél legyen, ha gyorsan kell bepakolni. Legyen benne edzőcipő, rövidnadrág, sport­zokni, póló, fürdőruha, lépésszámláló, törülköző, szappan és dezodor. így már a szállodába megérkezve kocoghat egy keveset, vagy az átszállásra várva betér­het a reptéri edzőterembe. Kéznél lesz az is, amire a mozgás utáni tisztálkodás­hoz szüksége lehet.

Reggeli edzés vagy kocogás!

Az üzleti utakon egymást követik az értekezle­tek, megbeszélések, az ügyfelekkel való találkozók, a munkaebédek és – ami ennél rosszabb – a pazar vacsorák. Napközben nemigen jut idő a testmozgásra. A legjobb megoldás az, ha reggel rögtön egy kis testedzéssel kezdi a napot: ilyen­kor valószínűleg van még egy kis ideje, s a reggeli edzés lendülete a nap hátra­levő részében is megmarad.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.