Cukorbetegség

Igyunk vizet, együnk vizet!

A víznél nincs jobb. Oltja a szomjat és nincs glikémiás terhelése. Ha valaki tehát szomjas, a legjobb, ha iszik egy pohár vizet. Ha étellel kombináljuk, még a fogyásban és a vércukorszint stabilizálásában is segíthet.

vizfogyasztasAz étvágy szabályozásának egyik kulcsa a gyomor feszülése. Ha az étel rostokban gazdag élelmiszerekből áll, és úgy van elkészítve, hogy a rostok felszívják a vizet, akkor laktatóbb lesz, mert a gyomor jobban kitágul. Ha ketten ugyanazt az ételt eszik, de az egyikük iszik mellé egy pohár vizet, a másikuk pedig hozzáadja az ételhez – például úgy, hogy levest készít -, az utóbbi jóllakottabbnak fogja magát érezni, mert a gyomra jobban kitágul.

A krémlevesek kedvezően hatnak az étvágy szabályozására

A magában megivott víz gyorsan áthalad a gyomron. Ez azt is jelenti, hogy a zab beáztatása, azaz zabkása fogyasztása laktatóbb, mint ha egyszerűen csak tejet öntenénk a gabonapehelyre.

Akárhogyan is, naponta 6 pohárnyival egyenértékű vizet meg kell inni (ez lehet gyógytea és ételhez adott víz is). A szomjúságot gyakran összekeverik az éhséggel, ezért evés előtt inni kell egy pohár vizet. Ennek a résznek a 3. fejezetben javasoltam, hogy igyunk egy nagy pohárnyi vizet egy teáskanálnyi szuperrosttal legfeljebb 15 perccel étkezés előtt. így az étel vízzel telítődik, és lecsökken a glikémiás terhelés.sok-viz

Nem csak az ételek hatnak a vércukorszintre és a diabétesz kockázatára, az italokra is figyelmet kell fordítani:

  • Teljesen kerüljük az üdítőitalokat, a cukormentes üdítőket és a gyümölcsleveket.
  • A hidratáció megőrzése érdekében a nap folyamán igyunk vizet, gyógyteákat és teát.
  • Együnk vízben és rostokban gazdag ételeket (leveseket, ragut és kását).
  • Alkalmanként megihatunk egy csésze koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét (legfeljebb 1-2-szer naponta), de természetesen sosem croissant-nal vagy más hasonló, szénhidrátban gazdag péksüteménnyel
  • Alkoholt ne igyunk (különösen a diéta első 2 hetében), de később naponta egy-egy pohárral megihatunk (ha már kézben tartjuk a vércukorszintünket) . A legalacsonyabb glikémiás értéke egy pohár pezsgőnek, egy kis pohár bornak és a Bloody Mary-nek van.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.