Cukorbetegség

A súly és a derékbőség mérése

A testsúly, pontosabban a testtömegindex (body mass index – BMI) szintén jelzi a diabétesz kockázatát. (A testtömegindexet úgy számolhatjuk ki, hogy a testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével (Kg/m2), így figyelembe vesszük azt is, hogy a magasabb emberek nehezebbek is.

Derék körfogat mérése fontos!
Derék körfogat mérése fontos!
BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott

Ha valaki 30 feletti BMI ponttal a „kövér” kategóriába tartozik, akkor a diabétesz kockázata 70-szerese annak, mintha az „ideális” BMI kategóriába esne. Ha valaki ebben a kategóriában találja magát a számítás során, nagyon fontos, hogy fogyjon. Ez szó szerint élet-halál kérdése lehet, még ha nem is most, hanem a nem túl távoli jövőben. Megnyugtatásként elmondom, hogy sokan 7 kg-ot is fogynak egy hónap alatt az alacsony glikémiás terhelésű diétával , így a testsúllyal együtt a kockázat is zuhanásnak indul.

A derékbőségből szintén következtetni lehet a metabolikus szindrómára, így a diabéteszre is. A túl sok, hasra lerakódott zsírt jelző nagy derékbőség a 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és szívbetegségek magas kockázatával jár együtt. Ez is világosan jelzi, hogy a saját egészségünk érdekében kell lefogynunk.

A derékbőség helyes lemérése

Helyezzük a mérőszalag egyik végét félúton a csípőcsontunk teteje és a legalsó borda közé (a köldökkel egy vonalba), majd tekerjük körbe a mérőszalagot a testünkön, míg a két vége össze nem ér! Bizonyosodjunk meg róla, hogy nem túl szoros és párhuzamos a padlóval! Ne tartsuk vissza a lélegzetünket mérés közben! Magas kockázatot jelez:

  • férfiaknál 102 cm feletti derékbőség
  • nőknél 89 cm feletti derékbőség
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.