Cukorbetegség

A természetes módszerek segíthetnek a cukorbetegségen?

Jól időzített, kiegyensúlyozott étkezések, egészséges ételadagok, testmozgás és stresszcsökkentés: ezek a természetes megoldások alkotják a cukorbetegség el­leni küzdelmet szolgáló 10 százalékos programot. De vajon léteznek-e olyan további lépések, amelyek segít­hetnek vércukorszintjének szabályozásában? A válasz egyértelműen igen.

A következő cikkekben a cukorbetegség és szövődményei kezelésére alkalmas legígére­tesebb alternatív módszereket mutatjuk be.

Az ismertetett megoldások – az akupunktúrától és a gyógynövényektől kezdve egészen az ásványi anyago­kig és a mágnesekig – azért nem képezik „hivatalosan” is részét a programnak, mert hatásukat még nem ta­nulmányozták olyan alaposan, mint az étrendét és a testmozgásét. Az biztos, hogy egyik gyógymód, illetve hatóanyag sem helyettesítheti az egészséges táplálko­zást és a testmozgást.

Harc a cukorbetegség ellen

A korszerű orvostudomány sokféle fegyvert adott a kezünkbe a cukorbetegség elleni harchoz, amelyek jelentős része egy év­tizeddel ezelőtt még nem állt rendelkezésre. Ott van például a ma legnépszerűbbnek számító gyógyszer, a metformin.

Gátol­ja a glükóz felszabadulását a májból, lassítja a glükóz felszí­vódását az ételekből, csökkenti a vér trigliceridszintjét (ami segít a szív-ér rendszeri betegségek elleni védekezésben), sőt a cukorbetegeknél még a fogyáshoz is hozzájárulhat. Nem gyógyszeripari vegyészek által kifejlesztett szintetikus vegyü­let a metformin, hanem a magas vércukorszint kezelésére rég­óta alkalmazott kecskerutából származó készítmény.

Kutatások – alternatív megoldások

A kutatások azt mutatják, hogy a betegségek jelentős részénél az úgynevezett al­ternatív kezelések, például a gyógynövények és az étrendi kiegészítők nem vehetik fel a versenyt a gyógyszerekkel. Az azonban nem kétséges, hogy némelyikük képes befo­lyásolni a vér cukorszintjét.

Az American Journal of Public Health c. szaklap egy nemrég megjelent felmérése szerint a cukorbetegek 57 százaléka mondta azt, hogy a megelőző egy évben kipróbált valamilyen kiegészítő vagy alternatív gyógymódot, 34 százalékuk pedig kifejezetten a cukorbe­tegség elleni gyógymódokkal próbálkozott. A legígéretesebb­nek tűnő módszerek egy részét azonban alig alkalmazzák.

Persze az óvatosság sosem árt!

Az engedélyeztetés terén al­kalmazott gyakorlat nem mindenhol egyértelmű vagy kellően szigorú. Az Európai Unió új, THMPD (Hagyományos gyógynö­vénytermék-direktíva) című szabályozása azonban már erre az igen fontos piacra is kiterjed, ami biztosítja a vény nélkül kap­ható gyógynövénykészítmények jó minőségét. A termékek re­gisztrálásához ma már részletes biztonsági és minőségi bizo­nyítékok szükségesek – a hatékonyságot azonban nem kell igazolni.

Nem kell benyújtani klinikai vizsgálatok eredménye­it, csak arra vonatkozó igazolásokat, hogy az adott szert Euró­pában már használják gyógyászati célokra. A direktíva fontos előrelépést jelent a fogyasztók egészségének védelme terén.

Bár folyamatosan nő a gyógynövénykészítmények népsze­rűsége, még mindig nem kerültek be a hagyományos orvosi eszköztárba, mivel kevésbé intenzíven tanulmányozzák őket, mint a gyógyszereket. Mégis az eddig végzett szerény mérté­kű kutatások eredményei reménykeltőek. Az alább bemutatott módszerek tűnnek a legígéretesebbeknek a cukorbetegség vagy annak valamely súlyos szövődménye kezelésében.

Csak ötleteket adunk, az orvosi kezelést semmi sem helyettesíti

Mivel e téren viszonylag kevés kutatást végeztek, a kezelés módjára és az adagolásra csak ötleteket adunk, amelyeket nem szabad orvosi javallatként felfogni. Sőt egyik bemutatott módszert sem ajánljuk, viszont ha úgy dönt, hogy kipróbálja őket, az alábbi információk segíthetnek. Mielőtt belevág bármelyik kezelési módba, feltétlenül konzultáljon az orvosával!

Orvosi vélemény

Az alternatív gyógyászati módszerekkel szem­ben egykor nyíltan ellenséges orvosok ma már egyre inkább elfogadják azt a tényt, hogy oly­kor a természetes gyógymódok is hatásosak. Egy, a háziorvosok körében nemrég végzett vizsgálat szerint nagyjából az orvosok fele kínál valamiféle kiegészítő gyógymódot is.

Ha úgy dönt, hogy kipróbálja az következő cikkekben ismertetett terápiák valamelyikét, először fel­tétlenül konzultáljon az orvosával. Könnyen lehet, hogy elküldi egy természetgyógyász szakemberhez, gyógynövényszakértőhöz vagy akupunktúrás kezelésre. Nagyon fontos az is, hogy a kezelés során folyamatosan tájékoztas­sa orvosát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.