Cukorbetegség

A testedzés a géneknek is hasznos

Minden egészséges életmódprogramnak kulcsfontosságú eleme a testmozgás, és úgy tűnik, ez a génjeinkre is kihat, noha oly módon, hogy az első pillantásra meglehetősen meglepő lehet. A mozgás ugyanazokat a géneket kapcsolja be, amelyeket az időszakos koplalás.

Ez valószínűleg azért történik így, mert mindkettő bizonyos mértékű stressznek teszi ki a szervezetet. Ez látszólag ellentmond annak az elképzelésnek, miszerint a stressz árt a cukorbetegeknek a kortizolra gyakorolt hatása miatt, de míg a krónikus stressz általában káros, addig a szervezetet érő rövid, erős sokk hasznosnak tűnik.

A böjt jó hatással van ránk. Megtisztul a szervezet.
A böjt jó hatással van ránk. Megtisztul a szervezet.

A böjti napok hirtelen kalóriacsökkenése bekapcsolja a test javítómechanizmusait.

A jófajta stresszre példa lehet a hőmérséklet hirtelen esése és a szervezet megterhelése edzéssel, ami bár fokozza a mellékvesehormonok kiválasztását, nem jár együtt negatív egészségügyi következményekkel.

A kemény edzés veszélyes szabadgyököket és savakat hoz létre, valamint az izomszöveteket is enyhén károsítja. Ez azonban jót tesz, mivel a rövid koplaláshoz hasonlóan serkenti a szervezet javítófolyamatait, ami eltakarítja a szabadgyököket és rendbe hozza az izmokat. Az még nem világos pontosan, hogy a hosszú távú kalóriamegvonásnak miért nem ugyanaz a hatása, mint a krónikus stressznek. Nemrégiben dr. Varady közzétett egy tanulmányt, amely rámutatott, hogy a súlyzókkal történő edzés ugyanolyan mértékben serkenti az adiponektin kiválasztását, mint az időszakos koplalás.

Az egészségtelen szokásaink hatással lesznek a gyermekeink génjeire

A gének táplálkozásbeli és életmódbeli változtatásokkal történő célbavétele még annál is sürgetőbb lehet, mint ahogy el tudtuk volna képzelni. A Natúre folyóirat friss tanulmányában drámai bizonyítékok jelentek meg arra vonatkozóan, hogy a rossz étrend nemcsak a saját génjeinkre lehet káros, hanem a gyermekeinkére is. Magas zsírtartalmú étrenddel felhizlalt és diabéteszessé tett hím patkányok normális, egészséges nőstényekkel párosodtak.

Gyermekeink génjeire rossz szokásunk igenis nagy hatással vannak.
Gyermekeink génjeire rossz szokásunk igenis nagy hatással vannak.
Kutatási eredmények! Bár nem feltételezték, hogy a gének egyetlen nemzedék alatt megváltoznak, a diabetikus patkányok lányai már 6 hetesen a diabétesz jeleit mutatták – inzulinrezisztenciát és glükózintoleranciát -, habár súlyuk normális volt. Ráadásul az inzulin termelésében szerepet játszó 642 gén aktivitásszintje változott meg.

Úgy vélik, ez azért történhetett így, mert a gének kibe kapcsolhatók, és ez az átkapcsolás átörökíthető az utódokra is. Ahogy a diabéteszes emberek száma tovább nő, ez megnöveli a lehetőségét annak, hogy valami szörnyűséget teszünk a gyermekeinkkel.

Habár a fenti változtatásokkal bizonyos mértékig megvédhető a születendő gyermekek egészsége, a kalóriamegvonás vagy a másodnapi diéta nem megfelelő a kisgyermekek számára, hiszen még fejlődésben vannak. Ehelyett rengeteg fehérjét és jó minőségű szénhidrátot tartalmazó egészséges étrendre van szükségük.

Időszakos koplalás hatásai cukorbetegég esetén

Bár az időszakos koplalásnál meglehetősen komoly kalóriamegvonást javasolnak a folyamat beindításához (két héten át minden másnapra 500 kalóriát), ez nem annyira jó ötlet cukorbetegség esetén, sőt veszélyes is lehet a szélsőségesen alacsony vércukorszintek miatt. Ezért ennek alkalmazása különösen az l-es típusú, inzulinfüggő diabétesznél nem tanácsos. Ha mégis csökkenti valaki a kalóriamennyiséget, akkor életbevágó, hogy a glikémiás terhelése kiegyensúlyozott legyen, így elkerülhetőek a vércukorszint zuhanásai.

Az alacsony GL étrend egyik értéke, hogy nem érezzük magunkat éhesnek, ezért valószínűleg amúgy is kevesebb kalóriát eszünk meg. De kombinálhatjuk ezt váltakozó diétával úgy, hogy az egyik nap megszorítunk, és csak az éhezés határáig engedjük meg magunknak az evést, majd másnap engedékenyebbek leszünk.

A valóságban ez az egyik nap komoly szigorúságot jelent, italok nélkül (leszámítva a vizet és a teát), desszertek nélkül, és nagyon kicsi szénhidrátadagokkal, másnap pedig ehetünk ennél kicsit többet, vagy nagyobb szénhidrátadagot, esetleg mellé egy italt vagy desszertet.

A „vékonyság” génjeinek aktiválása végett mindamellett 2 hétig szigorú, 40 GL-es diétát kell folytatnunk, üdítők és desszertek nélkül, amint azt az antidiabetikus akcióterv is javasolja.

Összefoglalás

Habár nem választhatjuk meg, milyen géneket örököljünk, megfelelő étrenddel és életmóddal bizonyos géneket aktiválni lehet:

  • Akinek metabolikus szindrómája, l-es vagy 2-es típusú diabétesze van, kövesse két hétig a 40 glikémiás terhelésű antidiabetikus diétát, ezután naponta lehet váltogatni az 50 és a 40 glikémiás értékű napokat. Ha csak vizet és teát iszunk, kisebb adag szénhidrátot eszünk és kerüljük a desszerteket, a glikémiás terhelés 40-re csökkenthető, de kerülni kell az anyagcsere lassulását és az alacsony vércukorszinteket.
  • A „vékonyság” génjeit heti két-háromszori testmozgással aktiváljuk, főleg súlyemeléssel és ellenállásos edzéssel.
  • Az omega-3, a macin és a rezveratrol szedése serkentheti a jótékony hatású géneket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.