Egészséges étrend

Sófogyasztás mennyire egészséges?

A táplálékjutalmazási rendszer által irányított másik tápanyag a só.

sofogyasztas-veszelyes-halalfejA só embereknél és állatoknál is erősen jutalmazó jellegű tápanyag. Az állatok például mély üregeket ásnak a hegyekben, hogy kinyerjék belőlük a sót. A kenyai Mount Elgon Nemzeti Parkban a Kitum-barlang majdnem 18 méter hosszan nyúlik be az Elgon-hegybe, és azt feltételezik, hogy az elefántok vájták a jelenlegi méretére, hogy ily módon sóhoz jussanak/

A tudósok egy ideig nem tudták a magyarázatát annak, hogy a gorillák miért rágcsálnak korhadt fát. Később kiderült, hogy a nátrium miatt csinálják.

Mennyi sót fogyasszunk?

Az American Heart Association (Amerikai Szív Társaság) azt javasolja, hogy legfeljebb napi 1500 mg nátriumot fogyasszunk, de a világon szinte senki nem felelne meg ennek az ajánlásnak.

Vizsgálat! Egy harminchárom országra kiterjedő vizsgálat során az derült ki, hogy — a konyhai hagyományokban mutatkozó hatalmas különbségek ellenére – az emberek egyenletesen napi 3700 mg nátriumot fogyasztanak.10 Ennyi nátrium van 1,6 teáskanálnyi sóban.

Biológiai bizonyítékaink is vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi sóra van szükségünk. Amikor a szervezetben lecsökken a nátrium szintje, a renin és az aldoszteron hormonszintje növekedni kezd a nátrium megtartása érdekében. A hormonok szintje akkor nő meg jelentősen, amikor a sófogyasztás napi másfél teáskanál alá esik.

A biológiai bizonyíték és a táplálékjutalmazási rendszer alapján úgy tűnik, hogy az üzenet ugyanaz: nagyjából napi 1,6 teáskanálnyi sóra vagy 3,7 gramm nátriumra van szükségünk.

Ezt a közelmúltban megerősítette a Journal ofAmerican MedicalAssociation (JAMA) lapjain megjelent alapos tanulmány, amely a sóbevitelt a vizeleten keresztül történő kiválasztás alapján mérte, és a résztvevőket öt éven át követte a halálozási ráta megfigyelése céljából.

Eredmény: A halálozási ráta akkor volt a legalacsonyabb, ha a nátriumbevitel napi 4-6 gramm között volt. Napi 3 gramm alatti, illetve 7 gramm feletti nátriumbevitel jelentősen növelte a halálozási arányt.

sofogyasztas-veszelyei

A szakértők tévesen javasolják a só kerülését?

Az embereket éveken keresztül arra figyelmeztették, hogy kerüljék a sót. Az American Heart Association azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 1,5 gramm nátriumot fogyasszunk. Az elmélet — amely annál azért egy kicsit több — az, hogy a több só fogyasztása enyhén emelheti a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig összefüggésbe hozható a szívbetegséggel és az agyvérzéssel, tehát a több só fogyasztása több szívbetegséghez és agyvérzéshez vezethet.

Íz kombinációk- miből eszünk többet?

Az ízkombinációk nagyon jutalmazok: a desszertek például általában szénhidrát és zsír kombinációi.

Próbáld ki a következőt: fogj egy sütőben sült krumplit, tegyél rá vajat, ecetet és sót. Nagyon finom lesz! Próbáid ki úgy is, hogy magában fogyasztod el a krumplit, utána külön a vajat, külön az ecetet és a sót. Ezt viszont már nehéz lesz végigenni.

A a táplálékjutalmazási rendszer célja tehát az, hogy mi egymással kombinálva együk az ételeket. De van ennek az értelme?

Igen, van! Mégpedig az, hogy az ételek kombinációja növeli a tápértéküket, és csökkenti a toxicitásukat.

A jó táplálkozáshoz kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk — egy olyan étrendre, amely a tápanyagok széles skáláját magába foglalja. Nincs egyetlen olyan étel sem, amely önmagában a tápanyagok elég széles skáláját tartalmazná. Egyszerűbb úgy elérni az egyensúlyt, ha minden étkezésnél keverjük a különböző növényi és állati eredetű ételeket. A táplálékjutalmazási rendszer is erre ösztönöz bennünket.

Toxikus ételek

A kiegyensúlyozatlan étrendek másik problémája a toxicitás. A toxikológia híres szabálya Paracelsus után, hogy: „A mennyiség teszi a mérget.” A kis mennyiségű toxin még nem okoz károkat, ám nagy mennyiségben nagyon veszélyes. Sok ilyen élelmiszer van: kis mennyiségben a kínai káposzta (bok choy) egészséges, de napi 1 kilogramm nyersen már halálos lehet. Nemrégiben egy kínai nő négy hetet töltött kórházban, hogy felépüljön ekkora mennyiség folyamatos fogyasztását követően.

A táplálékjutalmazási rendszer tehát arra ösztönöz bennünket, hogy keverjük és összepárosítsuk az ételeket, mindegyikből csak mérsékelt mennyiséget fogyasztva.

Glikémiás index- mi is ez?

Az ételek kombinálása különösen jó hatású a keményítőtartalmú szénhidrátok esetében. Talán hallottál már a „glikémiás indexről” (GI), amely azt mutatja meg, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után milyen magasra ugrik a vércukorszint. Általánosságban a 140 mg/dl (7,78 mmol/1) alatti vércukorszint biztonságos, ám efölött a glükóz egyre mérgezőbbé válik. Ez azt jelenti, hogy a magasabb glikémiás indexű ételek nagyobb eséllyel emelik a vércukorszintet a veszélyes szintre.

A glikémiás index azonban drámaian csökken, ha bizonyos ételeket együtt fogyasztunk

  • A zsír csökkenti a glikémiás indexet. Ha vajat is teszel a franciakenyérre, akkor a kenyér glikémiás indexe 95-ről 6 5-re csökken.
  • A rostok is csökkentik Gl-t. Ha a kukoricakeményítőhöz poliszacharidrostot adunk, a Gl-je 83-ról 58-ra csökken. Ha a rizshez adjuk, akkor annak Gl-je 84-ről 45-re csökken.
  • A savak — mint az ecet – szintén csökkentik a glikémiás indexet.

A hagyományos konyhák szószai tipikusan tartalmaznak valamilyen savas összetevőt – ecetet, citromlevet – és zsírt, például olívaolajat vagy kókusztejet. Ezek a szószok jótékonyan csökkentik az ételek glikémiás indexét, amivel csökkentik a hiperglikémiás toxicitás veszélyét is. (Arról nem is szólva, hogy önmagukban is táplálóak.)

Egyél finom, tápláló ételeket!

A táplálékjutalmazási rendszer úgy alakult ki, hogy a segítségével egészségesek legyünk.

Ezt alátámasztják az ételek kombinálásával, a sóbevitellel és a fehérjebevitellel kapcsolatos bizonyítékok, amelyek mind arra ösztönöznek bennünket, hogy a lehető legjobban táplálkozzunk. A legegészségesebb táplálkozási mód pedig az, ha követjük a velünk született preferenciáinkat.

Egyél tehát finom, ízletes ételeket! A jóízű étel jót fog tenni az egészségednek!

Néhány kutató aggódik, hogy a finom ételek fogyasztása túlevéshez vezethet.

Mi azt gondoljuk, hogy ez valóban igaz, de csak a nem elég tápláló gyorsételek esetében. Ha gyorsételeket eszünk, a szervezet a tápanyagok után fog sóvárogni, az agy egyre több ételért küld vissza, amíg a test táplálékigénye kielégül.

Szerintünk a paleolit típusú, valódi ételekből — növényekből és állatokból – álló étrend mellett az emberek többsége nem fog túl sokat enni. A valódi étel táplál és kielégít. Mindegy, mennyire élvezetes egy paleo étkezés, nem valószínű, hogy ne tudnád abbahagyni az evést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.