Cukorbetegség

Mozgás és jóga a cukorbetegek számára

A cukorűző rutin

Ez a hatékony edzésprogram olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek egyszerre több nagy izomcsoportot dolgoztatnak meg, így időt és energiát spórolhat velük. A gyakorlatok némelyike (például a „lassú százas”) a Pilates törzsizmokat erősítő módszerére épül, míg másokat (mint a „repülőgép”-pózt) a jógából vettünk át. Kivétel nélkül olyan egyszerű gyakorlatok, amelyeket bárki könnyen el tud végezni. íme, néhány tanács a kezdéshez:

Ragaszkodjon a gyakorlatsorokhoz!

A rutint há­rom gyakorlatsorra osztottuk fel. Ha kevés az ideje vagy az ereje, akkor elég egy sort végigcsinálnia, de megcsinálhatja egyszerre mindhármat is.

A három sor a következő:

  • A felsőtest-sor a mellkas, a tricepsz és a váll izmaira hat.
  • Az alsótest-sor a comb izmait dolgoztatja meg. A törzs-sor a has és a derék izmait erősíti.

A gyakorlatsorok ütemezése

A gyakorlatokat foko­zatosan vezesse be (kezdetnek megfelel naponta egy), de a végső célja az legyen, hogy hetente legalább kétszer csinálja végig az egész programot. Vagy legyen két olyan nap, amikor az összesét megcsinálja, vagy naponta végezzen egyet-egyet.

Tegye a hétköznapok  részévé a mozgást!

Miféle testmozgást végezhet, miközben a szupermarket pénz­táránál vár a sorára? Olyat, amelyet mosolyogva is meg tud csinálni, hiszen ha a többiek a sorban rájönnének, hogy éppen a farizmait dolgoztatja, lehet, hogy érdekesebbnek találnák önt, mint a pénztár melletti állványon lévő pletykaújságok szalagcímeit. Az edzettségfokozó gyakorlatok a gondolatait is lekötik – ami nagyon hasznos, ha amúgy a pénztár melletti csokikkal kacérkodna.

A legtöbben utáljuk az „üresjáratot”, mégis nagyon sok ilyen időszak adódik az életünkben. Mostantól kezdve keresse ezeket a perceket, mivel tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy mozogjon. A 30 másodperces edzettségfokozók egy részét banki sorban állás vagy dugóban üldögélés közben is elvégezheti. Másokat otthon, nyugodt körülmények közt gyakorolhat, például fogmosás vagy vízforralás közben.

Kalóriaégetés észrevétlenül

  • Használja a mozgólépcsőt, de közben lépkedjen is felfelé! Gyorsabban célba ér, s közben az izmait is használja. Öt perc lépcsőzés 144 kcal-t (602 kJ) éget el.
  • Ahelyett, hogy az összes csomagot egyszerre vinné fel a lépcsőn, vigye fel őket egyenként!
  • Miközben az orvosnál, a vasútállomáson vagy a repülőtéren várakozik, marad­jon állva! így óránként 36 kcal-val (1 51 kJ) több energiát éget el, mint ülve.
  • Gereblyézze össze a kertből a leveleket ahelyett, hogy levélporszívót használna! így félóránként 50 kcal-val (21 0 kJ) többet éget el.
  • Gyakrabban mossa fel a padlót! Ha egy kis izomerőt is belead, intenzívebb testmozgást végez, mint pl. porszívózás közben – és a padló is szebb lesz.
  • Rágjon cukormentes rágógumit! A kutatások szerint csak az állkapocs izmainak működése óránként 1 1 kcal-t (46 kJ) éget el.
  • Az autóját ne vigye automata mosóba, inkább mossa le kézzel! így óránként 280 kcal-val (1 1 72 kJ) többet égethet el.
  • Játsszon a gyerekekkel! A frizbi, a foci, a fogócska vagy akár az egyszerű labda­passzolgatás is segít energiát felhasználni, és jó példát is mutat a gyermekek­nek. E tevékenységekkel 1 0 percenként 80-1 73 kcal-t (335-724 kJ) égethet el.

Legyen a nap végi lazítás is a rutin része

Könnyen lehet, hogy egy hosszú, fárasztó nap után semmi kedve a testmozgáshoz. Jóga alapú gyakorlatsorunknak nem is annyira a testmozgás a lényege, mint inkább a nyújtás, a lazí­tás, illetve a felfrissülés. A jóga közismerten csökkenti a stresszt, javítja az egészséget, és rugalmasabbá teszi az izmo­kat – ez utóbbi a testi edzettség egy olyan eleme, amelyet gyakran hagynak figyelmen kívül, pedig a mozgásképesség javítása, a merevség enyhítése és a jó közérzet szempontjából is nagyon fontos.

A korábban ismertetett gyakorlatok még a vércukorszintjére is mérséklő hatással lehetnek, és megakadályozhatják az érték reggeli hirtelen kiugrását, ami a cukorbetegségben szenvedők körében kifejezetten gyakori. A jótékony hatás hátterében a stresszhormonok szintjének csökkentése áll. (A hatodik lépésben bővebben olvashat majd erről.)

Jóga gyakorlatok: kell hozzá guru?

Nem kell guruhoz járnia, sőt külön foglalkozásokon sem kell részt vennie ahhoz, hogy jóga alapú gyakorlatokat végez­hessen. A nap végi lazítás gyakorlatsorában szereplő tartások és mozdulatok nagyon egyszerűek. Az általunk javasolt sor­rendben végezze el őket, hogy az egyes gyakorlatok kapcso­lódjanak egymáshoz.

Ha már megismerte a rutint, ne is tartson szünetet az egyes mozdulatok között, hanem végezze az egész gyakorlatsort egyetlen folyamatos mozgássorként – ez nagyjá­ból 10 percig tart. Ne siessen, ne akarjon mielőbb a végére érni: a lényeg éppen az, hogy kiszálljon a mókuskerékből, és lazítson egy kicsit.

Néhány tipp a jógázáshoz:

A gyakorlatok végzése közben lélegezzen egyenletesen és tudatosan, a mozdulatait pedig hangolja össze a légzésével (jelezni fogjuk, mikor kell be-, ill. kilélegezni). Minél automatikusabbá válik a gyakorlatsor, annál könnyebben tud az agya kikapcsolni, ami a relaxáció legfontosabb eleme.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.