Cukorbetegség

Diabétesz – A kulcs a változás kézben tartása!

Dr. Kiss Anita - orvosi beszámoló (idézet):

Klinikámon 1999 óta több ezer, túlsúllyal és 2-es típusú diabétesszel küzdő pácienst kezeltem, az életmódbeli változtatásokat helyezve a középpontba. Az eredmények döbbenetesek. A legtöbbjüknek sikerül teljesen elhagyni az inzulint vagy erősen csökkenteni az adagot, miközben lefogynak és normális lesz a vércukruk, a vérnyomásuk, a koleszterin- és a trigliceridszintjük.

Ez azt jelenti, hogy csökken a gyógyszerszükségletük és drámaian javul az életminőségük. Mi szükséges mindehhez?

A válasz lényegében a változás!

Úgy kell átszervezni az étkezéseket, hogy alacsony glikémiás legyen az étrend, többet kell mozogni, jobban keli aludni, és csökkenteni kell a stresszt. Bár ez elég egyszerűen hangzik, a szokásokon azonban nem mindig könnyű változtatni. A praxisomban megtanultam, hogy az emberek küzdőképessége nagyon eltérő. Egyesek számára könnyebb újabb gyógyszereket vagy inzulint szedni, mint étkezési és életmódbeli szokásaikat megváltoztatni – az utóbbi azonban egészségesebb és hosszabb életet jelent. A választás számomra egyértelműnek tűnik.

Kevesebb édesség, több mozgás!
Kevesebb édesség, több mozgás!

Azokat, akik diabétesszel küzdenek, vagy valamelyik rokonuk szenved ebben a betegségben, ez a cikksorozat a megfelelő táplálkozási és életviteli változtatásokhoz szükséges tudással látjuk el.

Kockázatok csökkentése – megelőzés

Szeretnénk azt hinni, hogy olyanok is olvasni fogják, akik a kockázatokat szeretnék csökkenteni – végtére is létfontosságú a megelőzés, ha meg akarjuk állítani a diabétesz járványszerű terjedését.

Jegyezzük meg! Számos út kínálkozik a jobb egészség és stabil vércukorszint eléréséhez. Úgy vélem, bölcs dolog lenne, ha olyan étrendet követnénk, amely hasonlít a kőkorszakban élt őseinkéhez, hiszen génjeink ugyanazok, mint akkoriban.

Életmód és étrend kialakítása a diabétesz megelőzésére

Természetesen nem a kőkorszakban élünk, ami jobbára azt jelenti, hogy magunknak kell kitalálni a genetikai adottságainknak jobban megfelelő étrendet és életmódot, miközben a 21. század realitásait is figyelembe kell venni. Nem létezik egyetlen, mindenki számára optimális út – egyes diabéteszesek másoknál több szénhidrátot tolerálnak, azonban a szakmai szervezetek által javasolt zsírszegény, szénhidrátokban gazdag diéta véleményem szerint tévút.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.