Cukorbetegség

Aerob jellegű testmozgás a cukorbetegség ellen

Feszítse izmait cukorűző rutinokkal

A gyaloglás aerob jellegű testmozgás. Ez azt jelenti, hogy huzamosabb ideig végzik, ezért megdolgoztatja a szívet és a tüdőt. Nem ez az egyetlen mozgásforma, amellyel a cukor­betegség ellen küzdhet. Nagyon fontos az izmok erejének növelése is.

Hogy miért kellenek erősebb izmok?

Az ok na­gyon egyszerű. A nagyobb és tömöttebb izmoknak akkor is több energiára van szükségük, ha éppen nem dolgoznak: ez azt jelenti, hogy több glükózt vesznek fel a vérből. Végső soron tehát azzal is harcolhat a cukorbetegség ellen, hogy egy helyben ül  feltéve, hogy az izmait megfelelő formában tartja.

Hogyan óvja lábát?

A gyaloglás a testmozgás egyik legbiztonságosabb formája, ám cukorbetegek ese­tében a különféle szövődmények, pl. az idegkárosodás vagy az elégtelen vérkerin­gés következtében súlyosan károsodhat a lábfej. Ez nem azt jelenti, hogy inkább kerülnie kellene a gyaloglást, hanem azt, hogy az alábbi óvintézkedésekkel kell gondoskodnia lába egészségéről.

Fontos az is, hogy rendszeresen ellenőriztesse a lába állapotát:

  • Mindennap vizsgálja meg a lábfejét! Idegkárosodás esetén előfordulhat, hogy olyan horzsolások, vágások, duzzanatok vagy sebek vannak rajta, amelyeket nem észlel.
  • A bőr kirepedezésének elkerülése és a fertőzések megelőzése érdekében fürdés után mindig törölje gondosan szárazra a lábfejét, különösen nagy figyelmet fordítva a lábujjak közére. Dörzsölje be testápolóval a lábfejét és a talpát, a lábujjai közé pedig szórjon hintőport a gombafertőzés megelőzésére!
  • Hetente legalább egyszer, fürdés után vágja le a lábkörmeit egyenes vonalban, majd simítsa le a vágási felületet körömreszelővel!
  • Mindig viseljen zoknit és cipőt! A zokni varrat nélküli legyen, s ne legyen rajta semmi, ami nyomhatja vagy kidörzsölheti a bőrét. Viseljen bőrből készült cipőt, amely rásimul a lábfejére, jól szellőzik, és száraz marad benne a lábfeje.
  • A lábfej vérkeringésének serkentése érdekében naponta kétszer vagy háromszor mozgassa folyamatosan öt percen át a lábujjait! Kerülje a szoros, gumis zokni­kat, ne tegye hosszú időre keresztbe a lábát, és ha ül, lehetőleg polcolja fel.

Az említett eredmények eléréséhez szükséges befektetés talán nem is olyan nagy, mint gondolná. Nagyjából 10 percet tölt el reklámok nézésével egy átlagos, egyórás tévéműsor alatt, tehát akár kedvenc tévéshow-ja közben is végigcsinálhatja. Arra az esetre, ha eddig még soha nem végzett erősítő gyakorlatokat (vagy talán idegenkedik tőlük), két-három perces részekre bontottuk az edzést. Vegye számba a kétperces gyakorlatsorok kínálta előnyöket:

Az erősítő gyakorlatokat bármilyen napirendbe be tudja illeszteni. Elvégezheti például az egyiket reggel, a másikat délben, a harmadikat pedig este. A hét különböző napjaira is beoszthat más-más gyakorlatokat, így szokásává válhat, hogy szinte mindennap mozog egy kicsit. De persze elvégezheti az egész gyakorlatsort egyszerre is.

Pár fontos tipp a végére:

Sohasem kell olyan erőteljesen mozognia, hogy megizzad­jon, így a gyakorlatokat bárhol, bármikor, bármilyen ruhában elvégezheti. A gyakorlatokra egészen rövid idő is elég, például néhány perc a reggeli és az öltözködés előtt, vagy miután hazaért a munkából, de még mielőtt leülne vacsorázni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.