Cukorbetegség tanácsok

Vonja be családját cukorbetegségének rejtelmeibe!

Minél többet tudnak családtagjai a cukorbetegségéről, annál jobban megértik önt és annál többet segíthetnek. Soha nem szabad azt éreznie, hogy egyedül küzd.

Ne titkolja a betegséget!

Van, aki először megpróbálja eltitkolni a családja elől, hogy cukorbetegséget állapítottak meg nála. Ez a sztoikus „egyedül is meg tudok birkózni vele” magatartás azonban nem vezet sehová, hiszen a cukorbe­tegség olyannyira megváltoztatja a hétköznapi életet, hogy gyakorlatilag képte­lenség az önt körülvevők együttműködése és megértése nélkül kezelni.

Nem árt információs füzeted vezetnie!

Önt már valószínűleg kiokították az orvosok, hogy mikor mi a teendője, ám a többiek elfeledkezhetnek ezekről, például a vércukorszint naponta többszöri ellenőrzésének szükségességéről, a rendszeres időközönkénti evésről, valamint az energia- és szénhidrátfogyasztás figyelemmel kíséréséről. Nem árt tehát, ha mindezt egy brosúrában leírva is látják.

Hívja meg szeretteit a cukorbetegek klubjának egy rendezvényére!

Ha részt vesznek egy-egy találkozón, jobban megértik, mivel kell önnek szembe­néznie. Talán ahhoz is kapnak néhány ötletet, hogyan segíthetnek.

Nyugodtan kérjen segítséget!

Sok házaspár számára nehézséget okoz a fela­datok megosztása. A nők például gyakran úgy gondolják, hogy férjük úgysem segít a házimunkában, ugyan miért segítene a betegséggel kapcsolatban. Ne magában füstölögjön! Szóljon nyugodtan, ha valamire szük­sége van, pl. több időre a testmozgáshoz vagy segítségre a konyhában.

Tanítsa meg családtagjainak, hogyan kell felismerni az alacsony vércukorszint tüneteit!

Ha szapora szívverés, verejtékezés, kettős látás, zavartság lép fel, tudniuk kell, mi a teendő. (Elsőként azt kell megtanulniuk, hogy a hipoglikémiás állapotban lévők általában azt mondják, jól van­nak, holott ez nem igaz.) Családtagjainak tudniuk kell, hol tartja a vészhelyzet esetére beszerzett ennivalókat, és hogy mennyit kell fogyasztania ezekből. Ha ilyen esetekben glukagoninjekciót kell kapnia, arra is tanítsa meg őket.

Az új szokás: Vegye rá a családot is az egészséges életmódra!

Az eredmény: Kisebb a valószínűsége annak, hogy bennük is kialakul a cukor­betegség.
A bizonyíték: Egy kiterjedt kutatás keretében több mint 3000 olyan sze­mélyt vizsgáltak meg, akiknél már ki­alakult precliabetes (cukorbetegséget megelőző állapot elhízott egyéneknél,akiknek a családjában előfordult cukorbetegség). Sikerült 58 százalékkal csökkenteni a valódi cukorbetegség kialakulási kockázatát azzal, hogy az érintettek változtattak az életmódju­kon, egészséges étrendre tértek át, és hetente öt alkalommal végeztek 30 percig tartó mérsékelt intenzitású testmozgást.

A magas vércukorszint tüneteit is fel kell ismerniük!

Szo­katlan szomjúság, gyakori vizelési inger, homályos látás, gyengeség. Tanítsa meg őket a vércukormérésre, és ha in­zulint használ, arra is, hogyan és mikor kell azt beadni.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.