Szívbetegség és stroke elkerülése

Úgy érzi, túl sok terhet cipel magán? Tippek a célsúly eléréséhez!

Úgy érzi, túl sok terhet cipel magán? Nincs egyedül ezzel az érzéssel: a hivatalos adatok szerint Magyarország felnőtt férfi lakosságának 23,9%-a túlsúlyos és 29,5%-a elhízott. A felnőtt nők 20,2%-a túlsúlyos, 46,2%-a elhízott.

E modern kori, a fejlett társadalmakban gyakori jelenség oka egyszerű: túl sok nem megfelelő élelmiszert fogyasztunk, ráadásul inaktív életet élünk, azaz több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire annak szüksége lenne.

Okos döntések a táplálkozásban

Mint már kiderült, az, hogy mit eszik az ember, nagy hatással van a testsúlyára és az artériák egészségi állapotára. Ezért, ha egészségesebben kezd étkezni, csökkentheti vérnyomását, koleszterinszintjét, valamint a szívinfarktus, a stroke, a cukorbetegség, az ízületi problémák, a májbetegség és a rák több típusának kockázatát is.

Tudnék róla, ha fogynom kellene!

Ez nem feltétlenül igaz.

Az orvosok által a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába sorolt betegek negyede nem érzi úgy, hogy probléma lenne a testsúlyával.
Egy másik angliai vizsgálatban részt vevő 4000 férfi és nő több mint fele túlsúlyos vagy elhízott volt, de az elhízottaknak 87, a túlsúlyosaknak pedig 32 százaléka úgy vélte, nem kövér, testsúlya a normális határon belül van.

Mi a siker titka?

A fogyást nem feltétlenül kell egyfajta büntetésként megélni, a napjait bevitt kalóriák, szénhidrátok és zsírok mennyiségének számolásával tölteni. Hogy mely ételekből kell többet fogyasztani, és melyekből kevesebbet, megteheti azokat a változtatásokat, amelyek révén tíz év múlva is egészséges és fitt lehet.

Kockázatfelismerés

Talán már tisztában van vele, hogy túlsúlyos, de nem árt, ha azt is tudja, pontosan mennyi a feleslege, mert csak így tudja nyomon követni, hogyan halad a fogyással. A testzsír arányának legjobb mutatója a testtömegindex (BMI). A testtömegindex a kilogrammokban megadott testtömeg és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosa.

Az alábbiak alapján megállapíthatja, hogy melyik BMI-kategóriába tartozik. Ha a BMI-je túlsúlyt mutat, az azt jelenti, hogy a neméhez, a magasságához és a testfelépítéséhez képest túl nagy a testtömege. Elhízottnak számítanak azok a férfiak, akik 20 százalékkal, illetve azok a nők, akik 25 százalékkal többet nyomnak az ideális testsúlyuknál.

BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott

Mit mutatnak a számok?

 • 18,5 és 24,9 közötti BMI: egészséges testsúly. Például egy 1,7 méter magas férfi vagy nő ideális testtömege maximum 70 kg lehet. • Túlsúlyosnak számít, ha a BMI-értéke 25 és 29,9 között van, azaz nagyobb a testtömege, mint amekkorának a neméhez, a magasságához, a testfelépítéséhez és a fizikai aktivitásához képest lennie kellene.
 • A 30-nál magasabb BMI-érték azt mutatja, hogy elhízott, a szervezete túl sok zsírt raktároz. Nagy kockázatú a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus és a stroke szempontjából.
 • A 40 vagy a feletti BMI súlyos elhízást jelez, ami a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyéb komplikációk nagyon nagy kockázatával jár.
 • Ha a BMI-értéke meghaladja a 25-öt, a derékbősége 80 (nők), illetve 94 cm (férfiak) felett van, és a csípő- és derékbőségének aránya magasabb, mint 0,80 (nők), illetve 0,90 (férfiak), tehát ha Ön túlsúlyos vagy elhízott, biztos lehet benne, hogy csak nyerhet azzal, ha lead a súlyából. Amennyiben az elhízott kategóriába esik, keresse fel a háziorvosát, és kérje szakszerű segítségét a fogyáshoz.

Gyakori kérdések: Mindkét szülőm elhízott. Mit tehetek, hogy elkerüljem a túlzott súlygyarapodást?

A túlsúlyos vagy elhízott felmenőkkel rendelkezőknek sajnos nagyobb esélyük van az elhízásra. Egyelőre nem teljesen világos, mekkora ebben az örökletesség, és mekkora a tanult rossz étkezési szokások szerepe.

Annyi bizonyos, hogy létezik örökölt hajlam a túlevésre is, amit valószínűleg az éhséget és a jóllakottságot jelző agyi mechanizmusok hibás működése okoz. Az ilyen embereknek sem kell azonban feltétlenül elhízniuk, bár több nehézséget okozhat számukra testtömegük kontrollálása.

Oda kell figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk, valamint be kell építeni a rendszeres mozgást is a mindennapokba, hogy a szervezet elhasználhassa a felesleges energiát

Motiváció nélkül nehezebb a súlyfelesleg leadása?

A súlyfelesleg hosszú távra szóló leadása nem megy egyik pillanatról a másikra. A sikerhez akarni kell a változást, és el kell hinni, hogy a várható eredmény megéri az erőfeszítést. Gondolja végig, miért is akar lefogyni.

Sokkal nagyobb a siker valószínűsége, ha a saját megelégedésére akar karcsúsodni, nem pedig például a partnere kedvéért, a főnöke nyomására, vagy hogy a szomszédok ne gondolják azt Önről, hogy kövér.

Keressen belső motivációt, például hogy szeretne lihegés nélkül felmenni a lépcsőn. Képzelje el magát ideális testsúllyal, csinosan és vonzón, a kedvenc ruháiban, amiket már évek óta nem tud felvenni, vagy gondoljon arra, hogy végre lesz elég önbizalma ahhoz, hogy elmenjen úszni a gyerekeivel. A lényeg, hogy olyan indíttatást találjon, amely fontos Önnek.

Jó tudni... Az elhízást vírus is okozhatja!

Az ötlet meglehetősen légből kapottnak tűnhet, de a Wayne Állami Egyetem egyik biokémikusa, úgy tűnik, azonosított egy ilyen vírust. Laboratóriumi vizsgálatok során úgy találta, hogy egy légzőszervi fertőzéseket okozó humán adenovírus, az AD-36 a kísérleti állatokban komoly súlygyarapodást okozott.

Egy másik biokémikus, Nikhil Dhurandhar 1000 ember vizsgálatával arra az eredményre jutott, hogy akiknek a szervezetében kimutathatóak voltak az AD-36 elleni antitestek – jelezve, hogy megfertőződtek a vírussal -, sokkal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak.

Hogyan okozhat egy vírus elhízást?

Dhurandhar szerint úgy, hogy az AD-36-tal fertőzött zsírsejtek osztódásnak indulnak. „Nem állítom, hogy minden esetben vírus áll az elhízás hátterében – mondja. – A gének, az anyagcsere, a szokások mind szerephez jutnak a folyamatban. De a vírusfertőzés lehetősége is felmerülhet.” A szakértők szerint a vírus okozta elhízás kérdése további kutatásokat igényel.

Télies életet élni

A legtöbb ember számára a fogyás legfőbb motivációja az, hogy szeretné ismét fittnek érezni magát, és teljesebb életet élni. Az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett nagyjelentőségű vizsgálatból világosan kiderül, hogy a fogyás valóban képes meghosszabbítani az életet.

A kutatók világszerte egymillió ember BMI-jét elemezték, majd húsz éven keresztül nyomon követték őket.

Az eredmények szerint, ha valakinek a BMI-je 30 és 35 között van – ami manapság meglehetősen általános -, az három évvel rövidíti meg az életét, míg súlyos elhízás (40 és 50 közötti BMI) esetén akár tíz évet is veszíthet. „Ha valaki túlsúlyos vagy elhízott, már a további súlygyarapodás elkerülése is évekkel hosszabbíthatja meg az életét” – mondja dr. Gary Whitlock oxfordi epidemiológus.

Fő célpont: A hasi zsírréteg

A hasi zsírpárnák különösen veszélyesek, mert a zsírból krónikus betegségeket okozó vegyületek szabadulhatnak fel. Összefüggésbe hozták a hasi zsírréteget a metabolikus szindrómával, valamint az artériákban plakk-képződést beindító gyulladásos folyamatokkal is.

A hastájon lerakódó zsír fokozza a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek kockázatát még akkor is, ha az illető testtömege egyébként normális. Egy 350000 ember bevonásával végzett tízéves vizsgálat eredményeképpen az Imperial London College és a Német Táplálkozáskutató Intézet kutatói megállapították, hogy nőknél a 100 cm, férfiaknál pedig a 120 cm feletti derékbőség több mint a kétszeresére növeli a korai halálozás kockázatát az egészséges derékkörfogattal rendelkező emberekhez képest.

Más kutatások szerint a magas csípő-derék aránnyal rendelkezők koszorúereiben csaknem kétszer akkora valószínűséggel találhatók kalciumos lerakódások, ami az érelmeszesedés egyik korai jelének számít.

Jó tudni... Éhség hormonhatásra

Akanadai Lawson Egészségkutató Intézet kutatóinak vizsgálatai szerint a hasi zsírréteg egy Y neuropeptid (NPY) nevű hormont termel, amely növeli a zsírsejtek számát. Ismert, hogy az Y neuropeptid magas szintje az agyban állandó éhségérzetet okoz, és fokozza az étvágyat.

Ha a hormont a vér szállítja – a kutatások következő fázisa ezt hivatott eldönteni -, talán idővel kifejleszthető egy egyszerű vérteszt a megnövekedett NPY-szint kimutatására és egy megfelelő módszer is a hormon hatásának semlegesítésére.

Ételekkel az „úszógumik” ellen

A hasi zsírpárnáktól közismerten nehéz megszabadulni, de szerencsére van négy olyan étel-ital, amely az egészséges étrend részeként alkalmazva segít, hogy szép lapos legyen a hasa.

 • Olívaolaj – Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag és gyulladásgátló növényi anyagokat tartalmazó élelmiszerek, mint amilyen az olívaolaj is, segítenek megakadályozni a hastáji zsírlerakódást.

Egy 2004-ben 180, metabolikus szindrómában szenvedő emberen végzett vizsgálat során az egyik csoport mediterrán étrend szerint táplálkozott – azaz sok olívaolajat, teljes kiőrlésű gabonaterméket, gyümölcsöt, zöldséget és mogyorófélét fogyasztott -, míg a kontrollcsoport tagjai viszonylag sok szénhidrátot, de kevés zsírt tartalmazó étrenden éltek. Két évvel később az első csoport több mint felénél nem észlelték a metabolikus szindróma jeleit, kisebb volt a testsúlyuk, és alacsonyabb a koleszterinszintjük, továbbá jelentős javulás volt kimutatható az artériák gyulladása és az ereket bélelő endotél állapota terén is.

Eredmények: Mérséklődött a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát fokozó inzulinrezisztencia is. A kontrollcsoportban a 90 résztvevő közül 78 esetében továbbra is fennállt a metabolikus szindróma.

A zöld tea serkenti a zsírégetést különösen a hasi zsírréteg csökkenését.

 • Mogyorófélék – Ha mindennap megeszünk egy kis maréknyi diót vagy más mogyorófélét, visszafordíthatjuk a metabolikus szindróma kialakulását. Erre a következtetésre jutottak egy spanyolországi vizsgálatban, ahol a résztvevők mogyorófélékkel kiegészített mediterrán étrenden éltek.

Egy évvel később csökkent a hasi zsírmennyiségük, valamint a vérnyomásuk és a koleszterin szintjük is. A mogyorófélék gyulladásgátló anyagokat tartalmaznak, például rostokat, valamint antioxidánsokat, például E-vitamint. Figyelmeztetés: A mogyoróféléknek magas az energiatartalma, ezért túl kalóriadús étrend mellett hozzájárulnak az elhízáshoz.

 • szójafehérje – Egy kisebb volumenű vizsgálatsorozatban megfigyelték, hogy a naponta szója alapú italokat fogyasztó nők hastájára kevesebb zsír rakódott le, mint azokéra, akik a tejes italokat részesítették előnyben. A kutatók szerint ez a szójában található izoflavonoknak köszönhető. Érdemes tehát megkóstolni a zöld szójababot, a tofut, a miszó levest vagy a szójatejet.
 • Zöld tea – Egy vizsgálat alanyai mindennap zöld teát fogyasztottak, ami antioxidáns katekineket tartalmaz. (A napi katekin bevitelük 625 mg volt, egy csésze teában átlagosan 150-250 mg van.) 12 hét után a résztvevők hasi zsírpárnái és a trigliceridszintjük is jelentősen csökkent. A zöld tea ráadásul növeli az inzulinérzékenységet is, aminek I révén csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Ha már megpróbált fogyni, de nem sikerült, keresse fel a háziorvosát.

Hogyan segít az orvos?

Mit lehet tenni, ha már megpróbált lefogyni, de nem sikerült?

Forduljon a háziorvosához. Számos, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy anginával küzdő, stroke-on vagy szívinfarktuson átesett ember számára a fogyás különösen nehéz. Az orvosnak ez a probléma nem újdonság, és bizonyára még örülni is fog, hogy Ön fogyni szeretne.

A háziorvos megtárgyalja Önnel az életmódjával kapcsolatos teendőket, majd közösen kitűzik az elérendő célt és a reális határidőt e testsúlyérték eléréséhez, tetéznek az elhízott emberek kezelésére szakosodott kórházi osztályok, de orvosa a helyi kórház dietetikusához is irányíthatja.

Részt vehet testsúlycsökkentő programban – a budapesti Szent Imre Kórházban a lipidológia Profil nevű részleg specializálódott erre a feladatra, de más centrumok is elérhetők mind Budapesten, mind vidéken.

A gyógyszeres kezelés sem tud csodát tenni

Ha a magas testtömegindex mellett a vérnyomása vagy a koleszterinszintje is magas, netán cukorbeteg is, az orvosa súlycsökkentő gyógyszereket ír fel. Ezek azonban nem tudnak csodát tenni, nem váltják ki a megfelelő étrendet és a testmozgást. Csak azoknak írják fel őket, akiknek az esetében bebizonyosodik, hogy képesek csökkentett kalóriájú étrend segítségével fogyni.

Az orlisztát nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer hatása azon alapul, hogy gátolja egyes zsírok felszívódását a belekből. A gyártó szerint 50 százalékkal többet lehet vele fogyni, mint a puszta diétázással. Figyelni kell azonban arra, hogy a tabletta szedése alatt zsírszegény étrenden éljünk, különben olyan kellemetlen mellékhatások lépnek fel, mint a hasmenés és a bélgázosság. Magyarországon kapható vény nélkül is orlisztát tartalmú gyógyszer.

A szibutramint tartalmazó gyógyszerek megváltoztatják az agyba befutó kémiai jeleket, és hatásukra nő a jóllakottság érzése.

Figyelem! Hazánkban 2010. február l-jétől az Országos Gyógyszerészeti Intézet az Európai Gyógyszerügynökség kezdeményezésére felfüggesztette a szibutramintartalmú gyógyszerek forgalmazási engedélyét.

Az európai hatóságok a felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, közel tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint a szibutramint szedők között nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága, továbbá mivel az elért súlycsökkenés mérsékelt, és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után.

Gyakori kérdések

Lehet fiziológiai oka az elhízásnak?

Az elhízás hátterében viszonylag ritkán áll ilyen ok, de ha hirtelen, megmagyarázhatatlan súlygyarapodást észlel, forduljon orvoshoz. A problémát okozhatja például a pajzsmirigy csökkent működése.

Ennek egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság, a depresszió, a száraz bőr, a székrekedés, különböző fájdalmak és a hajhullás. Ha a súlygyarapodás mellett a bokák duzzanatát is tapasztalja, az szívelégtelenségre utalhat, ami vízvisszatartással jár. A szülőképes korú nőknél a policisztás petefészek is okozhat hízást – tízből egy nőt érint ez a probléma. Más okból felírt gyógyszerek, például szteroidok is lehetnek a hízás hátterében.

Sebészeti megoldások

Amennyiben Ön súlyosan elhízott (a BMI-je 40 felett van), és igen nagy a komplikációk kockázata, az orvosa javasolhat sebészeti megoldást a túlsúlyára. Az operációk célja az éhségérzet vagy a felvehető táplálék mennyiségének csökkentése, ezen keresztül pedig a fogyás felgyorsítása.

Gyomorgyűrű – mit kell róla tudnom?

A legelterjedtebb sebészeti beavatkozás a gyomorgyűrű felhelyezése a gyomor felső részére. Segítségével már igen kis mennyiségű étel is kiváltja a jóllakottság érzését, csökkentve ezáltal a bevitt táplálék mennyiségét.

Mivel a gyűrű kulcslyuk-sebészeti módszerrel felhelyezhető, a beavatkozás után csak apró sebhelyek maradnak vissza a metszések helyén. A gyűrű maga egy folyadékkal teli ballon, amely vékony vezetékkel kapcsolódik a hasfali területre mélyen a bőr alá behelyezett állító-tartályhoz.

A gyomorgyűrű a későbbiek folyamán úgy szűkíthető, illetve tágítható, hogy az állítótartályba a bőrön keresztül egy vékony tű segítségével steril folyadékot fecskendeznek be vagy szívnak ki. Ha szükséges, a teljes gyűrű mindenestül eltávolítható, a beavatkozás tehát nem végleges.

Gyomorszűkítés – drasztikus megoldás

A második leggyakoribb sebészeti beavatkozás a gyomorszűkítő bypass-műtét. Lényege, hogy a gyomortól elkülönítve kialakítanak egy kis „zsákot”, és a vékonybelet közvetlenül ehhez kapcsolják. így a táplálék elkerüli a gyomrot, és kevésbé emésztődik meg. Az eljárás kulcslyuk-sebészeti módszerrel vagy nyílt műtéttel történik, a beavatkozás végleges. A komplikációk esélye nagyobb, mint a gyomor-gyűrűnél, és jelentős heg maradhat hátra, de gyorsabb és tartósabb súlyvesztést lehet vele elérni.

A villámfogyókúrák nem segítenek?

Egyesek könnyebben fogynak, mások nehezebben, de a villámfogyókúrák senkinek sem ajánlhatók, mert bár fűt-fát ígérnek, hosszú távon nem betarthatók.  Lyndel Costain, a Brit Dietetikai Társaság vezető élelmezési szakértője és szóvivője.

A villámfogyókúrák általában biztatóan indulnak, az első pár napban a gyors fogyás a jellemző.

Az első héten akár 1,4-2,3 kg-ot is le lehet adni, de ennek többsége víz, ami abból származik, hogy a szervezet elégeti a vizet korábban elraktározó cukorkészleteit. Ezután viszont már egyre nehezebben megy a további kilók leadása, ami kedvét szegheti a fogyással próbálkozónak.

Tanulmány: egy összefoglaló tanulmány 1 vizsgálatsorozat áttekintése után arra a következtetésre jutott, hogy a fogyókúrák általában nem hoznak hosszú távon eredményt.

Az első hat hónapban a fogyás a jellemző, de öt éven belül az alanyok kétharmadának nagyobb a túlsúlya, mint a fogyókúra kezdetekor. Az egyik tanulmány szerint a fogyókúrázók fele a vizsgálat végén a kiindulási súlyánál 5 kg-mal többet nyomott.

Az emberi szervezet az evolúció során úgy alkalmazkodott a körülményekhez, hogy táplálékhiányos időkben „éhező üzemmódra” váltott. Ez pedig az anyagcsere átállításával jár: a test igyekszik takarékoskodni az energiával.

Vigyázat! Ha tehát drasztikusan csökkentjük a bevitt energia mennyiségét, a szervezet elkezel kevesebb kalóriát elégetni, hogy fenn tudja tartani normális működését, így megtanul kevesebb táplálékból gazdálkodni.

Ahogy azután ismét nő az energiabevitel, megint és még nagyobb súlygyarapodás következik be mindaddig, amíg a szervezet újfent alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. Ez hónapokig tarthat, és ez alatt az idő alatt egyre csak hízunk.

21. századi étkezési napló

Digitális korunkban új lehetőségek nyílnak meg előttünk a fogyás terén is. Amerikai kutatók azt tanácsolják a fogyni vágyóknak, hogy fényképezzék le evés előtt az ételt. Szerintük ugyanis ez sokkal hatásosabb, mint az írott étkezési napló.

A kutatók megállapították, hogy azok az önkéntesek, akik minden ételt lefotóztak evés előtt, sokkal tudatosabban döntöttek arról, mit akarnak enni, egészségesebben táplálkoztak, és ritkábban ettek a kelleténél többet.

A fényképezés egyszerű, gyors eljárás, ami egyfajta fékként hat a mohóságra, állítják a kutatók. Még gép sem kell hozzá, használhatjuk a mobiltelefonunkat is. A fényképek arra késztethetnek, hogy elgondolkodjunk, mielőtt rávetnénk magunkat az ételre.

A fényképek arra késztethetnek, hogy elgondolkodjunk mielőtt rávetnénk magunkat az ételre.

Kilenc aranyszabály fogyni vágyóknak

A sikeres fogyás titka, hogy néhány apró, de fontos változást be kell építenie a hétköznapjaiba, és ezekhez később is ragaszkodnia kell. Szakemberek szerint az alábbi tanácsok hatékonyak.

 1. Tartsa be az étkezések idejét! Függetlenül attól, hogy naponta kétszer, háromszor, négyszer vagy ötször szokott étkezni, igyekezzen, hogy nagyjából ugyanazokban az időpontokban kerüljön sor ezekre.
 2. Csökkentse a zsír mennyiségét! A tejtermékek, margarinok és salátaöntetek közül a csökkentett zsírtartalmúakat válassza. Tanulmányozza alaposan a termékek címkéjét, ugyanis a csökkentett zsírtartalom nem feltétlenül jelent alacsony zsírtartalmat: változó a csökkentés mértékének százaléka.
 3. Járja le a fölös kilókat! Mindennap tegyen meg 10 000 lépést; ez kb. 60-90 percnyi közepes intenzitású testmozgásnak felel meg. A lépéseket számolhatja lépésszámlálóval, így könnyebb elosztani a nap különböző szakaszaira a gyaloglást.
 4. Nassolni csak egészségesen szabad! Ha szeret két étkezés között ezt-azt bekapni, édesség vagy chips helyett gyümölcsöt vagy zsírszegény joghurtot válasszon.
 5. Nézze meg az élelmiszerek címkéjét! Vásárláskor és főzés előtt ellenőrizze a termékek zsír- és cukortartalmát.
 6. Mérsékelje az adagokat! Ne halmozzon sok ételt a tányérjára, legfeljebb zöldségekből, és kétszer is gondolja meg, mielőtt másodjára is szed magának valamiből.
 7. Ne üldögéljen órák hosszat! Minden órában álljon fel tíz percre.
 8. Ügyeljen az italokra is! Lehetőség szerint vizet vagy cukormentes gyümölcslevet igyon. Ez utóbbiak gazdagok természetes cukrokban, így belőlük napi egy pohár (2 dl) javasolt. Az alkoholban is sok a kalória, ezért mérsékelje az alkoholos italok fogyasztását.
 9. Evéskor az ételre koncentráljon!

Relxáció hatása a testtömegünkre

A stressz hatásainak leküzdésére irányuló relaxációs technikák segíthetnek leküzdeni a kényszeres evést. Egy kísérletben egy csoport nő kétéves programban vett részt, amelynek során jógáztak és meditáltak. Átlagosan 2,5 kg-ot fogytak, és tartották is a súlyukat, szemben azon csoport tagjaival, akik csak a testmozgásra és a táplálkozásra koncentráltak Az első csoport tagjait általánosságban is egészségesebbnek és boldogabbnak találták a kísérleti időszak végén.

A tanulmány egyik társszerzője, dr. Caroline Horwath, az új-zélandi Otagói Egyetem munkatársa szerint a hosszan tartó egészséghez vezető legjobb út „kitörni az állandó fogyókúrázás fogságából”. Úgy véli, hogy „egy nagyobb életmódváltás részeként a relaxációs technikák elsajátítása és gyakorlása révén a nők hatékony eszközhöz jutnak a stressz és az érzelmek kezeléséhez, így nem kell az egészségtelen evéshez folyamodniuk.”

Hamis ígéretek

A villámfogyókúránál is rosszabb a jojóeffektusnak nevezett jelenség, amikor ördögi kör alakul ki: a fogyást hízás követi, ezért az illető ismét elkezel fogyókúrázni, hogy leadhassa a pluszkilókat. Tipikusan olyanokra jellemző ez, akik nagyon gyorsan akarnak lefogyni, ezért szélsőséges fogyókúrába kezdenek, amit egy ideig képesek folytatni, hiszen kezdetben gyorsan tűnnek el róluk a kilók.

A túl sok ételmegvonással járó diéták azonban nem tarthatók sokáig, a fogyókúrázó ingerült, fáradt és depressziós lesz. Amikor pedig végül feladja a fogyókúrát, csak még nagyobb étvággyal veti bele magát az evés örömeibe. Ráadásként még ott van a kudarcérzés is, pedig nem a fogyókúrázó vallott kudarcot, hanem a módszer.

Melyek a villámfogyókúrák veszélyei?

A túl gyors fogyókúráknak megvan az a veszélye is, hogy a fogyni vágyó nemcsak zsírt, de izmot is veszít, különösen, ha nem végez testmozgást. Amikor aztán az illető felhagy a diétázással, és ismét enni kezd a megszokott módon, viszont nem sportol, nem izmot szed vissza, csak zsírt. Összegezve tehát: a villámfogyókúrák megnövelik a test zsír-izom arányát, mert ahol eddig izom volt, ott is zsír képződik, valamint lelassítják az anyagcserét, ami hosszú távon hízást eredményez.

A kutatások szerint ezek a gyors fogyókúrák még további káros hatásokkal járnak: csökkentik a „Jó” koleszterin szintjét is, a változás kora után lévő nők esetében pedig lassítják a szívben a véráramlást, és ténylegesen megnövelik a testzsír arányát. Sokkal nagyobb valószínűséggel végleges súlycsökkenést elérni lassan, kis lépésekben, a nem megfelelő étkezési szokások fokozatos megváltoztatása révén.

A fokozatos és biztos súlyvesztés legjobb módja a helyes táplálkozás és a több testmozgás. A túlsúlyos vagy elhízott embereknek testtömegük 5-10 százalékától kellene megszabadulniuk egy ilyen program első három hónapja során. A változtatások jótékony hatása hamar érzékelhetővé válik, különösen, ha Ön magas vérnyomástól, cukorbetegségtől vagy ízületi gyulladástól szenved.

Jó tudni... A szervezet tápanyag-hasznosítása

A kutatók szerint az arginin nevű eszenciális aminosav hasznos fegyver lehet az elhízás elleni küzdelemben. A texasi A&M Egyetem kutatói 12 héten keresztül tartottak elhízott patkányokat zsírban gazdag, illetve zsírszegény étrenden, amit mindkét esetben argininnel egészítettek ki. A kísérletsorozat végén kiderült, hogy a patkányok testzsírmennyisége mindkét csoportban jelentősen – 63, illetve 65 százalékkal – csökkent, az izomszövet mennyisége pedig növekedett. A kutatók szerint az arginin megváltoztatja a testben a tápanyag felhasználásának módját.

Követéses vizsgálatot terveznek elhízott felnőttek és gyerekek részvételével, hogy teszteljék az arginin jótékony hatását. Az argininben gazdag élelmiszerek közé tartozik a görögdinnye, a tenger gyümölcsei, a mogyorófélék, a magvak, a moszatok, a hús és a szója.

A túl sok ételmegvonással járó diéták nem tarthatók sokáig, a fogyókúrázó ingerült fáradt és depressziós lesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.