Tanácsok az egészséges szívért

Mi az a négy legfontosabb dolog, amit a szívünk egészségét befolyásolja?

A régi szokások nehezen irthatók ki, az út pedig tele van egészségtelen kísértéssel. Hiszen olyan könnyű nagyobb adag sült krumplit kérni az ételhez, a korai lefekvés helyett még meg­nézni egy éjszakai filmet vagy megvenni egy óriá­si, baconos, salátás, paradicsomos baguette-et és elmajszolni az egészet.

De akkor honnan tudhatjuk biztosan, hogy felvettünk elég olyan új, egészséges szokást, amely már segíteni is tud? Nos, ez tulajdonképpen rop­pant egyszerű, csak használjuk az itt ismertetett mindennapos nyomon követési rendszert.

A módszer lényege: minden este szánjunk né­hány pillanatot arra, hogy feltegyünk magunknak négy kérdést az eltelt napról. Ez a négy kérdés magába sűríti a Napi 30 perc program lénye­gét. A kérdések mindig ugyanazok, tehát nem lesz nehéz megjegyezni őket. A válaszokból pedig egyértelműen kiderül, hogy továbbra is az egészség felé vezető úton járunk-e, vagy minden jó szándékunk ellenére letértünk róla.

Ha úgy látjuk, hogy az esetek nagyobb részé­ben mintha az utóbbi volna jellemző, próbáljuk meg este helyett késő délután feltenni a kérdése­ket! Ezzel időt hagyunk magunknak arra, hogy a vacsoránál és az este során még egészséges dön­téseket hozzunk, s ezzel javítsunk az egyenlegen.

A hosszú és egészséges élethez vezető úton való haladás természetes és fájdalommentes lépé­seket feltételez. Ám sokat segít, ha minden nap el­lenőrizzük lépéseinket. Lássuk tehát a részleteket!

Zöldség- és gyümölcs­fogyasztás

Ha a Napi 30 perc programból csak egy változta­tást hajtunk végre, legyen az, hogy minden étkezést zöldségekkel és gyümölcsökkel egészítünk ki! Ha így teszünk, azzal csökkentjük a szívbetegség koc­kázatát, mivel e két táplálékfajta rengeteg oldható és oldhatatlan rostot juttat a szervezetünkbe, a vérünket és a sejteket testőrként működő antioxidánsokkal töltik fel, vitamin- és ásványianyag tartalmuk pedig szabályozza a vérnyomást és rugal­masan tartja az artériákat.

Gyümölcs és zöldség­fogyasztás

 • KÉRDEZZÜK MEG MAGUNKTÓL! El­fogyasztottam-e ma legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt?
 • CÉLUNK Ha módunkban áll, naponta7-9 egység zöldség és gyümölcs elfogyasztása.
 • SEGÍTSÉG A MEGFIGYELÉSHEZ Nőknek: viseljünk az egyik karunkon kilenc vékony kar­perecet. Valahányszor zöldséget vagy gyümöl­csöt eszünk, tegyünk át egy karperecet a másik karunkra! Férfiaknak: tartsunk a nadrágzseb­ben kilenc gemkapcsot, és minden egység el­fogyasztott zöldség és gyümölcs után tegyünk át egyet a másik zsebbe!
 • TOVÁBBI ELŐNY Igyekezzünk minden nap minél több színt tenni a tányérunkra – például zöld brokkolit, lila szőlőt, fehér paprikát, piros paradicsomot, narancssárga sütőtököt és fekete szedret!
 • A LEMARADÁS BEHOZÁSA Ha a reggelihez és az ebédhez szinte alig fogyasztottunk zöldséget és gyümölcsöt, pótoljuk a lemaradást délután egy almával, körtével vagy naranccsal, a vacsoránál egy nagy adag salátával, majd este még valamennyi gyümölccsel!

Rostfogyasztás

Ha minden étkezéshez fogyasztunk rostot, azzal segíthetjük, hogy vércukorszintünk állandó értéken maradjon. Emiatt nem törnek ránk „éhségroha­mok”, tovább érezzük jóllakottnak magunkat, s csökken a cukorbetegség és a szívbetegség kocká­zata is. A (zabpehelyből, rozskenyérből, hüvelye­sekből származó) oldható rostok jelentősen csök­kentik a koleszterinszintet.

A magas rosttartalmú ételek általában kevésbé vannak feldolgozva, így fogyasztásukkal termé­szetes, szívbarát tápanyagokat vihetünk be szerve­zetünkbe. A teljes értékű gabonakészítmények különösen gazdagok E-vitaminban és egyéb antioxidánsokban. Az olajos magvakkal egyszeresen telítetlen zsírokhoz is jutunk, amelyek segítenek megtartani a „jó” HDL-ek normális szintjét, a dió pedig szívet védő omega-3 zsírsavakat is nyújt.

Rostfogyasztás

 • KÉRDEZZÜK MEG MAGUNKTÓL! Megettem-e ma három egység teljes értékű gabona­készítményt és valamennyi olajos magvat és/vagy hüvelyest?
 • CÉLUNK Kettő-négy adag teljes értékű gabonakészítmény és egy-két adag olajos mag és/vagy hüvelyes elfogyasztása.
 • SEGÍTSÉG A MEGFIGYELÉSHEZ Gondoljunk a 3-2-1-re: 3 adag teljes értékű gabona, 2 adag hüvelyes és 1 adag olajos mag.
 • TOVÁBBI ELŐNY A rostban gazdag gabo­naadagok közül az egyik tartalmazzon sok oldható rostot is – ilyen például a zabpehely.
 • A LEMARADÁS BEHOZÁSA Ha a reggelink és az ebédünk is rostszegény volt, próbáljunk délután olajos magvakat majszolni, vacsorára tálaljunk főfogásként valamilyen hüvelyest, és együnk hozzá egy szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret is.

A siker meglepő jelei

Nem kell orvosi diploma és sztetoszkóp ahhoz, hogy észrevegyük: erőfeszítéseink nem hiába­valóak. Az alábbi, a sikerességet az életmóddal összefüggő módon mérő módszerek már jóval a következő felülvizsgálat vérnyomásmérés és koleszterinszint-ellenőrzés előtt megmutatják, ha jó úton járunk. A felsorolt kedvező hatásokat nagyon hamar tapasztalhatjuk – némelyiket már egy-két héttel a program megkezdése után észlelhetjük magunkon.

 • Több az energiánk Egész nap úgy érezzük, hogy több erőnk van – még a kellemetlen kora délutáni mélypont idején is.
 • Jobban alszunk Az álmunk mélyebb, s reggel felfrissülten ébredünk.
 • Nadrágszíjhelyzet Egy-két lyukkal szorosabb­ra húzhatjuk.
 • Jobban állnak a ruhák Jobban nézünk ki megszokott ruháinkban, sőt talán újra felvehe­tünk egy feszes farmert is.
 • Több pénz marad a pénztárcában Marad egy kis pénzünk az élelmiszerre szánt heti összegből, mivel kevesebb gyorséttermi ételt eszünk, és kevesebb feldolgozott élelmiszert veszünk.
 • Jobb a hangulatunk Az apró bosszúságokat már fel sem vesszük, többet nevetünk, és opti­mistábbak vagyunk.
 • Több az erőnk Könnyebb hazavinni a teli bevásárlószatyrokat vagy felkapni a gyerekeket, unokákat.
 • Láthatóak az izmok Csak nem a bicepszünk dudorodik ott, a felkaron? Az izmaink egyre szebben kirajzolódnak. Ki hitte volna?

Relaxáció

A tudatos meditáció nem jelenti szükségképpen azt, hogy egy teljes órát kell találnunk amúgy is zsúfolt napjainkban a meditációra, vagy hogy elengedhetetlen, hogy masszázsra menjünk (bár ha módunk van valamelyikre, nagyszerűen fogjuk érezni magunkat). Több tucat olyan módszert isme­rünk, amellyel egyéb tevékenységeink megszakítá­sa nélkül relaxálhatunk.

Gyakorolhatjuk például az odafigyelést – ami­kor is az adott pillanatban tökéletesen tisztában vagyunk azzal, amit teszünk -, vagy rászánhatunk néhány percet arra, hogy a lélegzésünkre összpon­tosítsunk. Megszabadulhatunk a bántó, bosszantó gondolatoktól, még mielőtt a duplájára növelnék a magas vérnyomás és a szívroham kockázatát.

Ne becsüljük alá azt sem, milyen megnyugtató hatással van egészségünkre, ha egy jót nevetünk a barátainkkal, zenét hallgatunk vagy a természet szépségében gyönyörködünk.

Relaxáció

 • KÉRDEZZÜK MEG MAGUNKTÓL! Adtam-e ma magamnak 15 percet arra, hogy ellazuljak?
 • CÉLUNK Minden nap kényeztessük magun­kat egy kis relaxációval.
 • SEGÍTSÉG A MEGFIGYELÉSHEZ Napjában többször is gondoljunk arra, hogyan érezzük magunkat az adott pillanatban. így tudni fog­juk, ha feszültek vagy idegesek vagyunk.
 • TOVÁBBI ELŐNY Egy héten egyszer tölt­sünk legalább egy órát olyasmivel, amit igazán szeretünk: feledkezzünk bele egy jó könyvbe, sportoljunk, matassunk a kertben – mindegy, hogy mit teszünk, csak örömünket leljük benne.
 • A LEMARADÁS BEHOZÁSA Egy stresszes nap közepén figyelmeztessük magunkat arra, hogy érdemes lesz rászánni néhány percet a mély légzésre és a lazításra.

Mozgás

A testmozgás meggátolja az elhízást, elégeti a hasi zsírt, csökkenti a magas vérnyomást, és képes meg­fékezni a koleszterinszint emelkedését. Még a gyulladásokat is enyhíti, és közreműködik abban, hogy a sejtek több vércukrot vegyenek fel, így ki­sebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásá­nak kockázata.

A Napi 30 perc programban több tucat mód­szert találhatunk arra, hogyan vigyünk több moz­gást mindennapi életünkbe – emellett kapunk egy egyszerű erősítő edzésprogramot az izmok sűrűségének növelésére, és gyalogolni is többet fogunk, hogy javuljon keringési rendszerünk edzettsége.

Mozgás

 • KÉRDEZZÜK MEG MAGUNKTÓL! Gyalogoltam ma kedvtelésből vagy testmozgás céljából?
 • CÉLUNK Naponta egy órával kevesebbet töltsünk ülve, és menjünk el egy friss sétára!
 • SEGÍTSÉG A MEGFIGYELÉSHEZ Ebéd előtt és a délután közepén gondoljunk bele, mennyi ideje is ülünk – aztán járjunk egyet!
 • TOVÁBBI ELŐNY Gyaloglás közben moz­gassuk lendületesen a karunkat. Telefonálás közben járjunk helyben.
 • A LEMARADÁS BEHOZÁSA Az ülve töltött nap után ne lifttel, hanem a lépcsőn közleked­jünk. Mielőtt beszállnánk az autóba, sétáljunk néhány percet. Hazaérve rángassuk ki a gyere­keket a szabadba egy kis játékra.

Adhatunk magunknak szabadnapot? A rövid válasz: nem!

A hosszabb és beleérzőbb válasz pedig így hangzik: ha egy kicsit ijesztőnek érezzük az új egészségprogra­mot, és szeretnénk egy „szabadnapot”, amelyen nem kell előírásosan „viselkednünk”, akkor idézzük fel ma­gunkban az egészséges élet egyik alapigazságát. Az ugyanis nem egy program, amelybe kedvünk szerint be- és kiléphetünk. Nem is formális diéta, szigorú edzésterv vagy kötelezően végrehajtandó stressz-csökkentés, és nem is olyan, mint a hetenkénti látogatás a pszichiáternél vagy az edzőteremben.

Az egészség attól függ, hogyan élünk életünk minden egyes pillanatában! A mély alvástól és a vidám ébredéstől, a jó reggelitől, az élvezettel végzett munkától és a rendszeres szünetektől, a barátokkal és családtagokkal közös nevetésektől, a pozitív hozzáállástól, a friss ételek fogyasztásától, a természet szeretetétől és önmagunk tiszteletben tartásától. Nemcsak néha-néha, hanem szinte mindig.

Tekintsük így a dolgot: mindenki alszik, dolgozik, eszik és kikapcsolódik.

Az egészség csupán annyit jelent, hogy ezeket a dolgokat egy kicsit okosabban és egészségesebben végezzük, egy kicsit más hozzá­állással. A fehér kenyér helyett teljes értékűt eszünk, tévézés helyett sétálunk, harag helyett inkább nevetünk. Ezek a percenként meghozandó döntések takarítják ki az artériákat, csökkentik a vérnyomást, erősítik a szívet, s hosszabbá és jobbá teszik az életet. Ha időközönként megeszünk egy kis jégkrémet, néhanapján meg­engedünk magunknak egy szelet marhasültet vagy egy délutáni lustálkodást, az egyáltalán nem baj, mivel a naponta meghozott helyes döntések és választások bőségesen ellensúlyozzák ezeket a botlásokat.

Ha tehát még mindig hiszünk abban, hogy egy program egészségessé tehet, ne habozzunk tovább! Egy kipróbált program elindíthat a jó úton, segíthet megszabadulni a rossz szokásoktól és jobbakat alakít­hat ki. Végső soron az egészséges élet nem más, mint maga az élet, méghozzá a jó élet.

Jegyezzük meg! Az egészséges élet jutalma tulajdonképpen nem csak az, hogy egyszer majd erős lesz a szívünk. Az egész­séges élet olyan, mint a nap – szünet nélkül melen­get, erőt ad és felderít.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.