Cukorbetegség

A mágnesek segítenek a cukorbetegségen?

A szervezet számos folyamatában játszanak szerepet mágne­ses terek, a sejtosztódástól kezdve egészen az idegi impulzu­sok továbbításáig. Száz évvel ezelőtt a mágnes igen népszerű gyógytermék volt, és gyakran használták fájdalom enyhítésé­re.

Jegyezzük meg!  Manapság az efféle módszerek már igen távol állnak a hiva­talos orvostudománytól, ám érdemes lehet próbát tenni velük.

Tudományos felmérések, eredmények

A mágnesterápiára vonatkozó egyik legérdekesebb tanul­mányban olyan pácienseket vizsgáltak, akik krónikus neuropa­tías lábfájásban szenvedtek, A vizsgálatot egy (amúgy szkepti­kus) neurológus végezte, így az eredmény őt is meglepte: 19 betege négy hónapon át viselt mágneses talpbetétet, és 75 szá­zalékuk a fájdalom, jelentős enyhüléséről számolt be.

Más kuta­tók nemrég 375 fő bevonásával ismételték meg a kísérletet, és azt találták, hogy a mágnesek sokféle tünetet enyhítettek: az égető, csiklandó érzést, a zsibbadást és a fájdalmat. A tanul­mány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a mágne­sek hatással lehetnek a bőrben lévő fájdalomérző receptorok elektromos kisüléseire. Az a lehetőség is felmerült, hogy a mágnesek több vért vonzanak azokra a területekre, ahol na­gyobb szükség van az oxigénre (ez a vörösvértestek vastartal­ma miatt lehetséges), és hogy az ionáramlás befolyásolása révén segítenek az erek falának ellazításában.

Ha kipróbálja

A mágnesek kínálta előnyök nem tekinthe­tők tudományosan bizonyítottnak, de a használatuk teljesen ártalmatlannak tűnik – bár néhány dologra oda keli figyelni. Ne használjon mágneseket, ha pacemakeré van, és ne tegyen mágneseket a fejére, sem rosszindulatú daganatok vagy fertő­zött területek közelébe. Nincsenek arra vonatkozó előírások, hogy milyen erősségű mágneseket érdemes a neuropatía keze­lésére használni. Sokféle talpbetét kapható a gyógyászati segédeszközöket árusító szaküzletekben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.