Cukorbetegség

A kegyetlen igazság az üdítőkről!

Mit igyunk ahhoz, hogy minimalizáljuk a diabétesz kockázatát és egyenletesen tartsuk a vércukorszintünket?

A víz nyilván jó választás, de hogyan hatnak a különböző édes italok, köztük a gyümölcslevek és a cukormentes italok a vércukor-szabályozásra? És mi a helyzet az alkohollal, teával, kávéval, a koffeinmentes és a koffeinnel dúsított italokkal?cukor-az -uditokben

A rideg tények az üdítőitalokról

A megnövekedett cukorfogyasztás legeslegnagyobb forrását az üdítőitalok jelentik. 1980 és 1990 között 41%-kal nőtt az üdítők és 35%-kal a gyümölcslevek fogyasztása. Az 1990-es években a legtöbb üdítő fő cukorösszetevője az egészségtelennek tartott glükózról és szacharózról a jobbnak vélt fruktózra, azaz gyümölcscukorra változott.

Ha megnézzük a legtöbb kólát, még két összetevőt találunk: koffeint, amely egy vizelési fokozó diuretikum, és Nátriumot, amitől szomjasak leszünk. Miért adják ezeket hozzá?

cukor-a-kolabanMert ezek miatt többet fogunk inni. Minél többet iszunk, annál nagyobb haszonra tesznek szert az üdítőipari óriások. A nyugati világban a legtöbb ember manapság átlagosan 28,5 kg cukrot fogyaszt el évente, a legtöbbet magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített italokba és ételekbe rejtve. Ennek legfőbb oka, hogy ez az összetevő olcsó – sokkal olcsóbb, mint a nádcukor!

Első pillantásra a fruktóz egy kicsit jobbfajta cukornak tűnhet – mivel alacsonyabb a glikémiás terhelése. Sok gyümölcslé – köztük az almaié és a narancslé – a fruktóz, a legtöbb gyümölcs fő cukorfajtája miatt eleve édes.

Ezek nyilván nem lehetnek olyan rosszak, ugye?

A különbség az, hogy minden természetes fruktózforrásból – például a friss gyümölcsből – a cukor rengeteg rosttal együtt „csomagolva” érkezik, ezáltal csökkentve a túl sok fruktóz bármilyen káros hatását. A rostok miatt a cukor lassan jut a szervezetbe és nehezebb belőle túl sokat fogyasztani. Ezenkívül őseink a nyers gyümölccsel megevett fruktózt a mozgás során el is égették.

A legjobb italok

Jegyezzük meg! Azt javasoljuk, hogy mindenki maradjon a víznél, teánál, gyógynövényteáknál, alkalmanként kávénál, és teljesen tartsuk távol magunkat mind az édesített üdítőktől, mind a cukros gyümölcslevektől.

Kerüljük az összes „cukormentes” italokat!

Bizonyára sokan átálltak már diétás kólára vagy más „cukormentes” üdítőre. Ezeknek az italoknak az édes íze egy édesítőszer, az aszpartám hozzáadásának és a karamellszínezéknek (égetett cukornak) köszönhető. Ezek potenciálisan növelik az inzulinrezisztenciát az inzulinreceptorok károsítása és gyulladások előidézése révén. Az aszpartámról azt is kimutatták, hogy hozzájárul a súlygyarapodáshoz, az elhízáshoz, az inzulinrezisztenciához és a 2-es típusú diabéteszhez.

Habár az aszpartámot hivatalosan ártalmatlannak nyilvánították, hosszan tartó, magas dózisban való fogyasztásakor fejfájásról, megvakulásról és agyvérzésről számoltak be, sőt, egy tanulmányban egy ritka agydaganat, úgynevezett limfóma megemelkedett kockázatáról is. Az kétségtelen, hogy egyesek rosszul reagálnak rá. Noha valószínűleg egészségesebb, mint ha magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal telített italokat innánk, egészségesnek nem nevezhető. Javaslatunk az, hogy kerüljük ezeket az italokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.